“Seks tijdens de zwangerschap: hoe pakken we het aan?”

© Getty Images

Sien (26) is zwanger van haar eerste kindje: “Frederik en ik zijn in blijde verwachting en zijn nu 12 weken ver. Het eerste trimester was er van seks amper sprake: ik was ontzettend moe en we hadden allebei schrik dat er iets mis zou gaan. Zwanger worden was bij ons immers geen evidentie, we hadden 4 IVF-pogingen nodig.   Van vriendinnen hoor ik dat ze net heel veel zin hadden in seks of dat ze het raar vinden dat ik zo bang ben. Ik wil onze relatie gezond houden, en vind het erg belangrijk dat Frederik en ik intiem kunnen blijven. Hoe pakken we dat best aan, en kan seks gevaarlijk zijn voor ons wondertje?” Vanessa deelt haar tips.

1. Waarom is het voor sommigen zo eng om seks tijdens de zwangerschap te hebben?

“Het is zeker niet vreemd dat jij of je partner argwanend zijn om seks te hebben tijdens de zwangerschap, veel koppels hebben er last van. Het hoeft geen probleem te vormen voor jullie relatie, praat erover met elkaar en zoek manieren die voor jullie allebei werken. Seks is veilig. Helaas bestaan er wel wat fabeltjes rond seks tijdens de zwangerschap.

Tijdens een lezing op een secundaire school een paar jaar geleden was een jongen overtuigd dat seks tijdens de zwangerschap de kans op doofheid bij geboorte vergrootte. Zulke fabels kloppen gelukkig niet. Integendeel zelfs: fysiek gezien is het onmogelijk dat de penis een baby’tje raakt. Ook sperma kan geen kwaad. Geniet dus vooral van elkaar als jullie daar allebei zin in hebben.”

Ook mannen hebben soms schrik of voelen zich niet goed bij die veranderingen. Dat is perfect normaal: praat er open over met elkaar

2. Wanneer kan seks tijdens de zwangerschap gevaarlijk zijn?

“Mensen vragen mij weleens of ‘harde’ seks tijdens de zwangerschap nog mag. Als beide partners er zich goed bij voelen, is het helemaal oké om nog wilde of passionele seks te hebben. Het lichaam is voorzien op seks en in bijna alle gevallen is het volledig veilig. De baby wordt goed beschermd door vruchtwater, baarmoeder en vliezen.

Wanneer is het wel gevaarlijk om seks tijdens de zwangerschap te hebben?

  • Er zijn wel enkele uitzonderingen. Op het moment dat je vliezen al gebroken zijn, is het niet meer veilig om seks te hebben. (Let wel: dit staat los van masturberen, dat wordt net wel aangeraden omdat het pijnverlagend en ontspannend werkt.)
  • Daarnaast heb je liever geen seks als je bloed verliest. Je gaat dan best eerst langs bij de arts om jezelf te laten controleren.
  • Tenslotte is vrijen geen goed idee als je weeën hebt voor je 37 weken ver bent. Seks kan in zo’n geval weeënopwekkend werken en is daarom niet aan te raden.
  • En uiteraard luister je altijd naar je arts: als hij of zij seks afraadt, dan is daar een medische reden voor.”

3. Wat met twijfels?

Durf te vragen “Daarnaast raad ik koppels altijd aan om advies in te winnen. Vroedvrouwen en gynaecologen vinden het helemaal niet vreemd dat je vragen hebt over seks. Bel gerust naar een vroedvrouw, zij kan je vaak geruststellen. Vrouwen of mannen hebben weleens het idee dat een vrouw tijdens haar zwangerschap niet hoort te genieten van seks. Dat is niet enkel zonde, het kan ook seksuele problemen op de lange termijn teweegbrengen.

Ik zie regelmatig vrouwen in mijn praktijk die na een zwangerschap niet meer graag aangeraakt worden en het probleem jaren hebben laten aanslepen. Zwangere vrouwen en mama’s horen net zo hard te genieten van seks.”

