Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Wanneer de roze wolk uitblijft…

De experten van Fara vinden het belangrijk dat gevoelens, angsten en twijfels uitgesproken kunnen worden en dat er ruimte voor wordt gemaakt. Niet iedereen zit negen maanden op een roze wolk en dit hoeft ook absoluut niet. Bij Fara spreken ze soms ook van de broze wolk, wanneer de zwangerschapsbeleving anders loopt dan verwacht, dan gewenst of gehoopt. Experte Laura ontmoette een tijdje geleden Stien, die samen met haar partner een kinderwens koesterde. Na de eerste euforie van een positieve zwangerschapstest, rezen er zorgen en twijfels, bezorgdheden over het onverwachte, over de impact van een baby op zichzelf, op haar relatie en op haar leven. Ze gingen samen op weg en verkenden de obstakels die haar pad bezaaiden.

Het verhaal van Stien en haar zoektocht

“Mijn vriend en ik wilden graag een kindje en waren helemaal klaar voor deze stap. Toen ik mijn zwangerschapstest deed, konden we het moeilijk geloven omdat ik geen kwaaltjes had, maar waren we vooral blij. Een paar dagen later vierden we samen mijn verjaardag en besefte ik hoe erg een kind ons leven zou veranderen. Er rezen twijfels over de combinatie met onze relatie, hoe we tijd voor elkaar en onszelf moesten vinden en alles gingen inplannen in ons werkritme. Ik blokkeerde volledig en kon nog moeilijk functioneren. Ik at amper, kon me op niks concentreren en vond nergens rust. Het werd zo erg dat ik zelfs aan abortus dacht. Op deze manier wilde ik geen mama worden. Mijn schuldgevoel tegenover mijn vriend en baby was immens groot.

“Dit was niet wat en hoe ik het wilde, maar ik had er geen enkele controle over.”

Ik ben beginnen grasduinen in wat er aan de hand was en wie me kon helpen. Ik ontdekte dat er ook zoiets bestond als prenatale depressie en maakte een afspraak bij Fara. Ik kon er vrij snel terecht en voelde enorm veel begrip en warmte. Ook al was er geen pasklare oplossing, het deed deugd dat ik een luisterend oor vond en tips kreeg om mee aan de slag te gaan. Na een aantal gesprekken met Fara en mijn vriend heb ik mijn klik kunnen maken en sindsdien gaat het heel goed met mij en de zwangerschap. Ik nam ook heel even anti-depressiva maar ben daarmee gestopt toen het beter ging. Als ik op dit alles terugkijk, kan ik amper geloven hoe intens die eerste weken waren. Ik ben zo blij dat het de goede richting is uitgegaan, maar besef dat zo’n negatieve gevoelens bij veel vrouwen een pak langer kunnen duren.

Het gegeven van een prenatale depressie mag van mij dan ook meer aandacht krijgen, naast de ‘gekende’ postnatale depressie.

Nu zijn we aan de laatste dagen van mijn zwangerschap beland en is het allemaal erg spannend. Ik ga mijn buik missen, maar kijk er ook naar uit om onze baby te leren kennen. We zijn er klaar voor!’”


Wanneer dit verhaal voor jou herkenbaar is, weet dan dat je niet alleen bent en dat de deur van Fara openstaat voor een luisterend oor of voor ondersteuning. Website: www.fara.be E-mail: vragen@fara.be Tel: 016/38 69 50