“Opeens wil mijn dochter weer 3 nachtvoedingen. Wat kan ik doen?”

© Getty Images

Te weinig slaap: het moet een van de meest besproken onderwerpen zijn onder mama’s. Want de redenen waarom kinderen, van piepklein tot iets groter, ons ’s nachts uit onze slaap houden, zijn talrijk. Omdat die gebroken nachten best wel een impact hebben, geeft kinderslaapcoach Karen Claes elke maand advies.

Deze week beantwoordt Karen de vraag van mama Elise

Mijn dochtertje is net 7 maanden geworden. Tot vorige week werd ze ’s nachts nog maar één keer wakker voor een nachtvoeding. De laatste week wil ze ’s nachts weer 2 of 3 keer drinken.

Ze heeft dat vroeger tijdens een groeispurt nog gehad, maar dat kan het nu toch niet meer zijn? Troosten zonder haar de borst te geven, lukt niet. Dan blijft ze huilen tot ik haar uiteindelijk aanleg. Ik ben bovendien bang dat dit een nieuwe gewoonte wordt.

Groeispurten

Karen: “De eerste maanden gaat je baby inderdaad door een aantal groeispurten. En tijdens zo’n groeispurt vraagt je kindje meestal meer voedingen. Groeien vraagt nu eenmaal veel energie, wat meer melkvoeding vraagt, waardoor je kindje inderdaad vaker (of meer) drinkt. Die momenten zijn heel normaal.

Kindjes zijn dan daarnaast meer huilerig, onrustig of aanhankelijk, ook ’s nachts. De dagen waarop je kindje meer voeding vraagt in een groeispurt noemen we ook wel ‘regeldagen’. Ze duren meestal een tweetal dagen. Baby’s gaan op deze leeftijd door een groeispurt:

  • 10 à 14 dagen
  • 3 weken
  • 6 weken
  • 3 maanden
  • 6 maanden

Jouw dochtertje is die typische groeispurten dus inderdaad net voorbij.”

Nieuwe mijlpalen

“Maar dat wil niet zeggen dat een plotse vraag naar meer voedingen overdag en ’s nachts niet meer mogelijk is. De meest voorkomende oorzaak van die extra vraag om voeding en troost, is de ontwikkeling.

Die eerste jaren gebeurt er onvoorstelbaar veel op vlak van ontwikkeling, wat een effect heeft op de slaap en voeding van je kind. Zo zijn er de overstappen naar minder dutjes per dag:

  • van 3 naar 2 dutjes (vaak rond 9 maanden)
  • van twee naar één dutje (rond 15 à 18 maanden)
  • van één naar geen dutje (tussen 2 en 4 jaar)

Al die overgangen kunnen gepaard gaan met onrustige nachten.

Daarnaast zet je baby of peuter motorisch allerlei stappen: omrollen, zelfstandig zitten, zich rechttrekken, kruipen en lopen. Tot slot leert hij of zij ook mentaal van alles: objectpermanentie, taalontwikkeling, oorzaak en gevolg leren koppelen, de wereld rondom zich leren kennen.

Sommige kinderen hebben het heel moeilijk die periodes, andere kinderen helemaal niet. Elk kind is hier natuurlijk uniek in en wat je dochter doormaakt, is helemaal niet abnormaal. Het is pittig voor haar, maar natuurlijk ook voor jou.

Het goede nieuws is dat die moeilijke nachten wel even plots verdwijnen als ze gekomen zijn. Dus het is een fase die passeert en je hoeft zeker niet bang te zijn om verkeerde gewoontes aan te leren. Je geeft je baby gewoon wat ze nu nodig heeft.

Veranderde daginvulling

Een derde oorzaak die leidt tot meer gebroken nachten met extra voedingen, is een veranderde daginvulling. Misschien gaat je kindje voor het eerst of enkele extra dagen naar de opvang? Als een kindje overdag die verbinding mist, vraagt het vaak ‘s nachts extra nabijheid. In dat geval gaan wakkere momenten niet per se elke keer gepaard met een nieuwe voeding.

Ziekte

Als laatste zien we ook dat kindjes die ziek geweest zijn, meer energie nodig hebben om te herstellen en dus ook meer melkvoeding.

Is ze niet recent ziek geweest, dan vermoed ik dat je dochter gewoon weer heel wat nieuwe vaardigheden aan het leren is. Aangezien voeding regulerend werkt, zullen de voedingen haar weer tot rust brengen, precies wat ze nodig heeft in die lastige periode.

Maak je je toch om een of andere reden zorgen over de borstvoeding an sich, twijfel dan niet om een lactatiekundig te contacteren.

Stel je vraag aan Karen!

Zit jij ook met een prangende slaapgerelateerde vraag? Dan is dit jouw kans!

Meer slaaptips

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content