Het vrouwenlichaam is gemaakt om seks te hebben, ook tijdens de zwangerschap. De baby wordt goed beschermd door vruchtwater, baarmoeder en vliezen

4. Is er een condoom nodig?

“Als je een vaste partner hebt, is een condoom niet nodig. Natuurlijk beschermt een condoom niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Heeft je partner een SOA, dan gebruik je wel een condoom en laat hij zich zo snel mogelijk behandelen.

5. Hoe zit het met buikpijn, bloed en harde buiken?

“Zeker naar het einde van de zwangerschap toe, kan een orgasme aanvoelen als heel lichte weeën. Dat is helemaal niet erg en gaat meestal vanzelf terug over. Het is zelfs een goede oefening voor de baby: die maakt kennis met de beweging die die ook zal voelen tijdens een bevalling, zij het in lichtere mate. Harde buiken zijn perfect mogelijk na de seks. Dat kan hooguit wat onprettig aanvoelen, maar is onschadelijk en gaat vanzelf over.

Verder kan de baby erna wat actiever zijn, maar dat is net positief. Verlies je enkele druppeltjes bloed na de penetratie, dan is dat zeker geen reden tot paniek. Tijdens de zwangerschap is je baarmoedermond extra doorbloed, ze bevat miljoenen kleine bloedvaten. Wanneer de penis tijdens het vrijen tegen die baarmoedermond stoot, kunnen er tijdens de gemeenschap een paar scheuren: daardoor verlies je mogelijk wat bloed.

Verlies je veel bloed, blijft het bloedverlies aanhouden of ben je ongerust, dan neem je best even contact op met vroedvrouw of gynaecoloog.

6. Zijn er ook voordelen verbonden aan seks tijdens de zwangerschap?

“Absoluut. Een orgasme is fijn, zowel voor de moeder als voor de baby. Er komen hormonen vrij die beiden een goed gevoel bezorgen. Bovendien voelt de baby de bewegingen.

Het wordt weleens omschreven als een cocoonende massage voor het baby’tje. Daarnaast leren sommige vrouwen hun lichaam beter appreciëren. Die seks geeft een boost aan hun zelfvertrouwen. Een zwangerschap brengt helaas veel onzekerheden met zich mee: vrouwen kunnen minder, hun conditie daalt en ze voelen zich niet altijd even aantrekkelijk meer. Door te merken dat ze wel nog heerlijke seks kunnen hebben, verbetert het de kijk op hun lichaam.”

Masturberen wordt aangeraden tijdens de bevalling. Het zou enorm pijnverlagend en ontspannend zijn

7. Hoe zit het met het libido tijdens een zwangerschap?

“Zowel voor vrouwen als mannen kan een zwangerschap een grote impact hebben op het libido. Vrouwen hebben vaak minder zin in seks tijdens het eerste trimester: ze moeten nog wennen aan de hormonen en in die periode zijn er heel wat kwaaltjes mogelijk. In het tweede trimester verandert dat vaak en keert de goesting terug. Maar dat is zeker niet standaard: er zijn net zo goed vrouwen die een hele zwangerschap lang heel veel zin hebben of net helemaal niet willen vrijen.

Dat verschilt van vrouw tot vrouw en zelfs van zwangerschap tot zwangerschap: vrouwen die tijdens een eerste zwangerschap weinig zin hadden, hebben misschien een heel hoog libido tijdens hun tweede zwangerschap. Het is belangrijk te beseffen dat het allemaal perfect oké en normaal is. De seksualiteitsbeleving is heel anders: een orgasme kan bijvoorbeeld heel anders voelen.

