Zijn kleuters selectief doof?

© Getty Images

Een kind opvoeden is boeiend, maar het gaat niet altijd vanzelf. Iedere ouder heeft dus weleens nood aan raad. Zit je met een prangende opvoedvraag? Dan leggen wij ze voor aan opvoedingsdeskundige en Libelle Mama-experte Ilse De Block.

Deze maand beantwoordt Ilse de vraag van mama Laura:

Ons zoontje van vier wil absoluut niet naar ons luisteren. Wanneer we hem zeggen dat iets niet mag of hem vragen om iets te doen, lijkt het alsof hij ons niet gehoord heeft. Bestaat er zoiets als selectieve doofheid bij kleuters? En is er iets wat we kunnen doen?

Daarom ‘lijken’ kleuters selectief doof

Om gek van te worden! Je waarschuwingen of vragen, lijken het ene oor in het andere oor uit te gaan. En toch is dat niet zo verwonderlijk. Kleuters kunnen namelijk zodanig in hun spel zitten, dat ze geen aandacht hebben voor wat jij aan de andere kant van de kamer vraagt. Of misschien begrijpt je kind niet helemaal wat je bedoelt en is negeren daarom de enige oplossing? Het kan ook zijn dat je kleintje erg koppig is en moeilijk te overtuigen valt.

Maar met een flinke portie geduld kom je een heel eind. Hoe rustiger jij blijft, hoe meer kans op succes. Maak wat je verwacht, heel concreet en probeer het beperkt te houden. “Kleed je aan!” is voor een vierjarige misschien al een té ruime boodschap om de aandacht erbij te houden. “Trek eerst je broek aan!” is duidelijk en afgebakend. 

Vertel je boodschap op ooghoogte en maak contact

Als je door je knieën gaat en op ooghoogte communiceert, is het machtsverschil kleiner en geef je non-verbaal het signaal dat je naar hem wilt luisteren. Wees consequent en duidelijk. Bedenk een gevolg dat gelinkt is aan de opdracht én dat voor jezelf haalbaar is. “Zijn je potloodjes niet opgeruimd, dan is er geen tijd meer om nog even een filmpje te kijken.”

Een laatste bedenking: we leven vandaag zeer snel en voeren dagelijks een race tegen klok. Besef echter dat kleine kinderen dit nog niet kunnen en dat ‘zelf vertragen’ vaak een mooi begin is.

Stel je vraag

Heb jij een opvoedkwestie waarvoor je advies kunt gebruiken? Dan is dit jouw kans.

Met dank aan:

Ilse De Block van De Opvoedingslijn, een initiatief van vzw De Keerkring – centrum voor opvoedingsondersteuning in Vlaanderen.

Meer tips van de expert:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content