Mijn oudste dochter eist alle aandacht op. Hoe kan ik dit oplossen?

©GettyImages

DEZE MAAND BEANTWOORDT ILSE DE VRAAG VAN MAMA DEBORA:

“Dag Ilse. Ik heb een dochtertje van drie jaar en een zoontje van veertien maanden. Mijn dochter eist alle aandacht op. Ik moet haar bijvoorbeeld melk geven, terwijl ze dit perfect zelf kan, waardoor ik mijn zoontje dan alleen zijn melk moet laten drinken.

Het ergste is dat mijn man niets mag doen, mama moet alles doen. Wanneer mijn man toch doordrijft krijgt ze een driftbui: roepen en tieren, ontroostbaar huilen, op de grond gaan liggen, enz. Hoe gaan we hier het best mee om?”

EXPERT ILSE: “Ze is nog te jong om te begrijpen dat broertje nog veel minder kan en je hulp net iets meer nodig heeft”

llse De Block: Een driejarige is best al groot en flink, en het is onvoorstelbaar wat ze al allemaal zelfstandig kan. Tegelijkertijd is ze ook nog zo klein en kan ze nog veel nood hebben aan de exclusieve aandacht van mama.

Het gebeurt wel vaker dat kinderen door de komst van een jonger broertje of zusje plots dingen niet meer zelf kunnen, en krijgen ze heel graag weer wat hulp. Eigenlijk is het eerder een schreeuw naar aandacht. Aandacht die ze nu moeten delen met de jongste spruit. 

Daarom aanvaardt je dochtertje niet zomaar de hulp van eender wie. Ze mist je, en wil doodgewoon dat je meer oog voor haar hebt. Ze is nog te jong om te begrijpen dat broertje nog veel minder kan en je hulp net iets meer nodig heeft.” 

Geef haar tijd om vertrouwen te krijgen

lse De Block: Negeer het roepen en tieren waar het kan. Probeer niet hardnekkig te sussen of van alles te beloven om haar snel weer rustig te krijgen. Korte, warme boodschappen zoals: ‘Ja hoor, straks kom ik even kijken bij jou.’ Of een kus op de wang, of een hand op haar hoofdje, geven haar de duidelijke boodschap dat je haar gezien en gehoord hebt. Ga vooral niet in de strijd met haar, want dat maakt haar nog onzekerder. 

En papa moet zich vooral niet weg laten jagen door de ‘boze dochter’. Ze ziet hem heus wel graag, en door even vol te houden leert ze snel dat papa even goed is. Meer nog: misschien komt hij binnenkort wel op de eerste plaats.  

Het is ook een goed idee om je partner enkele zorgtaken van de allerkleinste te laten overnemen. Zo kun jij ondertussen een fijn gesprekje voeren met de oudste terwijl je haar prijst omdat ze bijvoorbeeld flink haar bord leegat. Of misschien mag zij iets later naar bed om samen nog even in een boekje te kijken. Op die manier heeft ze iets om naar uit te kijken wanneer ze wacht terwijl jullie broertje klaarmaken om te gaan slapen.” 

ZIT JIJ OOK MET EEN OPVOEDVRAAG?

Dan is dit jouw kans. Bezorg ons je vraag hieronder en dan leggen wij ze aan onze expert voor.

Met dank aan:

Ilse De Block van De Opvoedingslijn, een initiatief van vzw De Keerkring – centrum voor opvoedingsondersteuning in Vlaanderen.

Nog meer tips van Ilse:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content