Het is zelfs zo dat vrouwen die heel moeilijk orgasmes bereiken, soms merken dat het tijdens de zwangerschap wél lukt. Alles is mogelijk.” Er verandert niet enkel iets voor vrouwen; ook mannen zijn soms wat onzeker, zijn bang om de mama pijn te doen of voelen zich minder aangetrokken tot hun partner. Ook dat is perfect normaal. Mannen durven dat niet altijd te zeggen of vrouwen zijn beledigd als het ze het wel doen. Toch kan het mooi zijn om dat te bespreken en elkaar proberen te begrijpen.

Tussen partners kunnen er grote verschillen zijn: de een heeft misschien veel meer zin dan de ander. Er zijn altijd oplossingen voor. Zo kunnen er afspraken gemaakt worden rond masturbatie. Je hebt zeker geen toestemming nodig voor soloseks, maar het is fijn dat beide partners weten dat de ander het oké vindt en dat er geen stiekemheid rond ontstaat.”

Er zijn vrouwen die nooit een orgasme hadden en dat tijdens een zwangerschap wél ervaren

8. Vindt mijn partner mij nog wel aantrekkelijk?

Een vrouw die zwanger is, is een andere vrouw. Je lichaam verandert en ook emotioneel zijn er grote veranderingen. Aanrakingen worden anders beleefd, het libido verandert en je krijgt een buikje. Dat kan je onzeker maken. Sommige mannen vinden zo’n buikje of een veranderend lichaam niet zo aantrekkelijk. En dat mag: het maakt van hem geen slechte man. Meer zelfs: het kan verbindend werken om daar eerlijk over te praten.

Het is niet eenvoudig om dat te zeggen, maar het brengt jullie dicht bij elkaar. En zo’n buikje is maar tijdelijk. Bovendien werken oude gewoontes niet meer en het vraagt het wat energie om te zoeken en af te tasten. Maar zie het vooral als iets moois: je kan samen met je partner op pad gaan en nieuwe avonturen beleven: samen ontdekken wat nu wél werkt.

Hou ook altijd in je achterhoofd dat het niet continu leuk hoeft te zijn. Het is oké als het eens niet tof is, dan kun je gewoon weer op zoek naar een andere manier of standje. Vergeet tot slot niet dat elke dag anders is: wat vandaag werkt, kan morgen weer helemaal anders zijn.”

Vaak hebben vrouwen tijdens het eerste trimester vaak een lager libido

9. Wat als penetratie onaangenaam voelt?

“Sommige vrouwen (of mannen) vinden penetratie niet aangenaam. Maar dat hoeft seks niet in de weg te staan. Er is ook orale seks of je kunt (met) elkaar masturberen. Tijdens de zwangerschap is de doorbloeding veel sterker. Dat maakt dat het gebied in en rond de vulva gevoeliger is, ook borsten en tepels zijn vaak gevoeliger. De zintuigelijke prikkeling is anders.

Masseren, experimenteren met aanrakingen en parfumerende olies kan heel erg opwindend zijn en voor orgasmes zorgen. Tegelijkertijd kan het voor een partner heel fijn zijn om dat te doen en de reactie te zien. Experimenteer gerust eens met aanrakingen met een pluim of zijden stukje stof.”

10. Hoe ga je het gesprek aan met je partner?

“Het kan voor beiden heel bevrijdend en verlichtend werken als je er allebei over kunt praten. Neem daar even je tijd voor en creëer een veilige omgeving. Geef elkaar de ruimte om alle gevoelens te bespreken: elk gevoel is oké en mag er zijn.

Vanuit dat gevoel kun je samen zoeken naar een manier om wel behoeftes te vervullen. Misschien lukt penetratie moeilijk, maar zijn er andere manieren om intiem te zijn. Het gesprek hoeft zeker niet zwaar te zijn, maar het kan wel best vaak herhaald worden. Omdat het gevoel de hele tijd kan veranderen, is het goed om het onderwerp wat wakker te houden.”

