Reizigersdiarree: makkelijke tips om diarree op vakantie te vermijden

Advertorial

Reizigersdiarree is een vaak voorkomende kwaal op vakantie. Voor jou en je partner is het vaak onschuldig en na maximum vier dagen alweer voorbij, maar als je kleintje het krijgt ben je best waakzaam. Laat je vakantie niet verpesten en volg deze tips om reizigersdiarree én bijgevolg uitdroging bij je kindje te vermijden. Neem bij ernstige symptomen zeker contact op met je arts.

Wat is reizigersdiarree?

Reizigersdiarree is een kwaal die kan voorkomen als je naar een exotisch land reist. Typische klachten zijn vloeibare stoelgang die drie of meer keer per dag optreedt. Deze klachten gaan vaak gepaard met buikkrampen, misselijkheid en soms ook koorts of zelfs bloed in de stoelgang.

Reizigersdiarree is de vaakst voorkomende aandoening bij reizigers. Hoewel het meestal niet langer dan vier dagen duurt, kan het wel een flinke domper op de vakantie zetten. Zeker als je je zorgen maakt om je kleintje. Als die het ernstig te pakken krijgt, moet je meteen een arts raadplegen.

Hoe kan mijn kindje het krijgen?

Als je kind voedingsmiddelen of dranken eet of drinkt die besmet zijn met bacteriën, parasieten of virussen, kan hij/zij een gastro-intestinale infectie krijgen. Die infectie veroorzaakt enkele uren of dagen na het contact met de ziekteverwekker reizigersdiarree.

Het risico op reizigersdiarree is heel hoog: bijna een op de twee personen die reist naar warme landen met slechtere hygiënische omstandigheden in vergelijking met zijn eigen land krijgt er last van. Dit doordat verandering van eetgewoonten en gebrek aan hygiëne de kans op reizigersdiarree verhogen. Als je met je kindje reist let je best even extra op.

Hoe kan ik het voorkomen?

Dit zijn algemene tips die zowel voor je partner en jou als voor jullie kind(eren) gelden.

Vermijd zoveel mogelijk volgende voedingsmiddelen:

 • Rauwe groenten
 • Melkproducten
 • Rauw of onvoldoende gebakken vlees of vis
 • Salades
 • Fruit dat niet ter plaatse wordt geschild
 • Vermijd het eten aan een kraampje

Let hierop bij drinkwater:

 • Drink altijd water uit een fles die je zelf opent.
 • Ga voor gashoudende dranken zoals bruiswater of frisdrank.
 • Bestel nooit een drankje met ijsblokjes, tenzij je zeker bent dat ze niet met leidingwater bereid werden.
 • Poets je tanden met flessenwater.

Hoe kan ik uitdroging voorkomen als mijn kind reizigersdiarree heeft?

Deze tips voorkomen specifiek uitdroging bij jullie kindje(s).

 1. Geef extra borst- of flesvoeding. Als je kindje maar weinig wil drinken, kan je de flesvoeding verdunnen met water of hem/haar gewoon lauw water laten drinken.
 2. Laat peuters en oudere kinderen iets te drinken wat ze lekker vinden. Vermijd wel melkproducten en fruitsap, die werken prikkelend op de darmen. Limonade of cola zonder prik aanlengen met water kan helpen.
 3. Geef je kind regelmatig een klein beetje vocht bij overgeven of diarree. Als je kind te snel te veel drinkt, is de kans groot dat hij/zij weer moet overgeven. Je kan om de 5 minuten water met orale rehydratie-oplossing op een lepeltje geven. Een waterijsje is ook geschikt om geleidelijk vocht binnen te krijgen.
 4. Het is niet erg als je kind een paar dagen niet of minder eet. Als hij zich beter voelt, zal hij vanzelf weer trek krijgen. Geef kleine porties en pas op met te vet, te zwaar of gekruid voedsel.

Wat stop ik in mijn reisapotheek tegen reizigersdiarree?

 • Een orale rehydratie-oplossing om uitdroging tegen te gaan en benodigde suikers en zouten aan te vullen
 • Loperamide om de darmmotiliteit te vertragen
 • Een probioticum voor de darmflora van kinderen en volwassenen

Aarzel zeker niet om je (kinder)arts of apotheker om raad te vragen.