Ik moet bevallen met een keizersnede. Hoe kan ik me nu al voorbereiden?

Mama Robin: “Ik moet helaas bevallen met een keizersnede. Ik ben bang dat ik niet veel ga kunnen na de bevalling. Kun jij me zeggen wat ik wél en niet mag doen? Of tips geven om dingen op een andere manier aan te pakken? Zijn er dingen waar ik op voorhand rekening mee moet houden? Ik ben graag goed voorbereid…

Het herstelproces na een buikbevalling of keizersnede bestaat uit veel meer dan een goede wondgenezing. In tegenstelling tot wat de meeste mama’s denken, kun je ook bij een geplande keizersnede heel wat doen om je voor te bereiden. Postpartum is het belangrijk om tijdens de eerste weken vooral te focussen op het bekkenbodem- en gevoelsherstel, alsook op de mobilisatie van het littekenweefsel.

Tijdens je zwangerschap: bekkenbodem- én ademhalingsoefeningen

Als je als vrouw tijdens de zwangerschap voldoende in beweging blijft (voor zover je situatie dat toelaat), zul je veel sneller herstellen. Zowel voor vrouwen die vaginaal als via keizersnede bevallen, is het aangeraden om dagelijks matig-intensief te bewegen onder de vorm van wandelen, fietsen of zwemmen. Regelmatige beweging tijdens de zwangerschap komt je postpartum herstel dus ten goede.

BEKKENBODEM

Je bekkenbodem verdient in beide situaties onze aandacht. Hoewel je baby niet via het geboortekanaal passeert bij een buikbevalling, ondervindt de bekkenbodem ook hier tijdens de hele zwangerschap een hogere belasting. Aangezien deze – naast je buikwand, middenrif en diepere rugspieren – deel uitmaakt van je stabiliserende spiersysteem, is het dus interessant om je bekkenbodem voldoende te trainen op het aanspannen en ontspannen ervan. Dat is belangrijk bij zowel de preventie als aanpak van lage rugklachten. Daarvoor verwijs ik graag door naar een perinatale kinesitherapeut(e) en/of bekkenbodemtherapeut(e).

ADEMHALING

Naast de bekkenbodemoefeningen trainen we ook al op de ademhaling. De zogenaamde 360° breathing – waarbij je focust op de uiteenzetting van de ribben in alle richtingen – is bijzonder deugdzaam. De voordelen? Het houdt je ribbenrooster soepel en zorgt voor meer ademruimte. Bovendien maakt een optimaal ademhalingspatroon deel uit van een efficiënte rugstabilisatie. Oefen nu al samen met jouw kinesitherapeut(e) op ergonomisch leren heffen en tillen van je kleine spruit om je litteken te ontlasten.

Na de bevalling: littekenherstel

RUST

Een keizersnede is en blijft een medische ingreep en vraagt ook voldoende rust. Doe dus zeker beroep op kraamzorg of roep de hulp in van familie of vrienden in de eerste week na de bevalling. Je hebt niet alleen een zichtbaar litteken net boven je schaamstreek, maar ook eentje op je baarmoeder dat moet genezen. Let extra op als je zwaar huishoudelijk werk uitvoert. Een buikband in de eerste drie weken kan helpen om het litteken te beschermen.

BEWEGEN

Jouw kinesitherapeut(e) bekijkt samen met jou wanneer je lichaam klaar is om opnieuw meer te gaan bewegen. Ik raad mama’s ook aan om in het begin wat op te letten met autorijden, omdat het litteken vaak enorm belast wordt door de zithouding. Bovendien kun je door de verdoving soms last hebben van duizeligheid of hoofdpijn. Wacht tot je pijnvrij en weer alert bent voor je opnieuw met de wagen rijdt.

DESENSITISEREN BUIKLITTEKEN

Van zodra het litteken begint te helen, treedt een kleine ontstekingsreactie op. Die is nodig om het helingsproces te ondersteunen. Het weefsel is nog dun door de groei van nieuwe bloedvaten. Onmiddellijk na je buikbevalling kun je starten met het desensitiseren (ongevoelig maken) van het littekenweefsel. Gebruik hiervoor verschillende stoffen en texturen (bijvoorbeeld een zakdoek, handdoek, sponsje, etc.) om de zone rond de wonde aan te raken. Werk geleidelijk aan naar het litteken toe. Door het geven van verschillende prikkels help je het gevoel rondom het litteken opnieuw te normaliseren. Draag tijdens deze periode geen kleding die de wonde irriteert.

Vanaf +/- de derde week wordt het weefsel steviger en sluit de wonde. Vanaf nu mag je het weefsel rondom het litteken geleidelijk aan mobiliseren. Pas vanaf week zes tot twaalf mag je het littekenweefsel zelf mobiliseren. Dat doe je met je handen, het gebruik van hulpmiddelen zoals cupping en massage tools. Je kunt natuurlijk ook altijd langsgaan bij jouw kinesitherapeut(e) om je op weg te helpen. Van zodra de oppervlakkige wonde volledig dicht gegroeid is én er geen korstjes meer zijn, mag je jouw litteken dagelijks insmeren met een goed hydraterende crème om alles nog soepeler te houden.

AANDACHT VOOR BAARMOEDERLITTEKEN

Het litteken op je baarmoeder vraagt ook aandacht. Het herstel hiervan duurt ongeveer zes tot twaalf maanden. Dat betekent dat vooral het eerste half jaar van groot belang is voor het littekenherstel. Desentiseren en mobiliseren is de boodschap. Dat laatste verhindert dat de verschillende weefsellagen verkleefd raken en zo mogelijks je bewegingen beperken. In principe zou je vanaf één jaar na de keizersnede opnieuw zwanger mogen worden.

Tijd voor kinesitherapie

Vanaf ongeveer acht weken – na je postpartum-controle bij jouw gynaecoloog – mag je starten met intensievere kinesitherapie. De therapeut(e) zal je begeleiden in jouw verdere herstel door de kinetische spierkettingen en je inner core te trainen, om zo rugklachten te voorkomen. En last but not least ondersteunt een gezond en gevarieerd voedingspatroon ook het herstel van het collageenweefsel na een buikbevalling. Succes! Lien

ZIT JIJ MET EEN BEWEGINGSVRAAG?

Dan is dit jouw kans. Bezorg ons je vraag hieronder, wij leggen ze aan onze expert voor.

 

Nog meer tips en advies van Lien:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content