Een kleuter met een sterk eigen willetje: tips van de expert

© Getty Images

Een kind opvoeden is boeiend, maar het gaat niet altijd vanzelf. Iedere ouder heeft dus weleens nood aan raad. Zit je met een prangende opvoedvraag? Dan leggen wij ze voor aan opvoedingsdeskundige en Libelle Mama-experte Ilse De Block.

Deze maand beantwoordt Ilse de vraag van mama Lotte:

Mijn zoontje van drie heeft net als alle andere kleuters een sterk eigen willetje. Hij wil alles zelf doen, zelfs wanneer het echt niet lukt. Onlangs merkte hij halverwege een bergop dat hij niet verder omhoog raakte met de fiets. Maar toen papa hem wou helpen werd hij enorm boos.

En dit maken we bijna dagelijks mee. Hoe kunnen we hem duidelijk maken dat we hem alleen maar willen helpen en dat we hem soms gewoon willen laten zien hoe het moet zodat hij het in de toekomst zelfstandig kan.

Een eigen willetje hoort nu eenmaal bij de kleuterfase

Een sterk eigen willetje is niet meteen de favoriete eigenschap van ouders gedurende de opvoeding. Maar tegelijkertijd weten we dat dat betekent dat een kind zich later niet zomaar aan de kant zal laten zetten, en dat vinden we als ouder best een fijne gedachte. Toch?

Dat kwaad worden hoef je eerst en vooral niet persoonlijk te nemen!  Het is gewoon een uiting van frustratie, en onder die woede, schuilt vaak een andere emotie zoals: teleurstelling, ongeduld, verdriet, enz. Bovendien is het eigen aan de kleuterfase. Een kleuter ontdekt, wil dingen kunnen, loskomen van de ander en dus alles zelf doen.

Onder dat boos zijn schuilt vaak een andere emotie. Neem het dus niet persoonlijk.

Zo kun je dat willetje in ‘goede banen leiden’

Neem de emoties van je kind niet zomaar over en vraag of hij hulp kan gebruiken. Als hij weigert, is dat zijn beslissing en blijf je er verder af. Hoe moeilijk ook, want zijn boosheid is waarschijnlijk niet meteen over en je kind zien worstelen is lastig. Uitleggen waarom je wilt helpen is zinloos, en vaak zorgt het ervoor dat de emoties nog meer de bovenhand nemen.  

Je kunt hem wél helpen door zijn boosheid toe te laten en het eventueel te benoemen: Lastig hé? Maar toch knap hoor dat je dit al kunt.”

Heel veel succes!

Ilse

Stel je vraag

Heb jij een opvoedkwestie waarvoor je advies kunt gebruiken? Dan is dit jouw kans.

Met dank aan:

Ilse De Block van De Opvoedingslijn, een initiatief van vzw De Keerkring – centrum voor opvoedingsondersteuning in Vlaanderen.

Meer tips van de expert:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content