Eerste hulp bij mama-twijfels: nemen we nog een kindje of niet?

Getty Images

De mama-twijfels van lezeres Lesley: “Mijn man wil graag een tweede kindje, maar ik blijf maar twijfelen. Hoe nemen we de juiste beslissing?”

Lesley: “Ik ben 39 jaar en getrouwd met Sven. We hebben een dochtertje van 6 jaar met type 3 (gedragsproblemen). En dat is vaak echt niet gemakkelijk. Ondertussen ben ik al meer dan een jaar aan het twijfelen of ik nog een kindje wil. Mijn man wil ervoor gaan, ik blijf twijfelen. Is dat normaal? En dan is er nog eens de druk van de huisarts die zegt dat ik het nu moet doen, anders wordt een zwangerschap risicovol omwille van mijn leeftijd. Hoe hak ik die knoop door?”

Romina: De twijfel die je voelt is echt heel normaal. De ouders die daar niet over twijfelen zijn in de minderheid. Wanneer je voor een tweede kindje kiest, doe je dat immers veel minder onwetend dan de eerste keer.

“Beste Lesley, eerst en vooral: de twijfel die je voelt is echt heel normaal. De ouders die niet over een tweede kindje twijfelen zijn in de minderheid. Wanneer je voor een tweede kindje kiest, doe je dat immers veel minder onwetend dan de eerste keer. Je hebt nu een duidelijke voorstelling van wat het leven met een kindje is. Natuurlijk zegt die ervaring niet alles, want een tweede kind kan helemaal anders zijn. Maar psychologisch speelt het natuurlijk wel heel erg mee.”

Waarom is het zo moeilijk? Je kunt de keuze voor een tweede kindje natuurlijk niet rationeel afwegen zoals we dat met andere beslissingen waarover we twijfelen zouden doen. De afwegingen en pro- en contralijstjes die we dan graag maken, werken hier niet. Want er blijven zoveel dingen over die je op voorhand niet kunt weten.

Aan de hand van twee scenario’s kan ik je uitleggen waarom je misschien twijfelt. En hopelijk kun je zo tot een goede beslissing komen.

OPTIE 1: Misschien twijfel je omdat je zelf niet echt een verlangen voor een tweede kindje hebt, maar omdat je omgeving iets bij je aanwakkert.

Misschien heb je zelf niet echt een tweede kinderwens, maar twijfel je omdat je partner het zo graag wil. Of misschien wordt je twijfel wel veroorzaakt door de druk die de huisarts opvoert? Hoe meer we aandacht geven aan wat anderen denken, hoe minder we zelf nog kunnen voelen wat we echt zelf willen. Het zou je kunnen helpen om even ruimte te nemen voor jezelf om te voelen wat jij echt wil.  Zoek een neutrale gesprekspartner (een vriendin of een therapeut) en ga het gesprek aan: Wil ik een tweede kind? Wat voel ik bij die gedachte? 

OPTIE 2: Misschien twijfel je omdat je twee tegenstrijdige dingen voelt: een verlangen + een angst.

Twee tegenstrijdige dingen voelen is heel normaal en het veroorzaakt twijfel. Dat komt omdat de angst die we voelen als een rem werkt op ons verlangen. Daardoor is het verlangen minder sterk en wordt de twijfel groter. Maar het wil dus niet per se zeggen dat je iets niet wilt. Je bent er gewoon ook wat bang voor, voor datgene wat je zo graag wilt.

En dat kan ik me ook in jouw geval wel voorstellen. Misschien vraag je je af, omwille van de ervaring met je dochtertje: kunnen we nog een kindje aan? Zullen er extra moeilijkheden zijn? Kunnen we het financieel dragen?

Ook hier is het belangrijk om de ruimte te nemen door er met iemand uit je omgeving (of een professional) over te praten. Als je dan voor jezelf kunt voelen dat je een groot verlangen hebt naar een tweede kindje en dat je tegelijk bereid bent om oplossingen te zoeken voor de angsten die je voelt, dan hoef je niet meer te twijfelen.

CONCLUSIE: Het is heel normaal om die angst te hebben. Maar als je iets graag genoeg wilt, is het gewoon belangrijk om troost en geruststelling te zoeken en je zo goed mogelijk op je ongerustheden voor te bereiden.

Voel je geen groot verlangen naar nog een kind of ben je niet bereid om de ongerustheden en nadelen erbij te nemen? Dan moet je je twijfel echt serieus nemen.

En vooral doe dit niet alleen. Dat hoeft echt niet.

Succes,

Romina

Zit jij ook met een vraag of twijfel rond het mama-zijn?

Dan is dit jouw kans. Bezorg ons je vraag hieronder en dan leggen wij ze voor aan onze expert.

Met dank aan Romina Rys. Meer info over haar mamaplan? Kijk op  www.therapiepraktijk-ici.com en volg Romina op Instagram: mamaplan.ici

ZEKER OOK LEZEN:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

Partner Content