Kun je een baby onder de zes maanden verwennen?

©GettyImages

DEZE MAAND BEANTWOORDT ILSE DE VRAAG VAN MAMA VEERLE

“Ik lees en hoor dat je een kind onder de zes maanden niet kunt verwennen. Hoe komt het dan dat m’n dochter van twee maanden toch duidelijk aangeeft dat ze liever bij mij slaapt dan in haar eigen bedje?

Mijn moeder zegt me dat ik haar op die manier een slechte gewoonte aanleer, en dat ik ze gewoon moet laten huilen. Dan zeg ik haar dat het op die leeftijd niet mogelijk is om haar te verwennen. Kan u mij wat raad geven? Want door zulke opmerkingen begin ik zelf wat te twijfelen.” 

EXPERT ILSE: “Vandaag weten we dat kersverse baby’s veel troost kunnen halen uit huidcontact en genoeg nabijheid van mama of papa.”

Ilse De Block: “Een mooi voorbeeld van hoe de kijk op opvoeding doorheen de geschiedenis evolueert. Onder invloed van nieuwe inzichten en de tijdsgeest legt elke generatie weer andere accenten.

Vandaag weten we dat kersverse baby’s veel troost kunnen halen uit huidcontact en genoeg nabijheid van mama of papa. Het geeft hen veiligheid en geborgenheid. En de ene baby heeft hier meer nood aan dan de andere, maar het is alleszins wél nodig voor een veilige hechting.

We weten ook dat het niet zo veilig is om baby’tjes in je eigen grote bed te laten slapen wegens een verhoogd risico op wiegendood. Daarom is bijvoorbeeld een co-sleeper een goed idee. Door deze tegen het grote bed te plaatsen, kun je makkelijk even troost bieden wanneer dat nodig is.”

Volg je moedergevoel

Ilse De Block: “Een ouder voelt vaak instinctief aan wat het beste is voor het kind, ongeacht wat mensen met goedbedoelde meningen ook beweren. Volg dit gevoel! Ook wanneer je zoon of dochter wat ouder wordt, zul je prima aanvoelen dat je stilaan wat los kunt laten en bijvoorbeeld niet meteen moet reageren bij de minste kik. Kinderen moeten namelijk stilaan leren zichzelf te troosten, zichzelf tot rust te brengen om in slaap te geraken, enz.

De mening van een ander kan je aan het denken zetten, en misschien zit er wel iets in waardoor jij jezelf kunt bijsturen. Of misschien ook niet. Doe dit dan vooral omdat je zelf weet dat het beter is voor je kind en niet omdat het van jou verwacht wordt.”

ZIT JIJ OOK MET EEN OPVOEDVRAAG?

Dan is dit jouw kans. Bezorg ons je vraag hieronder en dan leggen wij ze aan onze expert voor.

Met dank aan:

Ilse De Block van De Opvoedingslijn, een initiatief van vzw De Keerkring – centrum voor opvoedingsondersteuning in Vlaanderen.

Zeker ook lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content