Alleen spelen kun je leren

Kinderen kunnen erg veel van je verlangen. Soms ga je er zo in op dat je niet meer aan je eigen taken toekomt. Op die momenten zou het fantastisch zijn als je kind zichzelf even kon bezighouden. Het goede nieuws is dat je kind dit kan leren!

Baby

Je vraagt je misschien af hoe zo’n klein wezentje zichzelf moet entertainen. Eenvoudig; met wat muziek of een knuffeltje kan hij zichzelf wel vermaken. Jammer genoeg niet langer dan 15 minuten. Een baby vindt niets leuker dan bezig gehouden worden door iemand anders. Dit wil niet zeggen dat jij nu continu met hem moet bezig zijn. Zet hem in een wipstoeltje telkens jij huishoudelijke taken moet doen. Zo kan hij jouw handelingen volgen, en leert hij al vroeg dat jij ook nog andere bezigheden hebt. Zodra je baby kan zitten of kruipen is het nog eenvoudiger hem overal mee naartoe te nemen. Let wel op. Kruipende baby’s gaan graag op onderzoek. Misschien toch opteren voor een veilige box?

Peuter

Rond de leeftijd van anderhalf jaar leert je kind zichzelf vermaken. Het is aan jou hem speelgoed aan te bieden die hem in deze fase uitdaagt. Puzzels zijn hier een goed voorbeeld van, maar ook eenvoudig speelgoed als blokken zijn tof. Peuters kunnen eindeloos lang torens bouwen. Het is ook belangrijk je kind te leren spelen in fasen. Geef  meerdere malen per dag je kind écht aandacht. Baken deze momenten duidelijk af, en wissel ze met een ‘zelfspeelmoment’. Rek de duur van die momenten stilaan. Als je kind nog wat onzeker is, moedig hem dan aan zelf dingen te doen, en geef bevestiging.

Kleuter

Zelf verzinnen en uitvoeren gaat steeds beter. Je kind heeft ook minder moeite langer door te spelen. Om dit te stimuleren bied je hem best rust, ruimte en interessante materialen. Het is voor je kind wel nog belangrijk een balans te vinden tussen zelf en samen spelen.  Tevens dat je hem stimuleert wanneer hij alleen speelt. Bied hem leuk speelgoed aan maar geef niet teveel keuze. Verkleden en knutselen, zijn op deze leeftijd erg in trek. Wees altijd duidelijk in wat je wel of niet wil. Als je kind vraagt om buiten te spelen en jij vindt dit geen goed idee wees dan direct duidelijk. Verander ook nooit van mening na gezeur. Zo voorkom je later eindeloze discussies.

Partner Content