Weet dat er meer is dan penetratie alleen. Je kunt perfect experimenteren met andere dingen

11. Wat zijn enkele toffe standjes bij seks tijdens de zwangerschap?

Vanessa: “Het is leuk om te experimenteren samen. Ik geef graag enkele standjes ter inspiratie.

  • Lepeltje lepeltje waarbij de vrouw vooraan ligt: dit is vaak voor beiden comfortabel en de buik zit zeker niet in de weg.
  • Zijligging met gezichten naar elkaar toe: als de vrouw haar been optrekt, draait de buik zich wat mee en krijgt de partner ruimte voor penetratie.
  • Op de schoot: als de zwangere vrouw op de schoot van haar partner zit, kan ze zelf de diepte en het ritme bepalen.
  • Op de schoot, met rug naar partner: als de zwangere vrouw op de schoot van haar partner zit, kan ze zelf de diepte en het ritme bepalen. Door met haar rug naar het aangezicht te zitten, heeft haar buik veel ruimte.
  • Zwangere vrouw al zittend op liggende partner: er is geen druk op buik of borsten (die soms overgevoelig zijn) en de dame kan opnieuw de diepte en het ritme mee bepalen.
  • Missionarishouding: natuurlijk kan de klassieke missionarishouding ook. Het is belangrijk dat de man goed op zijn handen en knieën steunt en niet mijn zijn gewicht op de buik ligt.
  • De zwangere vrouw al zittend of liggend op de bedrand: zwangere vrouwen krijgen het conditioneel soms moeilijk. Als de partner voor de bedrand gaat staan, heeft hij veel ruimte. De zwangere vrouw kan liggen of zitten, wat voor haar het meest comfortabel voelt.”

12. Welke mythes rond seks tijdens de zwangerschap mogen we niet meer geloven?

Er doen heel wat mythes de ronde. Wij zetten de belangrijkste op een rijtje.

“Je moet vrijen met een condoom”

Vanessa: “Nee hoor, tenzij je bedpartner een SOA heeft natuurlijk.”

“Je baby kan blind of doof worden door seks”

Vanessa: “Nee. De man die met zijn penis tot bij de baby geraakt, bestaat helemaal niet. Ook sperma zorgt niet voor blind- of doofheid.”

“Masturberen is niet goed tijdens de zwangerschap”

Vanessa: “Klopt ook niet. Het is fijn voor mama en baby. Mama wordt rustiger van een orgasme en er komen gelukshormonen vrij. Voor de baby is het een soort van massage, bovendien trekt tijdens een orgasme de baarmoeder samen: de baby wordt dus al voorbereid op de bewegingen die hij later zal voelen tijdens een bevalling. Tijdens de bevalling wordt masturbatie zelfs aangeraden. Het helpt om de moeder te kalmeren en werkt pijnverlichtend.”

“Je hebt beter geen wilde seks”

Vanessa: “Dit is helemaal afhankelijk van het koppel zelf. Als beide partners zich er goed bij voelen, kan het perfect. Daarom is het noodzakelijk om erover te praten.”

“Seks kan weeën opwekken en daarom vroeggeboorte in de hand werken”

Vanessa: “In sperma zit prostaglandine, een stofje dat de bevalling op gang helpt. Eén zaadlozing is echter zeker niet voldoende om weeën op te wekken en voor een vroeggeboorte te zorgen. Geen zorgen dus. (Dit geldt natuurlijk niet als je dokter je expliciet afraadt om te vrijen.)”

“Vrouwen hebben veel meer zin tijdens de zwangerschap”

Vanessa: “Dit kan kloppen, maar ook weer niet. Iedere vrouw is anders, iedere zwangerschap is anders en iedere dag is anders.”

Heb jij een vraag voor Vanessa?

Wil je graag iets weten over seks, relaties, je liefdesleven of de relatie met je lichaam? Dan is dit jouw kans. Bezorg ons je vraag via info@libellemama.be, dan leggen wij ze aan onze expert voor.

Meer relatietips voor jonge ouders?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."