Deze week beantwoordt Karen de vraag van mama Marieke
“Mijn dochter van twee gaat vlot in bed, maar rond 22.30 uur (als we geluk hebben) of soms ook na middernacht wordt ze vaak wakker. Ze droomt dan, denk ik, want ze roept dingen in haar slaap. Helaas moeten we er meestal uit om haar te troosten met een flesje.
Kan ik iets aanpassen aan haar avondritueel en/of aan haar dagroutine om dat dromen te laten minderen? Hoort dat dromen bij die leeftijd en gaat het over? Of zou het iets anders kunnen betekenen?”
Het totale plaatje
Karen: “Zoals je zelf al wat aangeeft, is het inderdaad belangrijk om naar het totale plaatje te kijken, en niet enkel naar hoe de nacht eruitziet. Het ritme van je kindje overdag, de invulling van de dag, de bedtijdroutine … Dat zijn allemaal zaken die een invloed kunnen hebben op de nacht.
Dit is een voorbeeldritme voor peutertjes:
Dat zijn uiteraard gemiddelden. Het ene kindje heeft een iets langere wakkertijd dan het andere. De duur van het dutje is daarbij belangrijk. Sommige kindjes slapen maar een uurtje en gaan wat vroeger naar bed. Peuters die een langer dutje doen, gaan iets later naar bed. Het juiste evenwicht voor jouw kindje zoeken is belangrijk.”
Op slaapsignalen letten
Karen: “Kijk goed naar slaapsignalen van je kind. Zodra je die ziet, is het tijd om naar bed te gaan. Als je dan nog de voorbereidingen moet doen (in bad, pyjama, pamper en bedtijdritueel), is de kans groot dat je kindje later dan haar ideale bedtijd in bed ligt. Dat uit zich op verschillende manieren: druk en actief gedrag of heel snel in slaap vallen, bv. binnen de vijf minuten.
Zo’n vlotte bedtijd lijkt misschien handig, maar de signalen die je beschrijft (het ’s nachts wakker worden) kunnen een teken zijn dat de bedtijd wat te laat is.
Vervroeg de bedtijd per paar dagen daarom met 10 à 15 minuutjes. Kijk vervolgens wat het effect is. Bij een ideale bedtijd duurt het 10 à 20 minuten voor ze in slaap valt.”
Slaap in cycli
Karen: “Dat je dochter doorheen de nacht wakker wordt, is bovendien niet abnormaal. Want onze slaap verloopt in cycli. Aan het einde van een cyclus kom je eventjes aan de oppervlakte. Vervolgens ga je zonder het te beseffen naar de volgende cyclus. Één à drie keer per nacht duurt dat ontwaken iets langer en heb je er ook een herinnering aan. Op dat moment heeft je kindje je nodig om in slaap te vallen. In het geval van jullie dochtertje is dat flesje nodig om haar in slaap te helpen.
Ergens weet je wel dat dat flesje niet langer nodig is om de nacht te overbruggen, maar misschien is dat wel het snelste.Misschien kent je kindje ook geen andere manier om weer in slaap te vallen.”
Het flesje minderen
Karen: “Je kunt ervoor kiezen te stoppen met het flesje en te troosten en gerust te stellen zonder flesje. Of je doet het langzaamaan en vermindert de hoeveelheid melk tot die zo laag is dat je het kunt weglaten.
Jouw kindje is al twee en begrijpt daarom al veel. Leg dus uit waarom je geen flesje meer geeft, maar dat je er wel bent voor haar om weer in slaap te vallen. Vervolgens bouw je stap voor stap de ondersteuning af. Veel kinderen worden op den duur niet langer wakker voor dat flesje.”
Dromen hoort erbij
Karen: “Jouw dochter zal inderdaad dromen als je haar hoort praten en roepen. Iedereen droomt, maar we herinneren ons niet altijd onze dromen. Peuters en kleuters hebben meer REM-slaap, ook wel droomslaap, dan volwassenen. Bij een nachtmerrie heeft ze jouw geruststelling even nodig. Blijft het bij roepen en praten? Dan moet je er vaak niet heen.
Er is wel een link tussen oververmoeidheid, te late bedtijd, een niet leeftijdsadequaat ritme enerzijds en dromen en onrustig slapen anderzijds. Het vervroegen van bedtijd en de timing van het dutje kan het dromen laten minderen. Maar dromen op haar leeftijd is ook normaal.
Voldoende tijd geven aan je kindje om tot rust te komen, te ontprikkelen en een voorspelbaar bedtijdritueel kunnen wel helpen.”
Heb je een vraag voor de slaapcoach?
Dan is dit jouw kans. Bezorg ons je vraag hieronder en dan leggen wij ze aan onze expert voor.