Is joggen gevaarlijk wanneer je zwanger bent?

Getty Images

Is zwanger joggen gezond?

Lien Matthijs: “Het American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) raadt zwangere vrouwen aan om minstens 20 tot 30 minuten per dag te bewegen. Waarom?

Regelmatige beweging tijdens de zwangerschap vermindert namelijk het risico op zwangerschapsdiabetes en vroeggeboorteDe kans op een bevalling via keizersnede neemt af en bovendien stimuleert gezonde beweging een positieve ontwikkeling van de hersenen van je kindje. Tijdens de zwangerschap zul je bovendien sneller gespaard blijven van de alom bekende zwangerschapskwaaltjes zoals rug- en bekkenklachten, pijnlijke bil- en beenspieren, gezwollen enkels enz.

Zoals elke loopliefhebber bovendien zal beamen, helpt lopen ook om je hoofd helemaal vrij te maken. Even word je afgeleid van mogelijke twijfels omtrent het verloop van de bevalling en het moederschap nadien. Dus blijven joggen tijdens de zwangerschap? Zeker en vast!

Zegen van de gynaecoloog

“Raadpleeg wél steeds je gyneacoloog of het oké is om te blijven lopen tijdens je zwangerschap. Complicaties zoals vaginaal bloedverlies of verhoogde bloeddruk zijn immers risicofactoren. Is er geen sprake van enige vorm van complicaties? Dan kun je dus gerust blijven lopen. Je baby is omgeven door een natuurlijke schokdemper van vruchtwater en zit dus veilig beschermd. Je doet je baby’tje helemaal geen pijn en het zal ook geen miskraam uitlokken.

Als kinesitherapeute ken ik zelfs dames, zéér ervaren loopsters en zelf hardloopsters, die erin slagen om tot het einde van hun zwangerschap te blijven lopen. Ja hoor, ook met die bolle buik. Die zwangerschappen zijn natuurlijk meer een uitzondering op de regel, maar ze bestaan wel degelijk.”

Zweten en drinken

Nog belangrijk advies van Lien:”Tijdens het lopen kun je gaan zweten, en als je zwanger bent vaak nog vaak meer. Dat komt door de veranderde hormoonwerking. Zorg er daarom voor dat je ook tijdens het lopen voldoende water drinkt om dehydratatie te voorkomen. Op warmere dagen zoek je best wat afkoeling.

Belangrijk om weten: het ACOG maakt zwangere vrouwen er bovendien attent op dat een lichaamstemperatuur (39 graden of meer) de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel van je baby’tje in gedrang brengt. Ze voegen er echter ook onmiddellijk aan toe dat lichaamsbeweging zelden leidt tot zulke lichaamstemperaturen. Hot Yoga (Bikram Yoga), sauna’s, infraroodkabines en jacuzzi’s zijn dan wel te vermijden omwille van de extremere temperaturen en het overmatig zweten dat ermee gepaard gaat.”

Starten met joggen tijdens de zwangerschap?

“Indien je voor de zwangerschap nog niet liep, is deze periode niet de meest aangewezen moment om te starten met lopen. Je buik wordt steeds boller en boller en je lichaamszwaartepunt komt meer vooraan te liggen. Bovendien ondergaat je lichaam een heleboel veranderingen en dat kan soms een beetje vreemd aanvoelen.”

Deze vragen beantwoordde Lien ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content