Mijn peuter wil nooit knuffelen of kusjes geven

Getty Images

DEZE MAAND BEANTWOORDT ILSE DE VRAAG VAN MAMA TINE :

“Ons zoontje van 2,5 jaar wil nooit knuffelen of kusjes geven. Als mama heb ik de behoefte om hem eens lief vast te nemen, maar hij wil alleen maar ravotten en schoppen. Is het normaal dat kinderen nog geen affectie tonen op deze leeftijd?”

EXPERT ILSE: “Op die manier leert hij weerbaarder te worden”

llse De Block: “Heel herkenbaar: jij wilt je schattige kapoen heerlijk overladen met al jouw liefde, terwijl hij liefst van al zo snel mogelijk terug gaat spelen. Dus héél begrijpelijk dat dit als een afwijzing aanvoelt.

Op zich is het niet ongewoon. Niet elk kind heeft dezelfde behoefte aan lichamelijk contact. Bovendien is jouw kind de wereld én zichzelf aan het ontdekken. Daarom is het ook belangrijk dat hij stilaan wat loskomt van jou.

Anderzijds blijft dat lichamelijk contact wél erg belangrijk. Al kun je het wanneer en hoe niet meer alleen bepalen. Jouw peuter heeft hierin ook iets te zeggen. En gelukkig maar, want zo leert hij z’n eigen grenzen aan te geven. Op die manier leert hij weerbaarder te worden, en dat is wat je als ouder ook wil. Toch?”

Ravotten is ook een manier van aanraken

llse De Block: “Stoeien is misschien niet zo lieflijk als wat jij in gedachten had. Maar ook deze manier van aanraken is absoluut oké.

In de fase van ‘zelf doen’ helpt het om hem zelf wat minder enthousiast te omarmen, en ruimte te geven aan je kind om op eigen houtje naar jou te komen en je heel oprecht een dikke, misschien wat onstuimige zoen of knuffel te geven, wanneer hij er behoefte aan heeft.

Soms heeft een kind hierbij echt wat extra zorg nodig. Knuffelt je kind echt nooit, mijdt het elk lichamelijk contact, bij iedereen? Of blijf je als ouder met die zorg zitten? Deel dan je bekommernis met mensen in jouw omgeving. Maakt je partner zich ook zorgen? Bespreek het dan eventueel met de kleuterjuf of -meester. Of er zijn vast ook andere mensen die jullie hierbij kunnen helpen. Je hoeft het niet alleen te doen!”

ZIT JIJ OOK MET EEN OPVOEDVRAAG?

Dan is dit jouw kans. Bezorg ons je vraag hieronder en dan leggen wij ze aan onze expert voor.

Met dank aan:

Ilse De Block van De Opvoedingslijn, een initiatief van vzw De Keerkring – centrum voor opvoedingsondersteuning in Vlaanderen.

Nog meer tips van Ilse:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content