Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
GettyImages

Je kind afscheid leren nemen: zo doe je dat

Slaat je peuter ook altijd aan het huilen als je bij oma en opa moet vertrekken? Of is je kind 's ochtends aan de schoolpoort droppen altijd weer een nachtmerrie? Afscheid leren nemen is dan een goed idee. Zo pak je het aan.

Afscheid nemen: wat als het moeilijk gaat?

Sommige kinderen nemen ’s morgens fluitend afscheid van mama of papa aan de schoolpoort, bij andere kinderen lijkt het elke keer weer een drama. Hoe dat komt? Geen idee: sommige kinderen zijn nu eenmaal wat gevoeliger voor verandering of houden niet zo van een nieuwe omgeving.

Toch hoeft het ook niet altijd een kwestie van gevoeligheid te zijn: soms kan er thuis iets spelen, of is er misschien op school een incidentje gebeurd: eerst even checken of er omgevingsfactoren meespelen, is dus een goed idee. Is dat niet het geval? Dan is ‘oefenen’ op afscheid nemen zeker aan te raden. Deze tips kunnen je helpen.

6x tips om afscheid te nemen makkelijker te maken

  1. KORTE PIJN OF NIET?

Je hoort het weleens als kinderen ’s ochtends moeilijk mama’s handje kunnen loslaten om naar de klas te gaan: liever de korte pijn. Houd je afscheid zo kort mogelijk. Voor sommige kinderen zal dat inderdaad perfect zo werken. Voor andere kinderen wordt de overgang van thuis naar hun nieuwe omgeving dan weer net ietsje makkelijker als mama of papa nog even mee in de klas mag gaan. Het belangrijkste hier: zoek uit wat werkt voor jouw kind en speel in op zijn karakter.

2. KWEEK EEN ROUTINE

De kans dat je kind overprikkeld is door de nieuwe situatie, of dat hij moet wennen aan het feit dat mama en papa nu niet meer de hele tijd bij hem zijn, is groot. Omdat er al sprake is van een grote verandering, is je kind gebaat bij regelmaat en structuur. Probeer het afscheid elke dag min of meer op dezelfde manier te laten verlopen en bouw een routine op. Dat geeft je kind rust door de herkenbaarheid. En door telkens terug te vallen in dezelfde routine, zal je kind het afscheid ook makkelijker overnemen als iets dat nu ‘bij z’n dag hoort’.

3. GEEF EEN KNUFFEL (OF IETS ANDERS) MEE

Geeft de school van je zoon- of dochterlief in coronatijden niet de optie om mee te gaan tot op de speelplaats of tot in de klas zelf, dan kun je de overgang eventueel ook vergemakkelijken door je kind iets vertrouwds mee te geven van thuis. Dat kan een speeltje zijn, een knuffel of nog wat anders waar je kind een bijzondere waarde aan hecht. Het idem biedt je kind troost en een houvast: het is iets dat hij kent en waaraan hij een stabiel gevoel kan vasthangen in die nieuwe, misschien overprikkelende omgeving.

4. WEES CONSEQUENT

We zullen er geen doekjes om winden: de eerste weken dat je je kind aan de crèche of schoolpoort afzet, zullen ook geen walk in the park zijn voor jou. En al zeker niet als je kind wat moeite heeft met afscheid nemen: niets dat een moederhart in meer stukken breekt dan een huilende peuter achter moeten laten. Toch zal dat wel degelijk nodig zijn. Bemoedigend hier trouwens: ook kinderen die tranen met tuiten huilen terwijl je er nog bent, stoppen daar eigenlijk al gauw mee eens je uit beeld verdwenen bent. Een gedachte om je aan op te trekken, toch?

Wat je niet mag doen: ook al smeekt je kind om ‘nog één kusje’ en nog ‘heel eventjes blijven’, laat je niet ompraten. Wees heel consequent en houd vast aan je routine: anders werk je jezelf en je kind alleen maar tegen.

5. KNIJP ER NIET TUSSENUIT

Wat je dan ook weer niet mag doen, is je kind om de tuin leiden. Glip niet stiekem weg terwijl de juf of meester je kind bezighoudt. Hoewel dat soms al eens een verleidelijke ontsnappingsroute aan heel wat drama kan lijken, help je je kind er niet mee vooruit. Zomaar verdwijnen zonder gedag te zeggen, scherpt de verlatingsangst bij je kind net aan.

Hoe je beter afscheid neemt als je kind last heeft van verlatingsangst? Wacht gewoon een beetje in de klas of crèche: geef je kind de tijd om te ontdooien en om mee op te gaan in de gebeurtenissen daar. Merk je dat je kind er klaar voor is: begin dan aan de routine die je ontwikkelde om afscheid te nemen. Wees kordaat en twijfel niet.

6. OEFEN MET VRIENDJES

Wat de overgang ook behoorlijk kan vergemakkelijken: help je kind met het leggen van sociale contacten en leer hem hoe je vrienden maakt. Hoe je hem daar een handje bij kunt helpen: nodig eens andere ouders uit voor een playdate en laat je kind vrienden maken in een veilige omgeving — zonder druk, en terwijl jij nog veilig bij hem bent.

Hoe meer hij ervaart dat nieuwe kinderen leren kennen, leuk kan zijn, hoe minder onwennig hij zich zal voelen in zo’n nieuwe omgeving waar veel kinderen zijn en hij niet meer op jou kan rekenen.

Meer lezen over opvoeding:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!