Hoe was je best het haar van je baby of peuter?

Ik heb één basisregel voor het haar wassen van je baby: gebruik áltijd babyshampoo. Deze shampoos zijn de meest zachte op de markt. Dat maakt dat ze eigenlijk goed zijn voor elk haartype, zelfs voor volwassenen. Babyshampoos zijn het meest pH-vriendelijk en zijn zacht voor de hoofdhuid. Daarnaast bevatten ze geen bestanddelen die het haar van je baby vet kunnen maken of de hoofdhuid kunnen uitdrogen.

Nooit shampoo voor volwassenen

Gebruik nooit shampoo die je voor je eigen haar gebruikt. De huid van een baby is ontzettend zacht en poreus, als je dan de haartjes wast met shampoo voor volwassenen bestaat de kans dat het huidje gaat irriteren.  Als je bijvoorbeeld anti-schilfershampoo gebruikt, droogt de hoofdhuid van je baby uit en als je voedende shampoo gebruikt, wordt de hoofdhuid vet. Enkel babyshampoos gebruiken dus.

Het meest gekende merk van babyshampoos is Zwitsal. Dat is zeker een aanrader, maar wat ik het meest aanbeveel is een babyshampoo van de apotheker. Als je twijfelt over welk merk je best kan pakken, kan je steeds raad vragen bij je apotheek.

Om de 2 à 3 dagen wassen

Hoe vaak je het haar van je baby of peuter moet wassen, hangt er vanaf hoeveel haar hij of zij al heeft. Sommige baby’s hebben nog bijna geen haar en dan is het al genoeg om het hoofdje te spoelen met lauw water of je kan een beetje shampoo op een washandje doen, het hoofdje inwrijven en afspoelen. Heeft je kindje wel al redelijk wat haar, dan is het voldoende om de haren om de 2 à 3 dagen te wassen. Zorg steeds dat er geen schuim in de oogjes komt – ook al prikt babyshampoo niet of minder in de oogjes – en spoel alles altijd zeer goed af.

Partner Content