“Mijn kind is vaak haar spullen kwijt. Hoe kan ik haar leren om beter op haar eigen zaken te letten?”

GettyImages

DEZE MAAND BEANTWOORDT ILSE DE VRAAG VAN MAMA MARLIES:

“Mijn dochter is vaak haar spullen kwijt. Hoe kan ik haar leren om beter op haar spullen te letten, zodat we niet meer in volle stress moeten zoeken?”

EXPERT ILSE: “Dit probleem kan verschillende oorzaken hebben”

llse De Block: “Het is zéker begrijpelijk dat ouders het ergerlijk vinden wanneer kinderen — soms ook dure — zaken kwijtspelen. Er zijn hier verschillende factoren die een rol kunnen spelen:

  • Het kan nu eenmaal zijn dat je kind een wat chaotisch kantje heeft.
  • Misschien is je zoon of dochter zodanig gefocust op iets, met alle gevolgen van dien.
  • Daarnaast kan het een tijdelijk probleem zijn. Na een ‘speciale’ gebeurtenis op school of binnen het gezin kunnen kinderen tijdelijk last hebben van vergeetachtigheid.”

Zo pak je het aan!

llse De Block: Deze kwestie zal niet meteen opgelost zijn. Neem er je tijd voor als je wilt dat het zijn vruchten afwerpt. Hier alvast een paar tips:

  • Heb geduld!
  • Overloop alles samen. Bijvoorbeeld: ‘Wat heb je morgen allemaal nodig om te gaan zwemmen, en is het duidelijk waar je je sportzak moet ophangen?’
  • Hoe jonger je kind, hoe kleiner de verwachtingen. Geef je kleintje maar één taak of regel om te onthouden: ‘Waar leggen we jouw schoentjes?’
  • We merken ook dat ouders vaak niet kunnen loslaten, zelfs al zijn hun kinderen wat ouder. Is zoonlief zijn rugzak met taken op school vergeten? Los het dan niet meteen voor hem op. Ze zullen er alleen iets uit leren wanneer ze merken dat er consequenties zijn.”

ZIT JIJ OOK MET EEN OPVOEDVRAAG?

Dan is dit jouw kans. Bezorg ons je vraag hieronder en dan leggen wij ze voor aan onze expert.

Met dank aan:

Ilse De Block van De Opvoedingslijn, een initiatief van vzw De Keerkring – centrum voor opvoedingsondersteuning in Vlaanderen.

Nog meer tips van Ilse:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content