Zindelijkheidstraining: “Mijn dochter van vier heeft ‘s nachts nog altijd een natte luier”

GettyImages

DEZE MAAND BEANTWOORDT ILSE DE VRAAG VAN MAMA KIM :

“Mijn dochtertje wordt bijna vier jaar. Hoewel ze overdag al héél lang zindelijk is, wil het ‘s nachts maar niet lukken. 

We hebben er nog niet veel aandacht aan geschonken omdat we dachten dat het wel zou komen, maar de luiers blijven erg nat. Voor het slapen, gaan we nog even naar toilet en ook haar potje staat naast haar bedje, zodat ze altijd kan gaan plassen als ze dat wil. Helaas zonder resultaat. Heb jij eventueel tips? Bedankt!”

EXPERT ILSE: “De gedachte ‘het komt wel’ is een mooie om vast te houden!”

llse De Block: Het is normaal dat kinderen eerst overdag zindelijk worden om dan uiteindelijk ook ’s ochtends droog uit hun bedje te komen. De tijdsduur hangt echter af van kind tot kind. 

Het is niet ongewoon dat het nog enkele jaren duurt vooraleer je dochter dag én nacht zindelijk is. Het betekent vooral dat je kind er gewoon nog niet rijp voor is. Een kind wordt ’s nachts droog wanneer het blaasvolume groter is dan de hoeveelheid urine dat het ’s nachts produceert. Bij de meeste kinderen is dat tussen twee en vijf jaar.”  

Het komt wel, vroeg of laat

llse De Block: “Het is vooral belangrijk dat jullie er geen probleem van maken. Het ritueel om even naar het toilet te gaan voor bedtijd is prima. Maar leg verder geen druk om snel resultaat te kunnen krijgen. 

Toegegeven, ieder ouder verlangt stilaan naar een tijdperk zonder luiers, maar vertrouw erop, die tijd komt heus wel. Je zult het merken aan de luiers die stilaan minder nat zijn, tot zelfs droog.

Gebeurt dit verschillende nachten op rij? Dan kun je de luiers weglaten. Maar niet te snel! En het is geen ramp om tijdelijk een stapje terug te zetten wanneer blijkt dat je kind toch niet helemaal droog is. Goede nachtrust en het zelfvertrouwen van je dochtertje zijn immers veel belangrijker.

ZIT JIJ OOK MET EEN OPVOEDVRAAG?

Dan is dit jouw kans. Bezorg ons je vraag hieronder en dan leggen wij ze aan onze expert voor.

Met dank aan:

Ilse De Block van De Opvoedingslijn, een initiatief van vzw De Keerkring – centrum voor opvoedingsondersteuning in Vlaanderen.

Nog meer tips van Ilse:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content