Mmmmelkproducten

Melkproducten leveren 60 à 70 procent van de calciumbehoefte wat essentieel is voor opbouw en het onderhoud van sterke botten. Daarnaast zijn ze een goede bron van eiwit met hoge biologische waarde en vitamines B2 en B12 (40 procent van de dagelijkse B12 behoefte). Halfvolle en volle melkproducten bevatten ook de vetoplosbare vitamines A & D.
Enkel sojaproducten verrijkt met calcium (en bij voorkeur ook met de vitamines B2 en B12) zijn een goed alternatief voor koemelkproducten. Graandranken kunnen koemelkproducten niet volwaardig vervangen omdat ze te weinig eiwitten of eiwitten met een lage biologische waarde bevatten.

Kies steeds melkproducten (melk, karnemelk, yoghurt, platte kaas, calciumverrijkte sojadrink…) zonder toegevoegd suiker of zoetstoffen, want bvb. pudding, fruityoghurt… bevat suiker.

Peuters en kleuters (1.5 tot 6 jaar) hebben dagelijks 2 tot 3 bekertjes (350 en 500 ml) melkproducten of calciumverrijkte sojaproducten nodig om hun calciumbehoefte te dekken. Tot 3 jaar geef je best groeimelk zonder toegevoegde suiker en aroma’s aangevuld met volle melkproducten, tot 4 jaar volle melkproducten en vanaf 4 jaar halfvolle melkproducten.

Koemelkeiwitallergie is de meest voorkomende voedselallergie bij zuigelingen (2 tot 3 % tijdens het eerste levensjaar). Koemelk en kunstvoeding op basis van koemelk moeten dan vermeden worden. Zowel sojaproducten, geitenmelk of schapenmelk worden wordt ook in de eerste 6 maanden afgeraden als vervangvoeding. Men geeft best hypoallergene kunstvoeding op basis van sterk gehydrolyseerd (wei)eiwithydrolysaat.
Iets meer dan de helft van de kinderen met een koemelkallergie verdragen koemelk weer rond de eerste verjaardag, de meeste andere kinderen volgen in de daaropvolgende 4 jaar. Daarom moet regelmatig worden geprobeerd of koemelk weer verdragen wordt om onnodige beperkingen in de voeding te voorkomen.

Partner Content