3 gouden tips om je kindje te laten proeven aan tafel

Getty Images

TIP 1: Betrek je kind bij de maaltijd

“Dit is een eerste, maar meteen een heel belangrijke tip. Probeer je kindje van in het begin zoveel mogelijk te betrekken bij alles wat met het eten te maken heeft.

Neem op een rustige namiddag de tijd om met het hele gezin een weekmenu op te stellen. Vraag aan de kinderen waar ze zin in hebben of doe zelf enkele suggesties waar ze uit kunnen kiezen. Neem je kindje mee naar de supermarkt of de groenteboer en ga samen op zoek naar de ingrediënten die jullie nodig hebben. Tot slot kan je kindje zeker ook helpen met de bereiding van de maaltijd zelf. Afhankelijk van de leeftijd geef je hen een specifiek taakje. Peuters kunnen gerust de groentjes wassen of het eten op hun bordje leggen en kleuters kunnen met een aangepast mes aardappels en groenten schillen en snijden. Heb je al een ouder kind in huis? Dan kan hij of zij al af en toe onder toezicht zelf aan de slag in de keuken.”

Extra tips:

Wil je kindje helpen in de keuken? Dit heb je nodig!
Handig! Laat je kindje helpen in de keuken met een learning tower.

TIP 2: Volg de kleine stapjes van je kind

“’Neen, ik lust dat niet!’ hoor je vaak nog voor ze ernaar gekeken hebben, laat staan ervan geproefd. Het is normaal dat kindjes al angstig worden bij de gedachte dat ze iets moeten eten dat ze niet kennen. Laat het ontdekken en proeven in kleine stapjes gebeuren. Heeft je kindje nog nooit bloemkool gegeten bijvoorbeeld en wil je dit introduceren? Zet het eerst gewoon op tafel. Ernaar kijken en eraan wennen is voor veel kinderen al een eerste stap. Gaat dat goed? Dan kun je een stukje op hun bordje leggen. Stel hen meteen gerust dat ze mogen proeven, maar dat het niet hoeft als ze niet willen. Je zult zien dat dat al meteen een hoop stress wegneemt!

De volgende kleine stapjes : de bloemkool aanraken, er eens aan ruiken en eraan likken. Een stukje bloemkool effectief in de mond nemen is pas de allerlaatste stap, maar ook hier is het belangrijk om duidelijk te maken dat je kindje niet hoeft te kauwen of door te slikken als ze het niet lusten. Plaats een apart kommetje of bordje op de tafel waar je kindje in kan leggen wat hij of zij niet lekker vindt.”

TIP 3: Niet straffen of belonen

“Ga je toch dwingen of forceren? Dan krijg je in de meeste gevallen weerstand en dat wil je net vermijden. Het proeven van iets nieuws moet een positieve ervaring zijn. Krijgt het een negatieve bijklank? Dan zal het de volgende keer moeilijker zijn om je kindje te overtuigen. Volg het ritme van je kind en laat hem bepalen wanneer hij klaar is voor de volgende stap. Aanmoedigen mag uiteraard wel, maar probeer beloningen of straffen te vermijden. Door je kindje iets te ontzeggen of net te belonen met een dessertje bijvoorbeeld, maak je van het proeven iets veel groter dan het eigenlijk is.”

Succes!

Karolien

ZIT JIJ MET EEN VRAAG OVER VOEDING EN KINDEREN?

Dan is dit jouw kans. Bezorg ons je vraag hieronder en dan leggen wij ze aan onze expert voor.

Nog meer tips over voeding?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content