Slaaptips van de expert: zo kom je terug in een schoolritme

© getty images

Karens tips voor een vlotte overgang van een vakantieritme naar een schoolritme

Op vakantie hebben veel gezinnen een ander ritme en is de structuur soms ver te zoeken. Maar september komt dichterbij en dus wordt het stilaan tijd om terug naar de ‘normale’ routine te gaan. Karen geeft tips om de overgang van een vakantieritme naar een schoolritme zo vlot mogelijk te laten verlopen.

TIP 1: Begin er op tijd mee

Leg je kind niet op 31 augustus voor de eerste keer opnieuw vroeger in bed. Het is beter om al een paar dagen op voorhand te beginnen wennen aan het nieuwe ritme.

TIP 2: Plan een laatste rustige week in

Hou het tijdens die laatste week van de vakantie ook overdag al wat rustiger. Plan niet te veel activiteiten in.

TIP 3: Verschuif de bedtijd stap voor stap

Is jullie vakantiebedtijd echt veel later dan de schoolbedtijd? Verschuif de bedtijd dan per 15 minuten en wek je kind ’s morgens ook telkens 15 minuten vroeger. Zo kun je langzaam opschuiven. Het is ook mogelijk om de bedtijd een aantal dagen voor het einde van de zomervakantie in 1 keer aan te passen, maar als er een te groot verschil is, zal dat een te grote overgang zijn en zal je kind nog niet moe zijn op dat moment.

TIP 4: maak je kindje op tijd wakker

Als je kindje ’s ochtends veel langer slaapt dan normaal, start dan met hem weer vroeger wakker te maken. Als je je kindje wakker maakt op het uur dat het normaal moet opstaan om naar school of de opvang te gaan, zal dat helpen om ook de bedtijd te vervroegen.

TIP 5: Zorg voor voldoende frisse lucht

Frisse lucht en nog even buiten spelen kan wonderen doen. Het is niet altijd evident als je kind huiswerk heeft, maar zelfs 30 minuten actieve buitentijd kan helpen voor een rustigere slaap.

TIP 6: Vermijd cafeïne

Probeer cafeïne (bv. cola) te vermijden, en als dat niet lukt, best niet meer na 3 uur ‘s namiddags.

TIP 7: Zorg (opnieuw) voor een duidelijk bedtijdritueel met vaste afspraken

Duidelijke regels en afspraken helpen: hoeveel boekjes mag je kind lezen, wat kan wel en wat niet? Hou een vast bedritueel aan. Is dat ritueel wat verwaterd tijdens de vakantie? Neem het terug op, want het kan je kind helpen om opnieuw in het ritme te komen.

TIP 8: Zorg ook voor een vast ochtendritueel

Ook een vaste ochtendroutine geeft structuur en helpt om alles vlot te laten verlopen.

TIP 9: Laat genoeg tijd tussen de avondmaaltijd en bedtijd

Zorg ervoor dat de avondmaaltijd niet vlak voor het slapengaan valt, zodat je kind nog de tijd heeft om de maaltijd te laten zakken. Idealiter is er 2 uur tussen de avondmaaltijd en bedtijd.

TIP 10: Niet te veel actie vlak voor bedtijd

Actief zijn doorheen de dag heeft een positieve invloed op de slaap van je kind, maar probeer het te vermijden tijdens het laatste uur voor bedtijd.

TIP 11: Zet alle elektronica een uur voor bedtijd uit

Licht van tv, smartphones, tablets, computers, … onderdrukt de aanmaak van melatonine (slaaphormoon). Daardoor zal je kindje moeilijker in slaap vallen en mogelijk slechter slapen.

TIP 12: Zorg voor een rustmoment voor het slapen gaan

Wat doe je dan best wel tijdens dat uur voor het slapengaan?

  • Laat je kindje nog even rustig spelen met een puzzel.
  • Maak je kindje klaar rustig klaar voor het slapen: wassen, tandjes poetsen, pyjama aan.
  • Volg een rustig bedtijdritueel: doe de gordijnen dicht, lees een boekje en slaapwel!

Met dank aan slaapcoach Karen Claes:  www.vangaapnaarslaap.be

Kinderslaapcoach Karen Claes studeerde Pedagogische Wetenschappen aan de Universiteit Gent en is een erkende slaapcoach voor baby’s en kinderen. Haar missie? Een goede nachtrust voor het hele gezin, een uitgerust en gelukkig kind en de dag kunnen starten met een opgewekt, energiek gevoel.

 

Kan je nog tips gebruiken over de nachtrust van je kind(eren)?

Dan is dit jouw kans. Bezorg ons je vraag hieronder en dan leggen wij ze aan onze expert voor.

Met dank aan slaapcoach Karen Claes:  www.vangaapnaarslaap.be

Nog meer slaapadvies?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

Partner Content