5 redenen om samen met het hele gezin te eten

Met al die naschoolse activiteiten, dutjes van de kleinsten en late meetings op het werk, lijkt het vrijwel onmogelijk om met het hele gezin aan tafel te schuiven voor een lekker avondmaal. We hebben het soms te druk om samen te eten, nochtans tonen verschillende studies aan dat deze quality time bijdraagt tot het welzijn van je kind. Doen dus!

Happy meal

Een studie aan de universiteit van Colombia toonde aan dat tieners die vaak met het gezin samen tafelen, gelukkiger zijn en vaak een goede band hebben met leeftijdsgenoten. Een avondmaal met het gezin zorgt voor sterke familiale banden en goede communicatieve vaardigheden.

Tien voor taal

Het lijkt gek, maar een studie uit 2006 aan de universiteit van Harvard concludeerde dat de gesprekken tijdens een maaltijd met het gezin, een cruciale rol spelen in de ontwikkeling van de taalvaardigheden van een kind. Deze gesprekken zouden zelf een groter effect hebben op de taalvaardigheid, dan verhaaltjes voorlezen. De woordenschat van kinderen zou erop vooruitgaan en ze zouden vlotter kunnen lezen. Dat zorgt er op zijn beurt voor dat ze het beter doen op school.

Geen gevaar

Een andere studie toonde aan dat kinderen die regelmatig met het gezin samen eten, minder risico lopen om aan drugs verslaafd te raken en om een depressie te ontwikkelen.

Kerngezond

Alweer een andere studie bestudeerde het effect van samen eten met het gezin op 5000 middelbare schoolkinderen. Ze ontdekten een opvallende relatie tussen de tijd die wordt gespendeerd aan eten met het gezin, en de positieve eetgewoontes van deze kinderen. Ze zouden minder kans hebben op obesitas en meer vitaminen verorberen.

Helemaal zen

Een andere studie onderzocht werkende mama’s die tijd maakten voor een maaltijd met het gezin. Uit dat onderzoek bleek dat deze moeders minder gestresseerd waren dan moeders die geen tijd vrij maken om met hun gezin te eten. Zo’n gezinsmaaltijd vermindert spanning en stress.

Bron: Libelle.be

Lees ook:

Partner Content