Ruziemaken met je kind erbij: wat zijn de gevolgen?

©GettyImages

DEZE MAAND BEANTWOORDT ILSE DE VRAAG VAN EEN ANONIEME MAMA

“Mijn vriend en ik maken geregeld ruzie. Ons zoontje van zes hoort dit allemaal en zegt soms ‘stop met ruziemaken!’

Ik wil niet dat hij dat ruziemaken voor de rest van zijn leven zal onthouden. Heeft het een invloed op hem, welke effecten heeft het op hem, en zou onze baby er ook iets van merken?”

EXPERT ILSE: “Het onthouden van de onenigheden op zich hoeft niet problematisch te zijn, maar wel hoe er ruzie gemaakt werd.”

Ilse De Block: “Geen zorgen, af en toe eens ruzie maken in het bijzijn van kinderen is op zich niet erg. Zo leren de kleintjes dat ook grote mensen het niet altijd eens zijn. Het is echter noodzakelijk dat jullie het goedmaken in het bijzijn van je kind. Zeg ‘sorry’ tegen elkaar of geef elkaar een knuffel en een kus.

Het onthouden van de onenigheden op zich hoeft dus niet problematisch te zijn. Maar hoe er ruzie gemaakt werd, hoe hoog de spanningen oplopen en hoe vaak, en of de kinderen zich betrokken partij voelen, kan bepalen of je zoon of dochter er al dan niet last van heeft.”

Hoe weet ik of mijn kind er last van heeft?

Ilse De Block: “Je kunt het (soms) herkennen door naar het gedrag te kijken: het ene kind zal zich op de achtergrond houden om het niet nog erger te maken, terwijl het andere kind ongewenst gedrag zal vertonen. Gedrag dat de aandacht — onbewust — afleidt van de spanning tussen ouders: ze worden bijvoorbeeld zelf agressief, maken ruzie op school, of er stellen zich eet- of slaapproblemen omdat het kind geen weg weet met de agressie in huis.

Ook baby’s zijn gevoelig voor hoorbare, zichtbare, maar ook onuitgesproken spanningen. Dus ze beseffen wel degelijk dat er iets gaande is, hoe klein ze ook zijn. En afhankelijk van het temperament van het kind zal het hierop reageren. In sommige gevallen is dit niet onmiddellijk zichtbaar en merk je er pas iets van op latere leeftijd.”

Enkele tips

Ilse De Block: “Probeer je aan deze ‘spelregels’ te houden:

  • Ruzie niet over de kinderen zelf in hun bijzijn. Dat zorgt voor extra spanning, en ze zouden kunnen denken dat zij de oorzaak zijn van de ruzie. Geef aan dat het iets tussen mama en papa is en dat ze er zelf geen schuld aan hebben.
  • Vermijd onnodige discussies! Vaak ruzie maken zorgt voor een spanning die best belastend is voor kinderen. Op zich wel knap van je zoontje dat hij zijn grens aangeeft, maar niet elk kind doet dit zo open!
  • Hou jullie aan ‘goed ruzie maken’: schreeuw niet, en ban zeker fysieke agressie. Ik hoef niet uit te leggen dat dit zeer bedreigend is voor kinderen en dat het een gezonde sociale en emotionele ontwikkeling in de weg staat.”

ZIT JIJ OOK MET EEN OPVOEDVRAAG?

Dan is dit jouw kans. Bezorg ons je vraag hieronder en dan leggen wij ze aan onze expert voor.

Met dank aan:

Ilse De Block van De Opvoedingslijn, een initiatief van vzw De Keerkring – centrum voor opvoedingsondersteuning in Vlaanderen.

Zeker ook lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content