“Mijn dochter is tiener en ik wil niet dat ze gaat diëten, zoals ik heb gedaan.” – Tips van onze experte!

Getty Images

Mama Margot: “Ik sukkel zelf nogal met mijn gewicht en heb al verschillende diëten geprobeerd. Mijn dochter is nu tiener en ik vind het belangrijk dat ze een positief zelfbeeld houdt. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ze niet dezelfde weg opgaat?”

Dag Margot,

Wat fijn dat je er bewust mee bezig bent om je tienerdochter niet dezelfde dieet-weg op te laten gaan als jij. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 40% van de 15-jarige meisjes ontevreden is over hun lichaam. Maar liefst 22% is zelfs op dieet! Het is dus zeker nuttig om hier aandacht aan te schenken.

Ik vind het mijn missie om onze kinderen en jongeren zorgeloos te laten opgroeien met zo weinig mogelijk dieet-invloeden en respect voor het lichaam in al zijn vormen en soorten. Ik geef je dus graag wat tips over hoe je dit kan aanpakken!

1. Geen zwart-wit denken

Probeer tegen je kind of tiener niet te veel in zwart-wit termen te praten door voedingsmiddelen als ‘gezond’ of ‘ongezond’ te bestempelen. Zwart-wit denken kan ervoor zorgen dat je tiener bepaalde voedingsmiddelen gaat mijden of een schuldgevoel gaat krijgen bij het eten van ongezonde voedingsmiddelen. Merk je op dat je kind zelf voedingsmiddelen zo gaat benoemen? Praat erover en leg uit dat één voedingsmiddel op zich je nooit gezond of ongezond kan maken. Hele dagen enkel chips en chocolade eten zou inderdaad geen gezonde gewoonte zijn, maar enkel appels en sla eten ook niet!

Benoem voedingsmiddelen liever als ‘genotsvoeding’ en ‘voedzame voeding’. Een tiener heeft al genoeg kennis om hier wat duiding bij te krijgen. Kiest je kind bijvoorbeeld resoluut voor een witte boterham met choco bij het ontbijt? Leg dan uit dat wit brood met choco veel suikers bevat en weinig voedingsvezels. Je krijgt hierdoor snel veel suiker in je lichaam, maar die suikers zijn ook snel opgebruikt waardoor je vlug opnieuw honger krijgt. Een voedzamere keuze kan bijvoorbeeld een volkoren boterham met kaas zijn. Die is vezelrijk en bevat minder snelle suikers, waardoor je lichaam hier langer mee verder kan. Als afsluiter van de maaltijd een boterham met choco als ‘genotsvoeding’ moet zeker ook kunnen. Ga dit vooral niet verbieden!

2. Gedeelde verantwoordelijkheid

Jij bepaalt als ouder wat er wanneer gegeten wordt, maar je kind bepaalt óf het eet en hoeveel het eet. Je kunt uiteraard je tiener mee keuzes laten maken of zelf de verantwoordelijkheid geven om een maaltijd te bereiden. Ga je kind zeker niet beperken of forceren in hoeveel het eet. Tieners groeien veel op korte tijd, en ook hormonaal verandert er heel wat tijdens de tienerjaren. Het kan dus zeker zijn dat je kind plots grotere porties gaat eten of constant honger heeft. Door de porties te beperken zorg je ervoor dat je zoon of dochter niet meer goed naar de eigen lichaamssignalen van honger en verzadiging gaat luisteren. Daarnaast werkt dit ook stiekem eten in de hand, wat je uiteraard wilt vermijden binnen een gezonde relatie met voeding.

Maak je je zorgen om de porties die je kind eet? Probeer je kind dan vooral te stimuleren om naar het honger- en verzadigingsgevoel te luisteren. Benoem ook het verschil tussen honger en zin, en vraag na of je kind echt wel nog honger heeft of gewoon zin heeft in genotsvoeding. Leg niet te veel nadruk op grote porties of ga dit niet negatief benoemen, zodat je kind niet het gevoel krijgt dat dit fout is en het minder moet gaan eten!

3. Bewustwording van diversiteit

Om je kind een goed zelfbeeld te laten behouden zijn er twee belangrijke punten waar je aandacht aan kunt geven:

Leg focus op andere kwaliteiten dan het uiterlijk van je kind. Merk je dat je tiener wel erg veel met uiterlijk vertoon of uiterlijk vergelijken bezig is? Probeer hem of haar dan zeker te stimuleren in andere kwaliteiten. Benoem wat een goede vriend of vriendin hij of zij is, hoe hij of zij straalt tijdens het uitoefenen van een hobby, hoe enthousiast hij of zij over een passie kan vertellen, etc. Maak er je tiener van bewust dat uiterlijk de minst interessante eigenschap van een persoon is.

Wijs je tiener op diversiteit in al zijn vormen, kleuren en maten. Zorg dat je tiener een realistisch beeld krijgt van lichaamsvormen door hem of haar bijvoorbeeld te stimuleren om op sociale media body positivity profielen te gaan volgen, geen afslank- of dieetprogramma’s op te zetten in zijn of haar bijzin, ‘dik’ en ‘dun’ niet als positieve of negatieve eigenschap te gebruiken, etc. Merk je dat je tiener het hier wel moeilijk mee heeft? Ga dan samen eens actief op zoek naar vollere mensen of beroemdheden waar hij of zij naar opkijkt of respect voor heeft!

4. Voorleven

Dé belangrijkste tip van allemaal is voorleven! Het is vaak moeilijk om je eigen dieet-verleden achter jou te laten, maar toch is dit een van de belangrijkste stappen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je kinderen niet in dezelfde dieet-spiraal terechtkomen.

Als je als kind continu ziet dat je ouders op dieet zijn, niet tevreden zijn met hun lichaam en het willen veranderen door minder te gaan eten krijg je mee dat dit het juiste is om te doen.

Hou jezelf even een spiegel voor en denk na over hoe je zelf over voeding, diëten, je eigen en andere lichamen praat. Is dit op de manier dat je je kind over voeding en zijn/haar eigen lichaam wilt horen praten? Skip je soms maaltijden of eet je iets anders omdat je op dieet bent? Eet je soms iets stiekem omdat je kind het niet mag zien? Praat je soms negatief over je eigen lichaam of gewicht in bijzijn van je kind? Sta er even bij stil of dit het voorbeeld is dat je je kind wil geven.

Wil je graag je eigen relatie met voeding en je eigen lichaam aanpakken om je kind het goede voorbeeld te geven? Daarvoor kun je hulp zoeken bij een diëtist die gespecialiseerd is in een leven zonder diëten voor heel het gezin!

ZIT JIJ MET EEN VRAAG OVER VOEDING EN KINDEREN?

Dan is dit jouw kans. Bezorg ons je vraag hieronder, wij leggen ze aan onze expert voor.

Lees ook de andere artikels van voedingsexpert Karolien:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content