©iStock

Voorlezen aan je kind: 10 tips

Voorlezen is leuk, gezellig en leerrijk! Samen in de zetel of net voor het slapengaan nog een verhaal lezen is belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Hierbij alvast tien handige voorleestips.

Voorleestips:

  1. Maak je kind nieuwsgierig naar het verhaal. Vertel de titel van het boek en praat over de tekening op de voorkant van het boek.
  2. De eerste zin is de belangrijkste. Maak er iets grappigs of spannends van… Zo prikkel je je kind om samen verder te lezen.
  3. Kinderen vinden het geweldig om hetzelfde verhaal keer op keer opnieuw te horen. Een boekje kan je dus echt tientallen keren voorlezen.
  4. Kleine kinderen lees je best korte verhaaltjes voor.
  5. Overdrijf met emoties. Laat vooral je gezicht spreken als je een verhaaltje voorleest. Maak bijv. je ogen groot bij verbazing of sla ze neer bij verdriet.
  6. Betrek je kind in het verhaal. Vraag hem of het zelf weleens zoiets heeft meegemaakt, gehoord of gezien. Hiermee moedig je je kind aan om zijn eigen verhaal te vertellen.
  7. Let op je stem! Maak van het voorleesmoment telkens weer een verrassing door te spelen met je stem: luid en zachtjes, snel en traag, hoog en laag. Je peuter zal het geweldig vinden wat je allemaal kan met je stem.
  8. Vanaf de peutertijd ontwikkelt de fantasie van je kind zich. Samen een verhaal bedenken stimuleert die fantasie. Je kan dit doen aan de hand van het boekje dat jullie samen lezen: laat hem zelf een verhaal bij de tekeningen verzinnen of laat hem het einde van het verhaal verzinnen.
  9. Klap na de laatste zin het boek meteen niet meteen dicht met de boodschap “en nu slapen”. Zorg ervoor dat je peuter de tijd krijgt om ‘uit het verhaal te stappen’. Misschien heeft hij nog wel een vraag over het boek?
  10. Laat je peuter ook eens jouw het verhaal vertellen aan de hand van het boek dat jullie net samen gelezen hebben.

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content