Help, mijn kind wil geen groenten eten

©GettyImages

DEZE MAAND BEANTWOORDT ILSE DE VRAAG VAN MAMA HANNE:

“Dag Ilse! Mijn zoontje wil geen groenten eten. Eigenlijk wil hij in het algemeen niet veel proeven en eet hij gewoon de dingen die hij lekker vindt zoals een boterham met choco, frietjes of worst.

In het begin ging ik de strijd aan, maar dit hielp niet. Dan proefde hij een beetje of begon hij te kokhalzen. En ik heb absoluut geen zin in dagelijkse discussies over voeding. Heb jij soms tips voor mij?”

EXPERT ILSE: “Heel wat ouders kampen met dit probleem”

llse De Block: Eten, slapen en zindelijk worden, het zijn opvoedkwesties waar heel wat ouders mee kampen. Begrijpelijk ook, want gezonde voeding is namelijk erg belangrijk. Je wilt niet dat je kind ziek wordt, toch? Helpt die strijd dan? Soms wel, maar heel vaak niet. Kinderen hebben hier ook iets in te beslissen. Hoe klein ook. En als je een machtsstrijd aangaat, raak niet alleen jij gefrustreerd, maar ook jouw kind. Want zelfs al lijkt die z’n slag thuis te halen, hij zal zich ook ‘slecht’ voelen omdat mama of papa boos op hem is. 

Dus dergelijke discussies hebben inderdaad geen zin. Het is trouwens niet ondenkbaar dat kinderen moeite hebben met bepaalde structuren en smaken. Forceren is dus geen goed idee, want dat zorgt vaak voor een tegenovergesteld effect.

Hou vooral dit in gedachten: Is je kind gezond en groeit het goed? Concentreer je dan op een langetermijndenken en stop met elke maaltijd te zien als een strijd. Zo haal jij alvast wat druk van de ketel. 

Het is natuurlijk een ander verhaal als je kind vaak ziek is en je merkt dat het niet goed gaat met de ontwikkeling. Raadpleeg dan een dokter. 

Wat helpt wel? 

llse De Block: “Misschien kun je dit eens uitproberen:

  • Alle voedsel blijven aanbieden is prima. Blijft er wat liggen op het bord? Negeer dit en ruim het af, zonder commentaar. 
  • Honger tussendoor? Maak een klein bordje met wat gezonde hapjes: stukjes komkommer, een snacktomaatje, wat soepstengels met een groentedip, yoghurt, enz. En ook die snackjes moeten niet helemaal op.
  • Zelf (met wat hulp) groentjes kweken op de vensterbank of in een pot op het terras of in de tuin? Wie lust dat niet? Daar zal hij met veel trots van willen eten.
  • Betrek je kind bij de voorbereidingen! Helpen koken of groenten snijden kan helpen om meer zin te krijgen in wat de pot schaft. 
  • Laat hem mee het weekmenu bepalen. In de bibliotheek vind je vast leuke boeken met kinderrecepten.
  • Met een portie geduld komt het vroeg of laat wel goed.”

ZIT JIJ OOK MET EEN OPVOEDVRAAG?

Dan is dit jouw kans. Bezorg ons je vraag hieronder en dan leggen wij ze aan onze expert voor.

Met dank aan:

Ilse De Block van De Opvoedingslijn, een initiatief van vzw De Keerkring – centrum voor opvoedingsondersteuning in Vlaanderen.

Nog meer tips van Ilse:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content