“Kan ik met voeding mijn kans op een natuurlijke zwangerschap verhogen?”

© Getty Images

Is het mogelijk om de kans op een natuurlijke zwangerschap te verhogen door je voedingspatroon aan te passen? Dat vroeg mama Elke zich af. Voedingsexperte Karolien weet raad!

Mama Elke: “Ik zou graag mijn kansen om op natuurlijke wijze zwanger te worden verhogen. Zijn er dingen in mijn eetpatroon waarop ik moet letten? Met anderen woorden: wat eet ik best als ik zwanger wil worden?”

Er wordt heel wat geschreven en verteld over hoe voeding je kans op een natuurlijke zwangerschap kan vergroten. Als je even rondzoekt op sociale media vind je ook veel profielen die bepaalde supplementen, superfoods of specifieke diëten aanprijzen. Maar er is weinig tot geen wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat deze aanpassingen je kans op natuurlijk zwanger worden ook echt gaan vergroten. In mijn tips zul je dus vooral zien dat een gezonde levensstijl naar voor komt, want wat de gezondheid van mama positief beïnvloedt, kan ook alleen maar goed zijn voor de gezondheid van je kindje!

Gezonde levensstijl = gezond zwanger?

Voor we dieper ingaan op hoe je met een gezonde levensstijl ook gezond zwanger kunt worden, benadruk ik toch ook graag even dat een gezonde levensstijl geen garantie geeft op een (gezonde) zwangerschap. Of je al dan niet zwanger kunt worden, hoe snel dat zal gaan en hoe je zwangerschap zal verlopen, hangt ook van heel wat andere factoren af. Een groot deel daarvan is erfelijk bepaald of beïnvloed door leeftijd. Er is dus weinig bewijs dat je enkel door een gezonde levensstijl jezelf vruchtbaarder zou kunnen maken, wat heel wat internetgoeroes ook mogen beweren.

Kans op een natuurlijke zwangerschap verhogen: welke voeding kan helpen?

Een gezonde levensstijl start bij een evenwichtig eetpatroon. Dat is een eetpatroon waarin alle soorten voedingsmiddelen een plaats hebben, zowel voedzame voeding als genotsvoeding. De voedingsdriehoek kan daar een goede uitgangsbasis voor zijn: veel groenten, fruit, volkoren granen, zoveel mogelijk plantaardig, noten, zaden, pitten, (vette) vis,…

Schrap zeker geen volledige groepen voedingsmiddelen zoals aardappelen, pasta en brood. Kies zo veel mogelijk voor plantaardig en voor onverzadigde vetten die een beschermend effect hebben op hart- en vaatziekten. Die vind je terug in vette vis, noten, zaden en pitten en plantaardige oliën of bak- en smeervetten.

Een evenwichtig eetpatroon wordt geassocieerd met een betere vruchtbaarheid bij vrouwen, en kan tijdens de zwangerschap de kans op zwangerschapscomplicaties verlagen. Daarnaast geeft een evenwichtig eetpatroon voor en tijdens de zwangerschap je kindje ook een goede start, want ook jouw eetpatroon kan de kans op gezondheidsproblemen bij je kind op latere leeftijd verlagen!

Naast een evenwichtig eetpatroon kun je, vanaf het moment dat je probeert zwanger te worden, best al dagelijks een supplement van 0,4 mg foliumzuur nemen. Dat is van belang bij de vroege ontwikkeling van je ongeboren kindje, en helpt bij de vorming van het centrale zenuwstelsel. 

Wat kun je best niet eten, drinken of doen?

Alcohol

Op vlak van voeding hoef je je geen zorgen te maken dat je voedingsmiddelen eet die je vruchtbaarheid negatief beïnvloeden. Waar je best wel mee kunt stoppen als je zwanger probeert te worden is alcohol drinken. Al vanaf 1 glas alcohol per dag kan alcohol een negatieve invloed hebben op je vruchtbaarheid. Hoe meer alcohol, hoe groter het effect. En dat geldt niet alleen voor de mama’s! Ook bij mannen is er een verband tussen de consumptie van alcohol en verminderde vruchtbaarheid. De WHO adviseert toekomstige ouders dan ook om geen alcohol meer te drinken vanaf  het moment dat ze proberen zwanger te worden.

Roken

Rook jij, of je partner? Dan is het ook het uitgelezen moment om ermee te stoppen. Er is namelijk ook een verband tussen roken en verminderde vruchtbaarheid. En ook dat geldt niet alleen voor de persoon die zwanger wil worden, want zelfs meeroken heeft een negatief effect. Ook voor de gezondheid van je toekomstige baby is het beter als beide ouders stoppen met roken.

Koffie

Er is nog veel onduidelijkheid over het effect van cafeïne op de vruchtbaarheid. Tijdens de zwangerschap vergroot het gebruik van veel cafeïne de kans op een miskraam, of kan het de groei van je kindje vertragen. Het kan dus zeker wel een goed idee zijn om je cafeïnegebruik al terug te schroeven zodra je probeert zwanger te worden. Beperk je cafeïnegebruik tot maximum 200 mg per dag. Dat komt overeen met:

  • 2 kopjes koffie of
  • 4-5 kopjes groene of zwarte thee of
  • 4 blikjes cola of
  • 2 blikjes energydrank

Wat heeft er nog invloed?

Bewegen

Ook matig intensief bewegen kan een positieve invloed hebben op de kans op een natuurlijke zwangerschap en tijdens de zwangerschap. Volg daarvoor de adviezen van de bewegingsdriehoek op: het grootste deel van de dag licht intensieve beweging (staand werken, te voet naar de winkel, de trap nemen,…) en 150 min per week matig intensief bewegen (wandelen, zwemmen, fietsen,…).

Vaak intensief sporten (meer dan 60 min per dag) zoals bij topsport wordt dan weer gelinkt aan een verminderde vruchtbaarheid. Voldoende matig intensief bewegen is dus de boodschap! Dat vermindert ook tijdens de zwangerschap de risico’s op zwangerschapscomplicaties.

Stress

Er is nog weinig onderzoek gedaan rond stress en zwangerschap, maar aangezien het algemeen gezonder is om stress te voorkomen is ook dat zeker een goed idee als je zwanger wil worden. Het kan een stresserende periode zijn voor jou en je partner als het niet meteen lukt om zwanger te worden, of alles niet loopt zoals je had verwacht. Weet dat je ook hierin begeleiding kunt krijgen van een kinderwenscoach of tijdens een preconceptioneel consult bij je vroedvrouw. Je hoeft er zeker niet alleen door!

Zeker ook lezen:

Wensmama An: “Ik heb twaalf jaar moeten wachten, maar ik ben ervan overtuigd dat ik een rustigere mama ben nu”
An werd na 12 jaar eindelijk mama van de tweeling Julia en Elize

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content