“Wat is een gezond tussendoortje?”

© Getty Images

Mag jouw kind ook een gezond tussendoortje meenemen naar school? Mama Sandra vindt het moeilijk om een alternatief te vinden voor een koek. Gelukkig weet voedingsexperte Karolien raad!  

Mama Sandra: “Mijn kleuter mag een gezond tussendoortje meenemen naar school, maar ik vind het erg moeilijk om hierin af te wisselen. Het moet gezond zijn, maar ook makkelijk om te eten, dus is het te vaak beperkt tot fruit of een ‘gezonde’ koek. Wat zijn de alternatieven?”

Je kleuter is nog volop in de groei, het is dus heel belangrijk dat je kindje voldoende energie binnenkrijgt onder de vorm van voeding. Een tussendoortje is voor een kleuter daarom zeker geen optionele extra, maar een belangrijke mini-maaltijd tussen de hoofdmaaltijden om voldoende energie binnen te krijgen. Bij moeilijke of kleine etertjes zijn tussendoortjes bovendien een ideale manier om wat extra energie aan te brengen tussen de maaltijden. Om de kans op tandbederf niet te vergroten is het wel belangrijk dat je kindje niet de hele dag door eet, beperk de tussendoortjes dus tot twee of maximum drie momenten per dag.

Wat kan ik meegeven naar school?

Op veel scholen is de richtlijn van geen koekjes in verpakking mee te geven. Zo hoeft je kindje niet te worstelen met een moeilijke verpakking én blijft de speelplaats en omgeving een pak properder. Enkel maar voordelen dus! Dit maakt het ook makkelijker om je kleuter te verrassen met een doosje vol lekkers: Bekijk het koekjesdoosje als een klein schatkistje voor je kindje waarin je volop kunt variëren. Enkele tips voor een aantrekkelijk schatkistje:

  • Combineer verschillende soorten voedingsmiddelen: een rijst- of maïswafel met wat stukjes fruit erbij, rauwe groentjes met een dip van hummus apart in een potje, ongezoete popcorn met gedroogd fruit of een potje yoghurt met stukjes fruit in. Variatie zorgt ervoor dat je kindje sneller van alles eens gaat proeven!
  • Geef je graag een zoet koekje, snoepje of wat chocolade mee? Als dit toegestaan is op school is dit zeker ook een leuke variatie! Combineer het in het koekjesdoosje met wat voedzame toevoegingen: wat crackertjes, gedroogd fruit of een zelf gebakken havermout wafeltje.
  • Wees creatief: een dipje of yoghurt kan in een leuk mini-potje meegegeven worden, maar ook in een siliconen muffin-vormpje. Maak eens een gezichtje met groentjes of een mini-boterhammetje door vormpjes uit te duwen met een koekjesvorm.
  • Laat je kindje meehelpen: door je kindje zelf mee het schatkistje te laten vullen kun je je kind heel wat bijleren over wat voedzame keuzes en genotsvoeding zijn. Vertel je kindje waarom je samen bepaalde keuzes maakt: “we voegen nog wat fruit toe zodat je lichaam genoeg vitamientjes heeft om te groeien en de crackertjes gaan je lang energie geven om te spelen in de speeltijd”.

Wat kan ik zelf maken?

Zelf een tussendoortje maken is een leuke én leerrijke activiteit voor je kleuter! En wedden dat het schatkistje helemaal leeg terugkomt als je kleuter een eigen baksel meeneemt naar school? Enkele ideeën om samen aan de slag te gaan:

  • Havermoutkoekjes: heel gemakkelijk te maken en ze zijn rijk aan vezels, koolhydraten en eiwitten. Ideaal om je kind langdurig van energie te voorzien tot de volgende maaltijd. Voeg wat gehakte nootjes of rozijntjes toe als extra smaakmaker, of hak wat pure chocolade en meng het door je koekjesdeeg. Leuke variatie: havermoutwafeltjes of -pannenkoekjes!
  • Bananenbrood: heb je wat overrijpe bananen in de fruitmand liggen? Dan is bananenbrood het uitgelezen tussendoortje! Gebruik een volkorenmeel of havervlokken. Ook hier kan je gehakte nootjes of rozijntjes gaan toevoegen om te variëren. Snij het brood na het bakken in plakjes of bak het in een leuke bakvorm!
  • Mueslireep: Maak je eigen mueslireep met gehakte noten, zaden, pitten, gedroogd fruit, havermout, wat honing en pindakaas. Snij ze na het bakken in stukjes.
  • Zadencrackers: Varieer met verschillende soorten zaden of gehakte nootjes, verdeel ze met een pizzasnijder voor het bakken in stukjes. Zo kun je ze na het afkoelen makkelijk van elkaar breken.

De zadencrackers en mueslirepen zijn lang houdbaar in een afgesloten doos. De havermoutkoekjes, -wafeltjes of -pannenkoekjes en bananenbrood kun je gerust invriezen. Vries ze per portie in in een afgesloten doos en haal de avond voordien een portie uit om mee te geven met je kindje.

Gaat mijn kindje nog met honger aan tafel komen?

Allemaal leuk die heerlijke tussendoortjes en goed gevulde schatkistjes, maar gaat mijn kindje dan nog wel honger hebben tijdens de hoofdmaaltijden?

Als je merkt dat de brooddoos vol terugkomt, of er amper iets uit gegeten is, vraag dan even na bij je kindje of zijn/haar buikje nog te vol zat bij de maaltijd. Is dat het geval? Probeer dan een kleinere portie van tussendoortje mee te geven.

Komt je kindje met veel honger thuis om dan na een stevig tussendoortje geen honger meer te hebben voor het avondmaal? Dat hoeft op zich geen probleem te vormen! Zorg voor een volwaardig tussendoortje met heel wat variatie, dan is dit evenwaardig aan het avondmaal en heeft je kindje alle nodige voedingsstoffen ook binnen met het tussendoortje. Kies bijvoorbeeld voor een snackbordje of monkey platter met wat snackgroentjes of fruit, een dipje van yoghurt, hummus, guacamole,… wat stukjes kaas of vlees, wat crackers, soepstengels of een klein boterhammetje of wrapje,…

En een laatste tip: vergeet zeker niet telkens een beker of glaasje water aan te bieden bij het tussendoortje! Kinderen hebben het vaak moeilijk om voldoende water te drinken doorheen de dag, dus elk maaltijdmoment is het ideale moment om deze goede gewoonte aan vast te koppelen!

Lees ook de andere artikels van voedingsexpert Karolien:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content