Slaaptips van de expert: zo bereken je de ideale bedtijd voor je kind

© getty images

Bepaal de ideale bedtijd voor je kind

Wanneer leg ik mijn kindje in bed? Dit doe je best niet te vroeg, maar natuurlijk ook niet te laat. Maar wanneer is dat juiste uur voor mijn kind aangebroken? Karen legt uit hoe je dat moment kunt berekenen.

Elk kind heeft zijn eigen ideale tijdstip

Elk kind heeft een natuurlijke bedtijd. Dit is het ideale tijdstip waarop hij het best en langst slaapt en uitgerust wakker wordt.

Belangrijk: Dit gaat om het uur dat je kindje in slaap zou moeten zijn, niet wanneer je start met het bedtijdritueel.

Per leeftijd bestaat een aanbevolen richtlijn over hoeveel uren een kind gemiddeld moet slapen. Het ene kind is natuurlijk het andere niet en daarom verschilt dit individueel wel wat, maar geen uren. Sommige kinderen hebben meer slaap nodig of juist minder: een uur meer of minder dan gemiddeld is niet abnormaal.  Observeer heel goed de slaapsignalen van je kind om de ideale bedtijd van jouw kind te leren kennen.

Hoeveel slaap heeft een schoolgaand kind gemiddeld nodig?

Onderstaande tabel geeft je een idee van de aanbevolen richtlijn per leeftijd. Nogmaals: het gaat hier om gemiddelden, pin je er niet helemaal op vast en observeer de slaapsignalen van je kind.

3 jaar 10,5 uur per nacht (+ middagdutje van 1u à 1,5u )
11,5 à 12u per nacht zonder dutje
4 jaar 11,5 uur
5 jaar 11 uur
6 jaar 10 uur en 45 minuten
7 jaar 10,5 uur
8 jaar 10 uur en 15 minuten
9 jaar 10 uur
10 jaar 9 uur en 45 minuten
11 jaar 9,5 uur
12 jaar 9 uur en 15 minuten

 

Bereken de ideale bedtijd voor jouw kind

De ideale bedtijd voor je kind bereken je door achterstevoren te tellen. Om hoe laat moet je kind opstaan? Tel het aantal uren nachtrust terug dat je kindje nodig heeft en kom uit bij het ideale beduur.

Bijvoorbeeld: Je 2-jarige peuter moet om 7u ’s morgens opstaan. Dan moet hij zeker in slaap zijn tegen 20u zodat hij de 11u slaap krijgt die hij nodig heeft.

Nog niet moe of te vroeg wakker? Dan gaat je kindje misschien wel te laat slapen.

© getty images
  • Lijkt je kind ’s avonds niet moe of wil je kind niet slapen bij de bedtijd? Wellicht is het dan over die natuurlijke bedtijd heen. Als je kind ‘over’ zijn moment is, dan maakt het lichaam het hormoon cortisol aan. Dat hormoon zorgt ervoor dat in slaap vallen heel moeilijk wordt. Vermoeide kinderen worden daarom vaak druk en (hyper)actief. Vervroeg in dat geval het startuur van de bedtijdroutine (incl. bad, douche, tanden poetsen, boekje, …) zodat het licht op tijd uit is en je kind nog de tijd heeft om rustig in slaap te vallen (10 à 20 minuten om in slaap te vallen is normaal).
  • Is je kind te vroeg wakker (voor 6u)? Voor kinderen tot een jaar van 6 à 8 geldt: hoe later naar bed, hoe groter de kans dat je kind vroeger wakker wordt. Ook hier kan je dan beter de bedtijd vervroegen. Zorg er ook voor dat de kamer goed donker is zodat je kind niet wakker wordt van het daglicht.

Hoe zie je dat je kind wel uitgeslapen is?

  • Je kindje wordt ’s morgens spontaan wakker.
  • Tijdens het weekend wordt je kindje ongeveer op hetzelfde tijdstip wakker als tijdens schooldagen.
  • Je kindje is energiek.

Een goede en voldoende nachtrust …

  • … heeft een positieve invloed op het immuunsysteem.
  • … is belangrijk voor de groei. ’s Nachts worden immers groeihormonen aangemaakt.
  • … heeft een goede invloed op het kortetermijngeheugen.
  • … beïnvloedt de leerfunctie. Een kind dat niet uitgerust is heeft immers meer moeite met leren.

 

Met dank aan slaapcoach Karen Claes: www.vangaapnaarslaap.be

Kinderslaapcoach Karen Claes studeerde Pedagogische Wetenschappen aan de Universiteit Gent en is een erkende slaapcoach voor baby’s en kinderen. Haar missie? Een goede nachtrust voor het hele gezin, een uitgerust en gelukkig kind en de dag kunnen starten met een opgewekt, energiek gevoel.

 

Kan je nog tips gebruiken over de nachtrust van je kind(eren)?

Dan is dit jouw kans. Bezorg ons je vraag hieronder en dan leggen wij ze aan onze expert voor.

Nog meer slaapadvies?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content