Mijn kind kan geen afscheid nemen zonder te huilen. Hoe los ik dat op?

©GettyImages

DEZE MAAND BEANTWOORDT ILSE DE VRAAG VAN MAMA NINA:

“Mijn zoontje van drie en een half is een actieve vrolijke jongen met een rijke fantasie, die, op een paar eet-discussies na, over weinig moeilijk doet. Een écht droomkind dus! Het enige probleem — waar ik het erg moeilijk mee heb — is dat hij geen afscheid van ons kan nemen. Van zodra hij merkt dat we weg moeten, barst hij in tranen uit. Zowel aan de schoolpoort als bij de grootouders. Het probleem is zelfs zo groot dat hij niet bij vriendjes wil gaan spelen. 

Hem troost bieden had tot nu toe weinig succes. Maar ook de strengere aanpak: afzetten, ‘dag’ zeggen en weggaan, helpt niet. Onze omgeving zegt dat we het ons niet moeten aantrekken, maar m’n hart breekt. Hoe kunnen we dit oplossen?”

EXPERT ILSE: “Zet jouw angsten en ongerustheid even aan de kant om je kind gerust te kunnen stellen

lse De Block: Hartverscheurend is het om je kleuter op zo’n manier achter te moeten laten. Heel wat ouders zullen het ongetwijfeld herkennen. Afscheid nemen is vaak voor de twee partijen, ouder én kind, moeilijk. Zeker bij de ‘eerste keren’.

Als mama of papa neem je het beeld van het ongelukkige kind mee naar huis. Het vrolijk, spelende kleintje van vijf minuten later, dat krijg je helaas níét mee.

Maar hoe reageer je dan best? Om afscheid te kunnen nemen heeft je kind vertrouwen nodig en dat bouw je op door de boodschap te geven: ‘je kan het zelf wel, je gaat dat goed doen’. Vergeet niet: kinderen voelen haarscherp aan dat je zelf twijfels hebt. Zet dus jouw angsten en ongerustheid even aan de kant om je zoon gerust te kunnen stellen.”  

Volhouden is de boodschap

lse De Block: “Het ene kind heeft wat meer tijd nodig dan het andere, maar de aanhouder wint. En nee, stiekem wegglippen is geen goed idee. Daardoor kan de verlatingsangst alleen maar groter worden.

Toch wat troost nodig? Een knuffeltje of een doekje van thuis kan helpen. Of je kind begeleiden tot aan de hand van een leerkracht? Bespreek het vooraf met de kleuterjuf of meester. Zij hebben ervaring in het afscheid nemen en jij kent je kind het best. Samen vinden jullie wellicht een manier om het afscheidsritueel makkelijker te laten verlopen. 

PS Laat het jullie leven niet beheersen! Focus je vooral op wat er goed gaat en geniet van je droomkind. Want aandacht geven aan sterke eigenschappen geeft een belangrijk tegengewicht aan opvoedingssituaties die nu nog wat stroef lopen.”  

ZIT JIJ OOK MET EEN OPVOEDVRAAG?

Dan is dit jouw kans. Bezorg ons je vraag hieronder en dan leggen wij ze aan onze expert voor.

Met dank aan:

Ilse De Block van De Opvoedingslijn, een initiatief van vzw De Keerkring – centrum voor opvoedingsondersteuning in Vlaanderen.

Nog meer tips van Ilse:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content