“Mijn peuter heeft een verschrikkelijk ochtendhumeur. Hoe los ik dat op?”

GettyImages

DEZE MAAND BEANTWOORDT ILSE DE VRAAG VAN MAMA LINDE:

“Wanneer mijn peuter net wakker is, doen we samen zijn kleertjes aan en gaat het er altijd vrolijk aan toe. Maar van zodra we beneden zijn en de eettafel bereikt hebben, begint hij plots te schreeuwen en te huilen. Zelfs wanneer hij zijn favoriete kost voorgeschoteld krijgt. Het duurt soms meer dan dertig minuten eer hij weer kalmeert. Kunnen we hier spreken van ochtendhumeur? Of heeft het iets te maken met het ontbijt? Hoe pakken we dit het best aan?”

EXPERT ILSE: “Steeds meer kindjes rond die leeftijd hebben het moeilijk met de snelheid waarin we vandaag leven”

llse De Block: “Moeilijk te zeggen wat er precies in dat kleine hoofdje speelt. Je peuter weet het vaak zelf niet, en hij is trouwens nog iets té jong om te omschrijven wat het probleem is. Dat er hem plots iets niet zint, dat is tenminste wél al duidelijk.

Er is alleszins geen reden tot paniek, peuters ontwikkelen namelijk hun eigen ‘ik’. Ze worden zich steeds meer bewust van wat ze zelf kunnen en willen, met de nodige driftbuien tot gevolg.

Misschien had je zoontje het ontbijt of netjes aan tafel zitten niet meteen in gedachten en lokt het spel hem veel meer? Of misschien neem je de ochtendroutine het best even onder de loep? Moet hij alleen aan tafel zitten en ontbijten, terwijl jullie druk in de weer zijn om tijdig te kunnen vertrekken? En loopt het in het weekend anders? Het is soms wat zoeken, en niet meteen een verklaring kunnen vinden voor het gedrag. En dat is ook oké!

Steeds meer kindjes rond die leeftijd hebben het ook moeilijk met de snelheid waarin we vandaag leven en dan komt het erop aan om — in de mate van het mogelijke — even te vertragen. Makkelijker gezegd dan gedaan, hoor ik jullie denken, want in onze samenleving liggen de verwachtingen hoog.”

Het zit in kleine dingen

llse De Block: “Het begint bij jezelf. Kun je zelf rustig blijven? Indien ja, prima, hiermee zorg jij alvast voor een rustgevende atmosfeer. Maak ook duidelijk dat je de gevoelens van je kind herkent: ‘ik zie dat je boos bent.’ Benoem ook zaken waarvan jij vermoedt dat ze de reden zijn voor dat ochtendhumeur, bijvoorbeeld: “ik kom eerst even bij je zitten, dat is gezelliger.’

Verwacht echter niet meteen een mirakel, geef je kind de tijd. Schenk ook geen aandacht aan het schreeuwen, en geef hem een complimentje wanneer hij rustiger is.”

ZIT JIJ OOK MET EEN OPVOEDVRAAG?

Dan is dit jouw kans. Bezorg ons je vraag hieronder en dan leggen wij ze voor aan onze expert.

Met dank aan:

Ilse De Block van De Opvoedingslijn, een initiatief van vzw De Keerkring – centrum voor opvoedingsondersteuning in Vlaanderen.

Nog meer tips van Ilse:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content