Mijn kind is jarig en trakteert. Zijn er ook gezonde alternatieven voor al die snoep?

Getty Images

Mama Saskia: “Binnenkort is mijn zoontje van 7 jarig en daar hoort natuurlijk een traktatie bij in de klas, maar ook een feestje met allerlei lekkers. Ik wil er iets leuks van maken, maar vind het ook belangrijk dat het niet enkel ongezonde snoep is. Waarop moet ik letten? Heb jij enkele leuke ideetjes?”

Beste Saskia,

Bij een feestje hoort iets lekkers! Dat zit zo in onze cultuur ingebakken (letterlijk en figuurlijk 😉).

Zorg voor variatie

Leuk dat je wat variatie wilt aanbieden. Als je niet enkel voor suikerbommetjes wilt gaan en wat voedzamere opties wilt toevoegen, is fruit altijd een goed idee! Je kunt bijvoorbeeld een grote stapel pannenkoeken of wafels bakken en een variatie aan voorgesneden fruit voorzien waarmee de kinderen hun pannenkoek of wafel kunnen decoreren. Ook chocoladedruppeltjes, minimarshmallows en hagelslag in allerhande kleuren zijn leuke toppings.

“Wil je een voedzame optie toevoegen? dan is fruit altijd een goed idee”

Of ga all the way voor fruit en maak fruitpizza’s met een schijf watermeloen als bodem, een kleurrijke fruitsalade, fruitbrochettes of ijsjes van gemixt fruit. Een chocoladefontein waarin het fruit kan gedipt worden is ook altijd een hit op een feestje!

Wil je graag aan het bakken gaan? Experimenteer dan eens met havermoutmuffins, en ga voor een leuk kleurtje door in je muffins, pannenkoeken of wafels gemixte spinazie, wortel of rode biet toe te voegen. Succes gegarandeerd als je groene, oranje of roze gebakjes op tafel tovert!

Ga even te rade bij juf of meester

Voor je begint plannen te smeden voor de klastraktatie ga je best even te rade bij de juf of meester of er kindjes zijn met allergieën, intoleranties of kinderen die bepaalde zaken niet mogen eten uit culturele overtuiging.

Zijn er kindjes met allergieën in de klas van je kind? Contacteer dan zeker de ouders om te horen waarop je moet letten of wat goede opties zijn voor hun kind. Zo ben je er zeker van dat elk kindje kan meesmullen!

Tips voor thuis

Op een feestje is het uiteraard leuk om wat variatie aan te kunnen bieden. Als voedzame opties kun je kiezen voor fruit, apero groentjes met dips zoals hummus of guacamole, croques met verschillende soorten beleg zoals bijvoorbeeld mozzarella en pesto, pindakaas en banaan, ham en kaas, etc.

Maar ook chips, snoepjes en taart horen er natuurlijk bij op een feestje. Probeer er je niet te druk in te maken als je kind enkel voor de ‘ongezonde’ opties gaat. Eens een dag minder evenwichtig eten gaat er niet plots voor zorgen dat je kind ongezond wordt. Zorg vooral dat genieten centraal staat en maak er een geweldig feestje van!

Groetjes,

Karolien

ZIT JIJ MET EEN VRAAG OVER VOEDING EN KINDEREN?

Dan is dit jouw kans. Bezorg ons je vraag hieronder, wij leggen ze aan onze expert voor.

Lees ook de andere artikels van voedingsexpert Karolien:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content