Misverstanden over gezond eten: 4 op een rij

Er bestaat al langer discussie over gezond eten en de hoeveelheid suikers in bepaalde voedingsmiddelen. Zelfs de dingen waarvan we dachten dat ze echt gezond waren, blijken soms vol suiker te zitten. We zetten enkele misverstanden over gezond eten op een rij.

Laat je niet foppen door deze misverstanden over gezond eten!

1. Vruchtensap is gezond

We letten erop dat onze kinderen niet te vaak frisdrank geven en raden hen aan om een vruchtensapje te nemen in de plaats. Veel gezonder, toch? Niet helemaal, want het belangrijkste uit een vrucht – de vitaminen en vezels – zit niet in het sap van een vrucht. En omdat je nu eenmaal sneller drinkt dan eet, krijg je veel meer suiker binnen op deze manier. En dan hebben we het nog maar over versgeperste sapjes: veel vruchtensappen uit concentraat bevatten zelfs net zoveel toegevoegde suikers als frisdranken. Meer gezonde drankjesinspiratie vind je in dit artikel.

2. Muesli is een gezonde ontbijtkeuze

Ondertussen is het wel duidelijk dat veel ontbijtgranen voor kinderen echte suikerbommetjes zijn, maar ook muesli en cruesli zijn niet altijd de beste keuzes wat ontbijtproducten betreft. Hoewel de producenten prat gaan op de gezonde ingrediënten die erin zitten (bijvoorbeeld havermout, noten en zaden, granen …), vertellen ze er vaak niet bij hoeveel suiker hun muesli bevat. Ook andere toevoegingen zoals chocolade of karamel maken het geheel niet meteen gezonder. Let dus zeker goed op de ingrediëntenlijst en/of de nutriscore!

3. Hartig broodbeleg is beter dan zoet broodbeleg

Heel wat ouders denken dat hartig broodbeleg gezonder is dan zoet broodbeleg, en hoewel het klopt dat heel wat zoete spreads (chocopasta, speculoospasta …) vet én suiker combineren, is hartig beleg niet per definitie beter voor de gezondheid. In hartig beleg zit namelijk vaak veel zout en vet. Afwisselen is dus de boodschap in dit geval. Laat je kinderen ook eens een boterham proberen met tomaatjes, komkommer of andere groenten. Of wat dacht je van een banaan als beleg?

4. Je kunt niet genoeg fruit eten

Natuurlijk is fruit gezond, maar meer dan twee stuks per dag eten is niet écht nodig. In fruit zitten naast vezels en vitaminen namelijk ook suikers. Probeer je kindje naast fruit daarom ook wat vaker groenten als snack mee te geven. Kerstomaatjes doen het altijd goed, maar ook frisse komkommerstaafjes, radijzen of bloemkool zijn geschikt. De laatste jaren zijn ook avocado’s razend populair geworden, maar geef daar liefst geen te grote porties van mee: de vetten die erin zitten zijn gezond, maar het blijven natuurlijk wel vetten.

Meer over gezond eten:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content