4 tips om het bijten af te leren

Peuters en kleuters durven wel al eens te bijten. Zelfs baby’s kunnen af en toe wel eens een hap nemen. Maar hoe leer je jouw kind dat dit gedrag niet toegestaan is?

  • Maak oogcontact met je kindje en zeg duidelijk "Neen, wij bijten niet". Zelfs baby's vanaf 9 maanden zullen deze boodschap verstaan. Baby's "bijten" trouwens vooral omdat hun tandjes aan het doorkomen zijn, peuters en kleuters doen het dan weer uit frustratie of boosheid.
     
  • Zorg voor een kleine time-out zodat je kleintje kan afkoelen. Voor kleuters is een minuutje afzondering vaak al meer dan voldoende.
     
  • Is je zoon of dochter gekalmeerd na het bijtincident? Laat hem of haar dan "sorry" zeggen tegen het vriendje dat gebeten werd. Op die manier leren ze meteen wat medeleven is.
     
  • Blijft je kind in moeilijke omstandigheden bijten? Loof het dan zoveel mogelijk wanneer hij of zij het NIET in gelijkaardige situaties. Is je kleintje ouder dan twee of blijft het gedrag verschillende weken aanhouden? Maak dan even een afspraak bij de kinderarts.

Werd jouw kindje gebeten? Maak de huid dan meteen proper met water en zeep. Is er sprake van een "diepe" wonde? Dan ga je best even lang bij de dokter.  Zorg er ook voor dat er geen infectie kan optreden.

Partner Content