VIDEO: Een (rekbare) draagdoek knopen? Dat doe je zo

Getty Images.

Gemaakt om te dragen: warmte en troost

Vroedvrouw Rosanne Van Dyck: “Mensen zijn natuurlijke draaglingen: door de kwetsbaarheid waarmee je baby ter wereld komt, is het niet alleen goed voor zijn hechting en z’n veiligheidsgevoel om ‘m heel vaak bij je te nemen en te dragen, ook z’n kleine lichaam is daar perfect op gemaakt. Neem je een baby op, dan zul je zien dat die automatisch z’n armen en beentjes uitstrekt, en z’n rug in een kromme houding zet: dé ideale houding om gedragen te worden.

Ook jij als mama hebt er trouwens baat bij je baby te dragen: op die manier zul je je baby niet alleen kunnen kalmeren – hij voelt immers de hele tijd jouw nabijheid, jouw warmte, jouw huid, je ademhaling en je hartslag – maar het zal je ook helpen om onmiddellijk een band met je baby te creëren. Bovendien is een draagdoek nog eens erg handig ook: je baby wordt er rustig van, hij wordt bij verdriet meteen getroost door jouw aanwezigheid én jij hebt – in tegenstelling tot bij een buggy of dragen zonder draagzak – je handen ook nog eens heerlijk vrij om verder te doen waarmee je eigenlijk bezig was.”

M-houding: goed voor mama en baby

Waar je op moet letten als je een jonge baby draagt? Dat je baby in de juiste houding zit: eentje die voor jou niet te belastend is, maar die ook goed is voor de fysiek en de ontwikkeling van je baby. Dé houding bij uitstek, is de M-houding: in die ergonomische positie zit je baby met een bolle rug. Z’n knieholtes zitten – een beetje zoals bij een kikker – iets hoger dan de billetjes. Op die manier is het dragen niet te belastend voor je baby en is het zelfs goed voor de ontwikkeling van de heupen.

Waarom je baby dragen in een draagdoek nog meer een goed idee is – voor zowel je kleine spruit als voor jezelf trouwens? Dat lees je hier: Je baby dragen in een draagdoek? Dit zijn de voordelen.

Draagmethodes: rug, buik of heup?

Onafhankelijk van de M-houding – die gewoon altijd een goed idee is – zijn er verschillende methodes om je baby te dragen. Welke je kiest, hangt af van de leeftijd van je baby en van jouw persoonlijke voorkeur.

DRAGEN OP DE BUIK

Is je baby nog maar net geboren, dan kan dragen op de buik erg leuk zijn. Het is een erg intieme vorm van dragen: je baby is er dicht bij jou, leunt tegen je borstkas aan en voelt daardoor ook je hartslag en ademhaling, en is goed beschermd. Het is een ideale positie voor baby’s die veel nood hebben aan fysiek contact met mama en papa. Bovendien is het erg handig voor mama’s die borstvoeding geven.

DRAGEN OP DE HEUP 

Je baby dragen op de heup is een erg natuurlijke reflex: als je je baby optilt en draagt zonder draagzak, zal dit meestal de positie zijn waarin je hem natuurlijkerwijs houdt. Tenminste: als je baby al wat groter is en zelf z’n hoofdje recht kan houden. Deze draagmethode is dan ook niet onmiddellijk geschikt voor pasgeboren baby’s, maar kan eerder toegepast worden vanaf 6 tot 12 maanden.

Bij deze houding draag je je draagzak over een schouder en hangt de baby als het ware in de andere arm, uiteraard met ondersteuning van het doek. Omdat je kind al oud genoeg is, geeft hij ook zelf een beetje ondersteuning: hij kan zich met armen en benen al aan jou vastgrijpen, waardoor het gewicht een beetje verdeeld wordt. Het enige probleem met deze techniek: omdat het gewicht nogal ongelijk (lees: asymmetrisch over je lichaam) verdeeld wordt, kan het na een tijdje wel wat vermoeiend worden voor jou.

DRAGEN OP DE RUG 

Ook dragen op de rug is eerder iets voor iets oudere baby’s: niet alleen is er iets minder fysiek contact omdat ze niet met hun hoofdje naar jouw gezicht zitten, maar de meeste rugdraagsystemen vereisen ook dat je baby je hoofd al zelf recht kan houden. Deze houding is vooral leuk als je baby een beetje interesse begint te tonen in wat er rondom gebeurt: dankzij deze positie kan hij immers uitstekend rondkijken terwijl jij je dagelijkse klusjes opknapt.

Een draagzak kiezen: hoe doe je dat?

Afhankelijk van de positie waarin je wilt dragen, de leeftijd van je baby en opnieuw ook van je persoonlijke voorkeur, zul je ook voor een type draagzak moeten kiezen.

De meest voorkomende exemplaren?

  • een rekbare draagdoek: ideaal voor erg kleine baby’s die je op de buik wilt dragen.
  • een geweven draagdoek: ideaal voor iets oudere kinderen, en voor wie eventueel op de heup wil dragen.
  • een draagzak (met gespen en beugels): geschikt voor nog oudere kinderen, ook handig om ze lang mee op pad te nemen (bijvoorbeeld tijdens een wandeling) en om ze op de rug te dragen.

Hoe je precies beslist voor welke draagzak je gaat? Rosanne: “Dat is erg persoonlijk en het is heel belangrijk dat je je in die keuze goed laat bijstaan door experten: laat je goed informeren en test op voorhand alle verschillende modellen. Kies dan – met de juiste hulp en begeleiding – de draagzak die voor jou het fijnst aanvoelt.”

De rekbare draagdoek: zo begin je eraan

Is je baby nog klein en zou je hem graag op een erg intieme manier op je buik dragen, dan is de kans groot dat je voor een rekbare draagdoek gaat. Hoe je zo’n draagdoek nu precies knoopt, zodat je baby er op een veilige en ergonomische manier in kan relaxen? Vroedvrouw en draagconsulente Rosanne doet het je voor:

[sm-rambla-embed][VWVIDEO_VvG4RX][/sm-rambla-embed]

Meer lezen over baby’s en kraamtijd:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content