Slapen op vakantie: essentiële slaaptips op reis

© Getty Images

Te weinig slaap: het moet een van de meest besproken onderwerpen zijn onder mama’s. Want de redenen waarom kinderen, van piepklein tot iets groter, ons ’s nachts uit onze slaap houden, zijn talrijk. Omdat die gebroken nachten best wel een impact hebben, geeft kinderslaapcoach Karen Claes elke maand advies.

Deze maand geeft Karen slaaptips voor op reis. Want hoe zorg je op vakantie dat je kindje goed slaapt in een nieuwe omgeving en een ander bed? Wat met dutjes of een uurverschil? Hoe zorg je voor een goed schema?

Slaaptips op reis: indrukken en activiteiten vragen (meer) rust

Karen: “Op reis mag alles wat losser. Maar vakantie of reizen betekent niet dat je kindje plots volledig andere noden heeft op vlak van slaap. En later in bed betekent helaas niet altijd langer slapen ’s ochtends. Vaak is het tegendeel waar.

Of je kindje goed slaapt op reis heb je niet in de hand. Een ander (reis)bed, andere geluiden en lichten… Ze worden mogelijk vaker of vroeger wakker. Wat je wél in de hand hebt is, hoe laat je aan de nacht begint. Daarbij geldt vaak: slapen doet slapen. Door op tijd aan de nacht te beginnen, slapen kindjes vaak beter door en langer.

Daarnaast doen kinderen veel indrukken op op reis. Volop spelen op het strand, uitstapjes, hogere temperaturen… Kinderen hebben op reis vaak net meer slaap nodig dan thuis. Dutjes overslaan is daarom vaak geen goed idee. Soms kan je kleuter die thuis niet elke dag een dutje doet, die op reis net wel opnieuw gebruiken. Soms kan je kind tot slot deugd hebben van een vervroegde bedtijd.

Ook al ben je zelf helemaal ontspannen op reis, toch is het belangrijk slaapsignalen van je kindje snel te herkennen. Het ritme goed aanhouden zorgt vaak voor minder moeilijke nachten, minder bedtijdbattles of huil- en driftbuien. Precies wat je zoekt als je ten volle wilt genieten van je uitstapjes.

Slaaptips op reis: voor vertrek

Er zijn wel enkele dingen die je voor de reis alvast kunt doen om goedgezind te vertrekken.

 • Start uitgerust: Bewaak de dagen voor vertrek de dutjes en bedtijd. Zorg voor een zo goed mogelijke nachtrust. Een uitgerust kind kan de veranderingen op reis beter aan.
 • Neem ‘thuis’ mee: De spulletjes die je kindje nodig heeft voor het bedtijdritueel neem je best mee. De favoriete boekjes, een knuffeldoekje en nachtlampje laten het slapen op reis vertrouwd voelen.
 • Bereid een uurverschil voor: is er een uurverschil van 1 à 2 uur? Schuif dan de dagen ervoor met 15 minuutjes per dag. Is dat niet mogelijk, wek je kind dan op reis op het uur dat hij normaal gezien aan de dag start.
 • Oefen met het reisbedje of de tent: Thuis al eens in het reisbedje, de camper of de tent slapen kan helpen. Het moet niet per se een hele nacht zijn. Een dutje is ook een goed oefenmoment.

Slaaptips voor op bestemming

Ben je toegekomen om je vakantiebestemming? Let dan hierop:

 • Start rustig: Een lange reis is niet enkel voor de chauffeur vermoeiend. Hou het de eerste dagen van de reis rustig. Zo krijgt je kind de kans te wennen aan de nieuwe (slaap)omgeving.
 • Verzorg de slaapomgeving: Een paar vuilzakken en plakband of een rol aluminiumpapier helpen om de slaapomgeving goed te verduisteren. Nog handiger: een verduisteringsdeken met zuignappen. Zorg in de mate van het mogelijke voor stilte en gebruik eventueel witte ruis om geluiden te filteren.
 • Houd het slaapritueel aan: Dat maakt alles voor je kindje vertrouwder, waardoor je bedtijdbattles vermijdt.
 • Wissel drukke en rustige dagen af: veel indrukken overdag, veel spelen en buiten zijn maken het moeilijk om rustig in slaap te vallen. Wissel daarom drukke en rustige dagen af. Niet elke dag overvol plannen, zorgt voor rust voor je kind.
 • Plan samen slapen: moeten je kinderen plots een kamer delen hoewel ze dat niet gewoon zijn? Het kan helpen om eerst het ene kindje in bed te leggen en zodra hij of zij slaapt, je andere kind.
 • Voorzie een noodscenario: Ben je op de camping en huilt je baby de hele buurt bij elkaar? Misschien kan een wandelingetje in de buggy op dat moment wonderen doen.
 • Creëer geen nieuwe (slechte) gewoontes: Niet makkelijk, maar vermijd nieuwe gewoontes die je niet wilt aanhouden. (Zoals handje vasthouden tot je kind slaapt, in slaap wiegen, aan de borst laten inslapen.)

Slaaptips op reis: en na de vakantie?

Terug thuis? Maak er dan prioriteit van om zo snel mogelijk opnieuw de normale routine te vinden. Hou het de eerste twee dagen daarom best zo rustig mogelijk. Zo kunnen jullie als gezin weer op z’n plooi komen met dutjes en bedtijd.

Meer tips voor een goede nachtrust voor het hele gezin vind je op Karens blogpagina.  

Ook een vraag voor Karen?

Zit jij met een slaapvraagstuk? Dan is dit jouw kans!

Meer slaaptips van Karen

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content