Voetreflexologie bij zwangere vrouwen: hoe werkt het?

getty images

Voeten: een spiegel van je lichaam

Leentje Van Dijck: “Voetreflexologie is een eeuwenoude natuurlijke praktijk die ervan uitgaat dat je hele lichaam wordt weerspiegeld in bepaalde zones onder je voeten. Masseer je die zones, dan oefen je daardoor invloed uit op het zenuwstelsel, de spieren en de organen waarmee die zones in verbinding staan. Daardoor bevorder je de energiedoorstroom in het hele lichaam en kan je lokaal ook spanningen en blokkades wegnemen. Omdat een goede energiedoorstroming de basis is van onze gezondheid, kan voetreflexologie er op een heel zachte en natuurlijke manier voor zorgen dat een lichaam weer gaat functioneren zoals het hoort.”

Waarom voetreflexologie bij zwangerschap?

FYSIEKE ONDERSTEUNING

Leentje: “Omdat het lichaam van een zwangere vrouw heel wat te verduren krijgt op korte tijd, kan het in die periode fijn zijn om voetreflexologie te proberen. Zo kunnen we er via massage bijvoorbeeld voor zorgen dat je bekken goed wordt voorbereid op het dragen van extra gewicht of dat bepaalde veranderende verhoudingen in je lichaam goed ondersteund worden.

EMOTIONELE ONDERSTEUNING

Daarnaast kan voetreflexologie ook emotioneel en mentaal steun bieden: de zones onder je voeten linken immers niet alleen met bepaalde organen, spieren en zenuwen, maar ook met de geestelijke en emotionele functies in je lichaam.

Ook dat kan tijdens een zwangerschap al eens handig uitkomen. Want niet alleen gieren de hormonen tijdens die beladen negen maanden door je lichaam, je kunt als mama to be ook geconfronteerd worden met heel wat angsten en twijfels: hoe gaat de bevalling verlopen? Gaat het me wel lukken om die baby op te voeden? Zal ik het in de eerste maanden wel allemaal geregeld krijgen? Ook voor die angsten kunnen we met behulp van voetreflexologie extra ondersteuning en balans bieden.

Via de drukpuntenmassage zorgen we ervoor dat zwangere vrouwen optimaal kunnen ontspannen en dat hun hormoonhuishouding geregeld wordt.”

Eerste hulp bij zwangerschapskwaaltjes

Ook vrouwen die last hebben van zwangerschapskwaaltjes kunnen met voetreflexologie geholpen zijn. Leentje: “Omdat bepaalde delen van onze voeten heel specifiek gelinkt zijn met bepaalde probleemzones in het lichaam, kun je via voetreflexologie kwaaltjes heel gericht aanpakken. Klachten waarmee zwangere vrouwen onder meer bij mij terechtkunnen:

  • misselijkheid, braken, maagklachten
  • rug- en bandenpijn
  • beenkrampen
  • bekkenpijn
  • hoofdpijn, vermoeidheid, slapeloosheid
  • vochtophoping
  • constipatie
  • klachten die gepaard gaan met zwanger zijn
  • ontspanning en rust bij alle veranderingen
  • ondersteuning voor de geboorte

Voetreflexologie vóór de zwangerschap

Bovendien kan voetreflexolgie je lichaam ook vóór de zwangerschap al een handje helpen. Leentje: “Zwanger proberen te geraken kan een stressvolle periode in het leven van een koppel zijn, zeker als het niet onmiddellijk lukt. Samen met de hectiek van alledag kan die stress er weleens voor zorgen dat de balans in je lichaam verstoord raakt. Voetreflexologie probeert die balans weer op orde te krijgen, zodat je lichaam zo ontvankelijk en ‘klaar’ mogelijk is om een kindje te verwekken als het maar kan zijn.”

Voetreflexologie na de geboorte

Tot slot kunnen mama’s zich ook na de geboorte nog laten bijstaan door een voetreflexologe: ook die allereerste maanden met je baby thuis kunnen emotioneel voor heel wat stress en twijfels zorgen. En dat de bevalling zelf een aardige impact had op je lichaam, hoeven we vast ook niemand duidelijk te maken.

Leentje: “Na de bevalling kan voetreflexologie het herstel van je pas bevallen lichaam ondersteunen: opnieuw zijn je hormoonhuishouding in balans brengen, emotionele blokkades wegnemen en je lichaam helpen ontspannen hier de belangrijkste punten waarop we inzetten. Maar ook mama’s bij wie de borstvoeding niet zo goed loopt of die zich postpartum emotioneel niet zo goed voelen, kunnen met bepaalde massages geholpen zijn.

Bevalling stimuleren

Nog een optie trouwens: al negen maanden ver en toch wil je baby maar niet komen? Dan zijn er bepaalde zones onder je voet die je baarmoeder – en andere betrokken lichaamsdelen – prikkelen om je lichaam op die manier eventueel het signaal te geven dat de bevalling in gang gezet mag worden.

Ook met baby’s die last hebben van kwaaltjes kun je trouwens terecht bij een voetreflexoloog: omdat het over tere wezentjes met een erg vatbaar systeem gaat, is het wel heel belangrijk dat je hier kiest voor iemand die specifiek voetreflexologie voor baby’s bestudeerd heeft.

Voor meer info over voetreflexologie tijdens, voor of na de zwangerschap: neem een kijkje op de website van de De Geboortepraktijk

Meer lezen over zwangerschap en bevallen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content