Wat moet ik me voorstellen bij prenatale kine?

© Getty Images

Nele, 20 weken zwanger, hoorde van een vriendin dat ze best een afspraak maakt bij de kinesist voor prenatale kine. “Dag Lien, wat moet ik me voorstellen bij prenatale kine? Is het enkel leren ‘puffen’ of heeft het nog andere voordelen?”

Lien: “Prenatale kinesitherapie is kinesitherapie voorafgaand aan de bevalling en heeft als doel om je zwangerschap op lichamelijk vlak optimaal te laten verlopen en het voor jou zo comfortabel mogelijk te maken.”

9 sessies per zwangerschap

Elke zwangere vrouw heeft recht op 9 kinesitherapeutische sessies voorgeschreven door haar huisarts óf gyneacoloog(oge) per zwangerschap. Je hebt bovendien recht op een gedeeltelijke terugbetaling door jouw ziekenfonds.

Lien: “Persoonlijk vind ik 9 sessies per zwangerschap veel te weinig en nogal ongelukkig gekozen door het RIZIV. Dat zou betekenen dat je tijdens de zwangerschap elke maand slechts één keer zou kunnen komen en dat je bijgevolg na de bevalling geen enkele sessie meer over hebt. Wat doe je dan met je herstel achteraf? Gelukkig heeft ervaring me geleerd om daar in de praktijk een mouw aan te passen.”

Wanneer kun je starten?

Lien: “Starten kun je doen vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent. Het is wel aangezen om een eerste controle af te wachten (in België ligt die rond de 9 weken) om te weten of er geen contra-indicaties aanwezig zijn. Veel vrouwen vinden het pas echt zinvol om te starten na de eerste zichtbare veranderingen.

De zwangerschap is een proces van transformatie. Elke week is anders en je lichaam verandert continu. De hormoonwerking speelt je soms parten en ook de lichaamshouding wijzigt zich als reactie op je steeds groeiende baby(‘s) en buik.”

Full-option zwangerschapsbegeleiding

Lien: “In onze praktijk werken wij dagelijks met zwangere vrouwen. Daardoor is ons aanbod ook enorm groot en wijkt het een beetje af van de standaard prenatale kinesitherapie. De prenatale kinesitherapie die ik aanbied is naar mijn mening een full-option zwangerschapsbegeleiding en richt zich op fysiek, mentaal, emotioneel en zelfs spiritueel vlak. Het is een mix van kinesitherapie, zwangerschapsyoga, pilates, kennis die ik heb opgedaan van de vroedvrouw(en) met wie ik samenwerk en verscheidene doula-technieken.

Mijn raad is: ga op zoek naar een kinesitherapeut(e) gespecialiseerd in het zwangere lichaam of een bekkenbodemtherapeut(e). Die laatste is een kinesitherapeut gespecialiseerd in de bekkenbodem zelf. Therapeuten die samenwerken met andere zorgverleners (gynaecoloog, vroedvrouw/man, doula) – al dan niet in een groepspraktijk – verdienen de voorkeur. Afhankelijk van de afspraken onderling, kunnen bepaalde zorgverleners bepaalde taken overnemen.”

Wat komt er aan bod in de prenatale kine?

Als je van plan bent om prenatale kinesitherapie te volgen, dienen volgende zaken zeker aan bod te komen:

houdingscorrectie en vermijden van typische zwangere houding en gang die nefast is voor rug- en bekkenklachten
– aanpakken van eventuele aanwezige lichaamsklachten: nek- en schouderpijn, rug- en bekkenpijnen, bilpijnen, vochtophoping in de benen, reflux, constipatie, ademhalingsproblemen, …
educatie over de bekkenbodem en hoe die correct te leren opspannen én ontspannen
– fysiek en mentaal leren ontspannen
voorbereiding op de arbeidsfase en bevalling zelf (informatie over epidurale anesthesie, vaginale bevalling, (spoed)keizersnede, instrumenten zoals de ventouse of verlostang)
– uitleg over herstel in de eerste dagen na de bevalling, rekening houdend met de manier waarop de vrouw in kwestie is bevallen.

Lien: “In onze multi-disciplinaire praktijk Embodhi bied ik als kinesitherapeute naar het einde van de zwangerschap ook een sessie aan voor de zwangere vrouw en haar partner. Hier leren ze houdingen, ademhalingstechnieken en visualisaties om de weeën op te vangen, toon ik de verschillende bevallingshoudingen (want je hoeft heus niet op je rug te bevallen) en leer ik een correcte perstechniek aan. De partner is hierbij actief betrokken. Hij/zij leert wat hij/zij kan doen om het voor de vrouw comfortabeler te maken. Geen enkele partner zit of staat gewoon vanaf de zijlijn toe te kijken.

De zwangerschap is een unieke gebeurtenis in het leven van de vrouw en dient een uiterst aangename ervaring te zijn. Samen gaan we op zoek naar een manier van beleven en voelen en stappen we af van het klassieke ondergaan.”

Succes!

Lien

Zit jij met een bewegingsvraag?

Dan is dit jouw kans. Bezorg ons je vraag via info@libellemama.be, wij leggen ze aan onze expert voor.

Nog meer tips en advies van Lien:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content