Eerste hulp bij mama-twijfels: Hoe kan ik me minder schuldig voelen?

getty images

Lezeres Lore: “Het overkomt me zo vaak: twee andere mama’s die eindeloos praten over de boeken die hun kinderen zo graag lezen. En ik die denk: ‘Oei, die boeken ken ik niet, maar die zou mijn dochter allicht ook fijn vinden. Ik ga te weinig op onderzoek naar toffe boeken.’

Of we zijn met een ander gezin op vakantie, en zij hebben allerlei leuke slimme hebbedingen voor in de auto en voor in de tent. En onze kinderen kijken onze ogen uit. ‘Waarom hebben wij niet zo’n leuke spullen, mama?’ “Euh,… omdat ik het al heel wat vond om met voldoende kleren en alle tentstokken hier te geraken…’ Het raakt me elke keer weer en doet me elke keer weer twijfelen of ik wel met genoeg aandacht moeder ben …”

Hi Lore, het lijkt erop dat je schuldgevoel vooral voortkomt uit de vergelijkingen die je maakt. Dit is ongetwijfeld herkenbaar voor zovele andere mama’s. Tegelijk toont dit meteen aan waarom de vergelijkingen eigenlijk niet opgaan. Wanneer nagenoeg elke mama zich slechter uit de vergelijking voelt komen, kan het objectief natuurlijk nooit kloppen.

Welzijnsexperte Romina geeft raad

We vergelijken onze eigen (voor onszelf zeer genuanceerde en gekende) 100% rijke innerlijke wereld met de 5 à 10% die anderen kiezen om te laten zien.

Of dit nu online of in real life is: er wordt regelmatig ook gekozen om net díé dingen te delen die uitzonderlijk of positief aanvoelen. We tonen vooral zaken waar we ons eens écht blij, dankbaar of trots over voelen. Hierdoor kan het niet anders dan wat gedeeld wordt een vertekend beeld geeft en niet te vergelijken valt met je eigen gedetailleerde (binnen en buiten-)wereld.

Vergelijken en jezelf constant verbeteren wordt ons voor een stuk ook voorgeschoteld.

We leven in tijden waarin veel informatie beschikbaar is over wat allemaal goed kan zijn voor je kind. Zoals je zelf wel zal merken, kan dit over alle mogelijke onderwerpen gaan (gezonde voeding, soorten opvoeding, verschillen in onderwijs, belang van spel, aandacht voor emoties, stimuleren van beweging, inzetten op hechting, …).

Waar het aan de ene kant prachtig is om zoveel informatie te kunnen terugvinden en zo bewuster te kunnen gaan moederen – doet dit aan de andere kant ook iets enorm negatiefs voor ons. Onbewust verliezen we het onderscheid tussen alles wat kán en alles wat moet.

De meesten van ons vatten snel de missie op “ik moet aandacht hebben voor al deze zaken, anders doe ik mijn kind tekort”. Dit terwijl elk apart stukje informatie een voorzichtige aanbeveling is, en géén rekening houdt met het feit dat jij over 300 andere thema’s ook nog aanbevelingen binnenkrijgt.

Hoe kan jij hiermee omgaan?

1. Bouw voor jezelf een filter in

Een tip om hier mee om te gaan: informeer je gerust, maar bouw een filter in. Deze filter kan zijn: wat voelt voor jou belangrijk genoeg om af en toe mee bezig te zijn? Hieruit volgt dan ook: op dit stuk ligt de nadruk momenteel niet, dit thema ga je nu niet aanpakken.

Zeker niet gemakkelijk, maar op die manier begin je alvast realistischer te selecteren in alles wat je automatisch zou willen doen (en hierdoor ook te weinig energie kan overhouden om überhaupt iets grondig te doen).

2. Ga terug naar de essentie

Een truc die je mama-mildheid altijd kan aanwakkeren, en je wat meer uit dat vergelijken en schuldgevoel kan halen, is je bewust richten op de essentie.

Wat is voor jou nu de kérn van het mama-zijn (en hieruit volgend: wat allemaal ook níét)? Een oefening om je te helpen selecteren is om deze zin aan te vullen: “ik ben een goede moeder zolang ik probeer …”. De uitdaging hierbij is om maar 1 thema op te schrijven na de drie puntjes.

Het doet ons weer even stilstaan bij wat er echt toe doet en niet bij wat ons opjaagt. Dit kan zijn: “ik probeer ze het gevoel te geven dat ik ze graag zie”, “ik probeer ze in leven te houden” (dat zijn wel écht basics natuurlijk), “ik probeer ook voor mezelf te zorgen”. Omdat je ergens wel wéét dat je je kinderen altijd eerst zet, dus wanneer je jezelf eens bewust in de aandacht zet, komt er mogelijks een haalbaarder evenwicht.

Nog een paar extra praktische tips:

  • Zet gerust sommige info-kanalen stop die je een slecht gevoel geven over jou als mama. (’30 dagen snoozen’ is een goede uitvinding)
  • Durf tegen vriendinnen/familie die ‘het zo goed lijken te doen’ eens te zeggen wat je onzeker maakt. Er is kans dat zij meteen delen welke andere aspecten hen onzeker maken. Dit relativeert en verbindt meteen.
  • Herhaal, herhaal, herhaal voor jezelf: ‘Ik doe zo mijn best voor mijn kinderen, vanuit mijn beste intenties. Dat is gewoon perfect’.

Succes & geniet van de mildheid die vrijkomt wanneer je wat minder zal vergelijken.
Romina

Zit jij ook met een vraag of twijfel rond het mama-zijn?

Dan is dit jouw kans. Bezorg ons je vraag hieronder en dan leggen wij ze voor aan onze expert.

Met dank aan Romina Rys. Meer info over haar mamaplan? Kijk op  www.therapiepraktijk-ici.com en volg Romina op Instagram: mamaplan.ici

ZEKER OOK LEZEN:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content