“Ik wil misschien thuis bevallen. Hoe maak ik de juiste keuze?”

Getty Images

Sofie: “Ik heb me nooit echt op mijn gemak gevoeld in het ziekenhuis en wil misschien thuis, in mijn eigen vertrouwde omgeving, bevallen. Hoe maak ik de juiste keuze? Hoe is een bevalling thuis anders en wat moet ik allemaal in orde brengen, mocht ik thuis bevallen?”

Nooit helemaal zeker dát je thuis bevalt

Melissa: “In België bevallen de meeste vrouwen in het ziekenhuis. Sommige aanstaande ouders kiezen er echter voor om te proberen thuis te bevallen. En het gaat dan, inderdaad, om proberen. Je weet namelijk nooit zeker of je wel thuis kunt bevallen. Er kan namelijk altijd iets gebeuren waardoor de vroedvrouwen beslissen om de bevalling verder te zetten in het ziekenhuis.”

Twee ervaren vroedvrouwen

Melissa: “Jouw vroedvrouwen nemen bij een thuisbevalling de beslissing of je alsnog naar het ziekenhuis moet. Heel belangrijk daarbij is dat zij erg ervaren zijn bij thuisbevallingen. Er zijn bij een thuisbevalling altijd twee vroedvrouwen aanwezig. Dat die de routine van een bevalling en een thuisbevalling goed kennen, is essentieel. Vraag dus gerust na hoeveel thuisbevallingen zij ongeveer per jaar doen. Net zo belangrijk is dat je je goed op je gemak voelt bij je vroedvrouw, want vertrouwen is essentieel.”

Thuis bevallen: voordelen

Melissa: “Of je nu thuis of in het ziekenhuis bevalt: wat moet gebeuren is hetzelfde. Al het materiaal dat in een ziekenhuis aanwezig is, is ook aanwezig bij een thuisbevalling: medicatie voor alle situaties, reanimatiemateriaal, infuus- en hechtingsmateriaal. Er is alleen geen operatiekamer aanwezig.

Hét grote voordeel is dat je in je eigen vertrouwde omgeving blijft. Het ritme van jou als mama in spe wordt gevolgd en omdat er altijd één vertrouwde persoon bij je is, komt er vaak minder stress bij kijken. Bij een thuissituatie kun je ook iedereen betrekken die jij in je buurt wilt: je eigen mama, oudere kinderen of beste vriendin. Dat kan allemaal op een ongedwongen manier als jij dat wilt.

Doordat het stressniveau lager ligt, kunnen de hormonen, zoals endorfines, veel beter hun werk doen. Je kunt inderdaad geen epidurale verdoving vragen en wij kunnen ook geen bijstimulatie geven (om de bevalling te versnellen). Maar die endorfines zorgen er meestal voor dat vrouwen de bevalling minder pijnlijk ervaren, zeker als je in bad kunt bevallen of in alternatieve houdingen.

Als er geknipt of nadien gehecht moet worden, is er wel lokale verdoving aanwezig. Bovendien kun je na de bevalling heerlijk in de cocon van je eigen bed kruipen met je partner en kersverse baby’tje, zolang als jullie zelf willen.

Kies je ervoor om thuis te bevallen, dan raden we wel ten stelligste aan om kraamhulp aan te vragen. Bovendien komt er elke dag een vroedvrouw langs die de medische parameters van je kindje en jouzelf nakijkt.”

Thuis bevallen: toch naar het ziekenhuis

Melissa: “Loop het toch fout, dan moeten er enkele beslissingen genomen worden in samenspraak met het ziekenhuis en de gynaecoloog. In de meeste gevallen gebeurt dat op tijd en kun je nog rustig naar het ziekenhuis gaan.

Wanneer wordt er toch naar het ziekenhuis gegaan? Bij wat we ‘afwijkende parameters’ noemen, zoals te lage harttonen van je kindje, donker vruchtwater waar meconium in zit (de eerste donkere stoelgang van je baby), een afwijkende ligging maar ook een stagnerende arbeid of wanneer de placenta niet komt. Daarnaast kunnen er nog andere redenen zijn. Voel jij je als mama niet meer comfortabel of wens je toch een epidurale verdoving, dan kunnen we beslissen om naar het ziekenhuis te vertrekken.

Tussenmogelijkheden tussen in het ziekenhuis en thuis bevallen

Melissa: “Er bestaan ook mogelijkheden tussenin thuis of in het ziekenhuis. Grotere vroedvrouwenpraktijken hebben vaak een kamer waarin je kunt bevallen. Dat zijn ‘geboortehuizen’ of ‘Birth and breakfast’-plekken. Als de praktijkwerking het toelaat kun je daar bevallen en eventueel enkele dagen daar bekomen onder de vleugels van de vroedvrouw die meerdere keren per dag even langskomt en je voorziet van wat je nodig hebt.”

Voordelen van het ziekenhuis

Melissa: “Hoewel vrouwen die thuis konden bevallen die bevalling vaak minder pijnlijk vonden, is thuis bevallen niet voor iedereen een voordeel. Raak je zelf gestresseerd of heb je het idee dat van alles mis zou kunnen gaan, dan is thuis bevallen absoluut geen goed idee. Geeft een ziekenhuis je net stress, dan kun je je wel informeren over thuis bevallen.

Win dus informatie in bij je vroedvrouw. Belangrijk is dat je je veilig en op je gemak voelt bij die persoon. Stel dus al je mogelijke vragen. Het fijne is dat je tot het laatste moment kunt beslissen om naar het ziekenhuis te gaan als dat voor jou beter voelt.

Een bevalling draait tenslotte enkel en alleen om jou want jij moet het werk doen. Jouw gevoel is dus het allerbelangrijkste en jij neemt daarom de beslissing of je het gaat proberen.”

Heb jij een vraag rond zwanger zijn?

Dan is dit jouw kans. Bezorg ons je vraag hieronder en dan leggen wij ze aan onze expert voor.

Meer tips van de expert

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content