Vanaf wanneer starten de herinneringen van je kind?

GettyImages

DEZE MAAND BEANTWOORDT ILSE DE VRAAG VAN MAMA AURELIE :

“Mijn man vindt het zonde dat ik veel tijd en geld steek in activiteiten met m’n dochter van twee. Volgens hem kan ze zich daar later toch niets meer van herinneren. Maar klopt dat wel?”

EXPERT ILSE: “Het onbewust geheugen ontwikkelt zich al in de buik”

llse De Block: “Maar het bewust geheugen — dus het herinneren van bepaalde gebeurtenissen — ontwikkelt zich na de leeftijd van twee jaar.

Als je weet dat het onbewust geheugen vooral gebaseerd is op emoties en beleving, en deze heel wat verbondenheid en warmte vertegenwoordigen, dit vooral voor de ontwikkeling van onze kinderen waardevol is.

Conclusie: de grootte van de activiteiten is niet belangrijk, maar eerder de sfeer waarin jullie het hele gebeuren beleven.

Als jullie er samen écht veel deugd van hebben, geef je aan je kindje onbewust de boodschap: jij bent belangrijk, jij mag er zijn! En dat zijn ingrediënten die mee het zelfbeeld vormen.”

Het is belangrijk dat jij ook als ouder plezier hebt, anders wordt het nep

llse De Block: “Met je kindje naar een evenement gaan — weliswaar aangepast aan de leeftijd — waar je zelf niet achter staat, kan mogelijk wat nep aanvoelen. Kies daarom altijd voor een activiteit waar je honderd procent achter staat.

Je zult het zelf wel al meermaals ervaren hebben dat je bepaalde geuren, geluiden of kleuren, associeert met een gevoel. En dat zal ook jouw kindje doen. Dus samen iets leuks doen kan zeker leiden tot kostbare herinneringen.

De feestperiode is trouwens een goed gekozen moment om hier even bij stil te staan. Creëer bijvoorbeeld samen een fotoboek, zo kunnen jullie met het hele gezin leuke herinneringen ophalen.”

ZIT JIJ OOK MET EEN OPVOEDVRAAG?

Dan is dit jouw kans. Bezorg ons je vraag hieronder en dan leggen wij ze aan onze expert voor.

Met dank aan:

Ilse De Block van De Opvoedingslijn, een initiatief van vzw De Keerkring – centrum voor opvoedingsondersteuning in Vlaanderen.

Nog meer tips van Ilse:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content