Slaaptips van de expert: Zo bouw je die nachtvoedingen af

getty images

Vanaf wanneer heeft een kindje geen nachtvoedingen meer nodig? 

Karen: “Er bestaat niet zoiets als dé leeftijd waarop kindjes geen nachtvoeding meer nodig hebben. Dat moment is voor elk kind anders. Voor wie toch graag een richtlijn heeft: tot 6 maanden zijn meerdere nachtvoedingen heel normaal. De meeste baby’s hebben vanaf 6 maanden niet meer dan 1 nachtvoeding nodig. Vanaf 9 maanden kunnen de meeste baby’s zonder een nachtvoeding. Vanaf deze leeftijd zijn nachtvoedingen meestal meer een gewoonte dan een behoefte.

Zo bouw je nachtvoedingen af

VOORAF

 • Eerste stap voordat je begint met het afbouwen van nachtvoedingen: hou een voedingsdagboek bij gedurende een week om een juist zicht te krijgen op het voedingspatroon en de voedingsinname van je kindje.
 • Twijfel je of je kindje klaar is om de nachtvoedingen af te bouwen? Maak een afspraak bij je kinderarts en bekijk samen of het voor jouw kindje nog nodig is om nachtvoedingen te krijgen. En zo ja: hoeveel dan? Soms zijn er gezondheidsfactoren of groeiproblemen die het nodig maken om de nachtvoedingen nog te behouden.
 • Geef je borstvoeding en maak je je zorgen om je productie wanneer je nachtvoedingen zal afbouwen? Bekijk samen met je lactatiekundige of vroedvrouw wat voor jou aangewezen is.

Belangrijk: Ga pas aan de slag met het afbouwen van nachtvoedingen als je zeker weet dat je kindje er helemaal klaar voor is.

EXTRA TIPS

 • Zorg er ook voor dat de maaltijden overdag zo goed mogelijk verlopen. Pas dan kunnen de voedingen ’s nachts worden afgebouwd.
 • Krijgt je kindje nog 1 of meerdere nachtvoedingen en heeft het ’s morgens geen honger? Dan mag je ervan uitgaan dat je kindje er klaar voor is om 1 of meerdere voedingen af te bouwen.
 • Laat je kindje ‘s avonds niet in slaap vallen met een flesje of aan de borst. Als je kindje nog een voeding nodig heeft bij de bedtijd, is dat geen probleem. Zorg er wel voor dat de laatste voeding niet het laatste onderdeel van je bedtijd ritueel is. Als je kindje enkel in slaap kan vallen aan de borst of met een flesje, dan is het heel normaal dat het ’s nachts ook een flesje of de borst nodig heeft om terug in slaap te kunnen vallen. Het is dus belangrijk dat je kindje de voeding bij de bedtijd loskoppelt van het in slaap vallen. Geef de voeding beneden of op de slaapkamer met het licht aan, en zorg dat er nog iets na de voeding komt als laatste stap van het bedtijd ritueel. Het doel is dat je kindje rustig maar wakker naar bed gaat.

VERSCHILLENDE METHODES

Er zijn een aantal manieren om de nachtvoedingen af te bouwen. Ik raad meestal aan om de voedingen geleidelijk aan af te bouwen, maar dat is niet altijd mogelijk.

METHODE 1: BOUW GELEIDELIJK AF

Als je nog 1 nachtvoeding wilt behouden, bouw dan alle andere voedingen geleidelijk af door middel van onderstaande methode. Wil je ze allemaal afbouwen? Dan pas je dit toe bij elke voeding.

TIP: Als je kindje telkens maar een paar minuten of een kleine hoeveelheid drinkt, is dit meestal niet de beste methode.

 • Borstvoeding:
  • Verminder elke nacht de tijd dat je kindje aan de borst drinkt. Bv. als je kindje elke keer 20 minuten drinkt, verminder je de tijd naar 15 minuten, daarna naar 10 minuten, … tot je op 3 tot 5 minuten zit. Op dat punt is het tijd om volledig te stoppen.
  • Koppel je kindje ook los op het moment dat het begint te sabbelen, zelfs als dat sneller is dan de tijd die je vooropgesteld hebt. Na het drinken leg je je kindje terug in bed.
 • Flesvoeding:
  • Verminder elke nacht de hoeveelheid in de fles door telkens 30 ml (1 schepje) minder te geven. Als je nog maar op 30 ml zit, is het tijd om te stoppen.

METHODE 2: BOUW AF IN 4 NACHTEN

 • Bij deze methode geef je je kindje maar 1 voeding per nacht, ook al dronk het tot nu toe nog meerdere voedingen. De 4de nacht geef je geen voeding meer. Als je nog 1 voeding wilt blijven behouden, pas je deze methode op dezelfde manier toe maar blijf je de voeding gewoon doorgeven tot je kindje klaar is om ook de laatste voeding te stoppen.
 • Kies een vast tijdstip voor elke voeding: bv. de eerste keer dat je kindje wakker wordt na middernacht.
 • Je voedt maar 1 keer per nacht en dan niet meer tot 6 uur ‘s ochtends. Want die  voeding is om de dag te starten.
 • Elke keer dat je kindje op een ander moment wakker wordt, troost je, stel je gerust en help je het weer in slaap ( = slaapcoachen)

 METHODE 3: COLD TURKEY

 • Als je kindje niet veel drinkt, of telkens maar kleine beetjes, een beetje sabbelt … dan is het beter om met alle voedingen cold turkey te stoppen.
 • Mijn ervaring is dat deze methode ook het beste werkt bij peuters en kleuters die nog nachtvoedingen krijgen.
 • Elke keer dat je kindje op een ander moment wakker wordt,  troost je en stel je gerust tot je kindje weer in slaap valt. 

Werken deze methoden niet of zit je toch nog met vragen? Ga dan te rade bij een slaapcoach en laat je adviseren.

Succes!
Karen

Kun je nog tips gebruiken over de nachtrust van je kind(eren)?

Dan is dit jouw kans. Bezorg ons je vraag hieronder en dan leggen wij ze aan onze expert voor.

Nog meer slaapadvies?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

Partner Content