Kinderwens na zwangerschapsverlies: wanneer ben je er klaar voor?

©iStock

Je zwangerschap verliezen kan spontaan door een miskraam of na een zwangerschapsafbreking om psychosociale of medische redenen. “Ook als je er zelf voor koos, kan of mag je het er moeilijk mee hebben,” aldus Laura Jacobs van Fara.

Elke reactie na verlies is een normale reactie

Laura Jacobs: “Elke reactie na verlies is een normale reactie. Een miskraam, een zwangerschapsafbreking of het nieuws van de dokter dat er iets mis was met de gezondheid van je kindje is dan ook een ingrijpende gebeurtenis. Je verloor iets of iemand van betekenis en vaak veel tegelijk, wat voor iedereen verschillend kan aanvoelen: je ‘kindje’, je toekomstbeeld, een stukje van jezelf,… .

Dat je twijfelt of met vragen hebt rond een nieuwe zwangerschap is dan ook heel normaal. Laat ik mezelf toe om te dromen over een volgende zwangerschap? Zou opnieuw zwanger zijn het verdriet draaglijker maken of probeer ik dan puur mijn gemis in te vullen? Durf ik een nieuwe zwangerschap aan?”

Wanneer opnieuw zwanger worden?

“In principe kan je na herstel van je menstruele cyclus gewoon weer opnieuw zwanger worden. Hou rekening met de vermoedelijke bevallingsdatum van de zwangerschap die je verloor. Vaak is dat een datum die je niet zomaar vergeet en je verlies oproept. Als je drie maanden na de afbreking opnieuw zwanger wordt, dan zal je negen maanden later bevallen in dezelfde periode als dat je je kindje nu verloren hebt. Die eerste ‘verjaardag’ roept vaak toch nog heel wat herinneringen en herbelevingen op, dat deze vaak moeilijk te combineren zijn met de vreugde van een volgend kindje te ontvangen. Weeg af of je dat graag wil of net niet.”

Wil je meteen opnieuw zwanger worden na een miskraam? Een paar tips lees je hier.

Wanneer klaar voor een nieuwe zwangerschap?

“Of je er emotioneel aan toe bent, is iets heel persoonlijks. Het is wel belangrijk om:

  • jezelf tijd en ruimte te geven.
  • over je gevoelens, verlangens en twijfels te praten.
  • te luisteren wat er in je partner omgaat en jullie kinderwens opnieuw op elkaar af te stemmen.”

Opnieuw zwanger: wat nu?

  1. Wees je ervan bewust dat je wellicht eerder op een broze dan een roze wolk vertoeven zal.
  2. Angst voor nieuw verlies is normaal. Je kunt niet opnieuw zorgeloos zwanger zijn.
  3. Uitkijken naar de komst van je ‘regenboogkindje’ kan je helpen om je verlies te dragen en te verwerken.
  4. Gemis en verlangen kunnen en mogen samen gaan. Laat je omringen door mensen, zowel in je eigen omgeving als professioneel, die je vertrouwt en waarbij je je hart en hoofd mag luchten.

 

Meer vragen of hulp nodig? Bij Fara kun je terecht voor professionele begeleiding, individueel of via lotgenotencontact.

 

 

Partner Content