SOS Rode billetjes

Rode billetjes
Bij rode, pijnlijke en soms nattende babybilletjes spreken we van luiereczeem, luieruitslag of luierdermatitis. Hoe kun je rode billetjes voorkomen en behandelen?

De uitslag ontstaat meestal door een samenspel van verschillende factoren: warmte, vochtigheid (urine, stoelgang, zweet, slecht absorberende luier), irritatie (stoelgang en urine bevatten zuren), wrijving en eventueel bij besmetting met bepaalde microben (meestal gisten of bacteriën).

Een ziek kind met koorts (warmte) en diarree zal dus sneller luieruitslag ontwikkelen. Ook in de zomer (zweten en wrijving) zien we sneller luierdermatitis ontstaan. Slecht absorberende luiers spelen vaak ook een rol. Daarom kunnen katoenen luiers de kans op luieruitslag vergroten, omdat ze meestal niet de absorberende capaciteit hebben van een goeie wegwerpluier.

Wanneer de luieruitslag wordt besmet met een gistinfectie, meestal Candida Albicans, zien we een lang aanslepende luierdermatitis, die vaak nattend en pijnlijk is, met een vuurrode kleur en een schilferend randje met kleine wit-rode puntjes rondom. Deze moet behandeld worden door een arts.

Ook besmetting met bacteriën (impetigo) kan een plotse verergering van de luieruitslag

Rode billetjes voorkomen

Om luieruitslag te voorkomen is het dus van belang goed absorberende luiers te gebruiken en deze voldoende frequent te wisselen. Om de babybilletjes schoon te maken gebruik je beter een zachte toiletmelk op een papieren doekje, in plaats van de populaire vochtige doekjes. Deze laatste bevatten vaak te irriterende reinigende en ontvettende bestanddelen, parfum en alcohol, die de billetjes alleen maar verder uitdrogen en irriteren (zeker bij te frequent gebruik).  Steeds de billen goed nadrogen. Vocht dat achterblijft, gaat immers verdampen en onttrekt op die manier nog meer vocht aan de huid.

Breng na het schoonmaken van de billetjes een beschermende luiercrème aan. Deze bevatten meestal zinkoxide, een poeder dat de billetjes droog houdt en een waterafstotende film vormt als bescherming. Om deze zinkhoudende zalven bij de volgende verversbeurt te verwijderen gebruik je best een reinigingsmelk of een olie zoals amandelolie.

Probeer wassen met water en zeep te beperken tot maximaal 1 maal per dag. Zeep bevat detergenten die de huid ontvetten en op die manier kwetsbaarder maken.

Talkpoeder wordt best vermeden omdat het inademen van de fijne stofdeeltjes niet gezond is voor jezelf en de baby. Bovendien gaat het poeder in contact met vocht klonteren en vormt een moeilijk te verwijderen laag op de huid, waarin microben zich graag schuil houden.

Hoe behandelen?

Eens luieruitslag toch is opgetreden kan je het best zo snel mogelijk goed behandelen. Dezelfde adviezen voor een extreem zachte reiniging zijn ook hier van toepassing: zo weinig mogelijk water en zeep, géén vochtige doekjes, enkel toiletmelk. Heel frequent de  luiers wisselen, of zo mogelijk de baby een tijdje met de billen bloot leggen op een droge ondergrond. Samen met deze maatregelen kan het aanbrengen van een goeie luiercrème kan de meeste luieruitslag verhelpen.

Indien een bacteriële of schimmelinfectie is opgetreden, of wanneer je merkt dat de luieruitslag langer dan enkele dagen duurt, of van kwaad naar erger gaat,  raadpleeg je best een arts. Soms moet een zalf met lokale bacterie- of schimmelwerende middelen, of zelden zelfs een lichte cortisonecrème worden voorgeschreven.