Zwanger aan de kersttafel: wat mag je eten, en wat niet?

Getty Images

Wat mag ik wel en zeker niet eten nu ik zwanger ben?

Karolien: “Als toekomstige mama wil je natuurlijk ook zorgeloos meegenieten van de feestmaaltijden. Er zijn enkele zaken die je echter beter niet eet:

  • rauwe groenten en fruit kunnen organismen bevatten die toxoplasmose kunnen veroorzaken. Die infectie kan leiden tot een miskraam tijdens de zwangerschap. Kook je zelf of ga je bij vrienden eten? Zorg dan dat rauwe groenten en fruit goed gewassen en afgedroogd zijn, of schil de groenten of het fruit indien mogelijk. Ga je uit eten? Dan kies je best voor bereide groenten (gekookt of gestoomd) aangezien je geen controle hebt over de omstandigheden waarin ze bereid worden. Ook kiemgroenten zoals tuinkers kan je beter niet rauw eten.
  • voorverpakte gerookte vis zoals gerookte zalm of makreel kan de listeriabacterie bevatten. Als voorgerecht kies je dus liever voor een verhitte vis, zoals gebakken of gekookte zalm. Door de verhitting wordt de bacterie namelijk gedood. Andere rauwe visgerechten zoals sushi en oesters laat je beter ook even links liggen. Gekookte schaal- en schelpdieren zoals garnalen en mosselen kun je wel met een gerust hart op het menu zetten!
  • Ook de voorgerechten met niet volledig doorbakken vlees zijn geen veilige keuze tijdens je zwangerschap: carpaccio, tartaar, rauwe ham, rosbief, etc. Gekookte, gerookte of gebakken vleeswaren zoals gekookte ham of gerookte hesp kunnen dan wel weer.
  • Bij het dessert kijk je ook even uit voor bereidingen die rauwe eieren kunnen bevatten. Chocolademousse, tiramisu, bavarois en sabayon bevatten ei dat niet volledig gegaard is, wat risico geeft op besmetting met salmonella en listeria. Ga je liever voor een hartig dessert zoals een kaasplankje? Dan kijk je best even na of er geen kazen op basis van rauwe melk tussen zitten. De meeste kazen worden gemaakt op basis van gepasteuriseerde melk, maar sommige buitenlandse kazen zoals roquefort, brie, camembert, emmentaler, etc. kunnen met rauwe melk bereid zijn. Verhit vormen deze opnieuw geen probleem!”

Ik ben zwanger en geef zelf een feestje. Hoe kan ik te vermijden ingrediënten vervangen?

Karolien: “Rauwe groenten en fruit kunnen zeker op het menu als ze goed gewassen en/of geschild zijn. Als alternatief kun je hier uiteraard ook gaan voor gekookte groenten.
Wil je graag gerookte vis op het menu zetten? Kies dan voor een warm gerecht: een quiche of ovenschotel waarin bijvoorbeeld gerookte zalm verhit wordt in de oven kan geen kwaad. Toch liever een koud visgerecht? Dan kun je voor een salade met gekookte garnalen of gekookte vis gaan. Vegetarische gerechten zijn ook safe als je zwanger bent!

Qua dessert kun je het jezelf of je gastvrouw/heer lekker makkelijk maken: voorverpakte chocolademousse uit de winkel heeft een hittebehandeling gekregen, dus kun je wel gewoon veilig eten. Dat geldt trouwens voor alle voorverpakte bereidingen met rauwe eieren! Mayonaise, chocolademousse, tiramisu, etc. eet je dus even liever voorverpakt dan vers gemaakt.

“maak het simpel en ga voor voorverpakte chocolademousse uit de winkel. die heeft een hittebehandeling gekregen.”

Ook niet te vergeten: ben je zwanger en heb je last van misselijkheid? Dan kan een zware feestmaaltijd je nadien slecht bekomen. Opteer dan voor kleine (en iets meer) gerechten, en laat vette zware sauzen of gefrituurde gerechten even aan je voorbijgaan.”

Welke voedingsmiddelen zijn net goed voor mij of mijn baby in de buik?

Karolien: “Omega 3-vetzuren zijn nodig voor de ontwikkeling van de hersenen van je ongeboren kind. Ze verkleinen daarnaast ook het risico op vroeggeboorte. Je vindt deze vetzuren vooral terug in vette vis: een vette vis zoals (gebakken, gekookte of gestoomde) zalm of forel op het menu zetten is dus zeker een goed idee. Ook noten en plantaardige oliën zijn rijk aan omega 3-vetzuren, een salade met wat gehakte noten over gestrooid en een dressing van lijnzaad- of walnootolie is een babyproof keuze als voor- of bijgerecht!”

Een glaasje mag, zeggen ze weleens. Klopt dat?

Karolien: “Tijdens je zwangerschap komt alcohol via het bloed of door de placenta bij je baby terecht. Je kindje is volop in ontwikkeling en daardoor heel vatbaar voor de schadelijke effecten van alcohol. Er is nog te weinig geweten om te bepalen vanaf welke hoeveelheid alcohol je baby schade kan oplopen. Daarom wordt er dus aangeraden geen alcohol te drinken tijdens de volledige zwangerschap.

Je kunt uiteraard wel voor een alcoholvrij aperitief gaan. Heel wat supermarkten bieden zeker tijdens de feestdagen alcoholvrije opties aan, of stel zelf een mocktail samen!

Heb je last van zure oprispingen? Let dan op met koolzuurhoudende dranken. Ze kunnen geen kwaad voor je baby, maar ze kunnen de zure oprispingen wel verergeren.

Drink je graag een alcoholvrije gin tonic als je zwanger bent? Beperk het dan wel tot 1 glas per dag. Tonic bevat kinine, wat in hoge concentraties schadelijk kan zijn voor je baby en weeën kan opwekken.”

Mag ik een tasje koffie drinken na de maaltijd als ik zwanger ben?

Karolien: “Koffie bevat cafeïne, net zoals cola, thee en energiedranken. Te veel cafeïne als je zwanger bent kan leiden tot vroeggeboorte, een laag geboortegewicht of miskraam. De aanbeveling tijdens je zwangerschap is om maximum 200 mg cafeïne per dag te gebruiken. Dat komt neer op ongeveer 2 koffies en 1 glas cola. Een decafeïné bevat nog wat cafeïne, maar dit is verwaarloosbaar, dus zeker een goed alternatief. Ook een infusie of vruchtenthee is een goed alternatief na de maaltijd.

Als je last hebt van zure oprispingen, hou je er hier ook best wel rekening mee dat koffie (ook decafeïné) het probleem kan versterken.”

Fijne en gezonde feestdagen!

Karolien

ZIT JIJ MET EEN VRAAG OVER VOEDING EN KINDEREN?

Dan is dit jouw kans. Bezorg ons je vraag hieronder en dan leggen wij ze aan onze expert voor.

Ook interessant voor jou:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content