© Getty Images

Eerste verre autoreis met peuter? Enkele hacks voor onderweg

Trok je met een baby meestal niet veel verder dan naar de kust of de Ardennen? Dan vertrek je deze zomer misschien voor het eerst op een iets verdere autoreis met een peuter of kleuter! Sowieso spannend, maar een goed voorbereide mama is er minstens 10 waard! Dit zijn onze tips en lifesavers voor onderweg.

Laad de auto veilig in voor je op autoreis met peuter vertrekt

Hoe kleiner het kind, hoe groter de bagage, weet elke jonge ouder. En daarom is het inladen van de wagen vaak een stevige klus voor je autoreis met peuter. Belangrijk dus om veilig te tassen.

Laad geen losse zware voorwerpen (zoals een loopfietsje) achter de kinderstoel. Die kunnen bij fors remmen op je kind zijn hoofd terechtkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een net tussen de kofferruimte en het zitgedeelte als je de hoedenplank eruit moet halen.

Heb je plaatsgebrek en wil je toch wat gekoelde dranken meenemen? Dan is een koelzak met enkele diepgevroren koelelementen een prima alternatief voor een koelbox.

Hou belangrijke spullen binnen handbereik

Laad niet enkel veilig in, maar ook logisch. Dat wil zeggen: met de spullen die je onderweg al eens nodig hebt (oplader, vochtige doekjes, koekjes en fruit, een drinkbus, een tetradoek, favoriete knuffel, luiers en reservekledij voor je peuter) binnen handbereik. Zo vermijd je dat je bij een stop ook de auto moet herladen.

Tref je voorbereidingen voor wagenziekte

Veel kinderen worden wagenziek, maar gelukkig zijn er oplossingen. Zo bestaan voor kinderen vanaf drie jaar polsbandjes die drukken op specifieke punten op de pols van je kind en de klachten zonder medicijnen zichtbaar verlichten.

Let wel, omdat ze net moeten aanspannen, zijn ze niet geschikt voor kinderen die jonger zijn en dus dunnere polsjes hebben. Overleg daarom even met je apotheek of huisarts welke pilletjes eventueel al kunnen op de leeftijd van jouw kind. Vaak bieden die het voordeel dat je kindje er iets suffer van wordt, wat wel goed uitkomt als de rit nog even duurt.

Voorzie reservekledij en -autohoes voor je je autoreis met peuter aanvat

Vrees je dat het wellicht toch mis zal gaan en dat je kind zal overgeven? Dan zorg je er best voor dat je een reservehoes voor de autostoel bijhebt, net als propere comfortabele kleren, vochtige doekjes, een hydrofieldoek en een afsluitbare plastic zak om de vuile kleren in te steken en muffe geurtjes te vermijden.

Naar buiten kunnen kijken maakt je kind overigens minder misselijk. Als jij en je partner de weg op jullie duimpje kennen en dus geen co-piloot nodig hebben, is het een optie om de autostoel van je kind vooraan te zetten. Schakel wel zeker de airbag uit.

Schermtijd mag wel tijdens een autoreis met peuter!

Zeker wanneer jullie op lange, rechte stukken autostrade rijden met een beperkt risico op wagenziekte, is een dvd-spelertje of tablet een lifesaver. Vraag even na of je collega’s zo’n toestel in bruikleen hebben, net als enkele leuke dvd’s met kinderfilms. Kies je voor een tablet? Download dan op voorhand enkele afleveringen. Zo verbruik je onderweg geen data. Zéker belangrijk als de autoreis met peuter of kleuter door Zwitserland gaat. 😉

Kinderliedjes en podcasts for the win!

Zie je die schermtijd in de auto echt niet zitten of zijn je kinderen er gewoon niet tuk op? Het aanbod aan podcasts voor kinderen is ein-de-loos. Daarnaast vind je uiteraard een enorm repertoire kindermuziek op cd’tjes in de bibliotheek, mocht je moeilijk kunnen streamen onderweg. Onze Spotify-favoriet? De Efteling-sprookjes die we zelf nog op cassette hebben. 😉

Plan een lange en ontspannende stop tijdens je autoreis met peuter

De benen strekken is enorm belangrijk, zeker tijdens een autoreis met peuter of kleuter. Voor jullie als ouders, omdat op de baan letten en je uk entertainen nu eenmaal hard werken is, maar ook voor je kind. Laat je kroost dus een dik uurtje rondlopen en ontspannen. In Frankrijk staat bij de ‘Aires’ aangegeven of er een speeltuintje is, maar een beetje rondstruinen door het winkeltje vinden peuters en kleuters vaak al prima.

Nadien gaan ze veel rustiger de auto in en zijn mama en papa ook weer fris.

Voorzie gezonde (en ongezonde) snacks

Gezonde snacks kunnen zijn: stukjes aardbei, appel of meloen, halve druifjes en snoeptomaatjes, schijfjes komkommer of reepjes paprika. Maar opnieuw, verwacht je je aan wagenziekte? Dan zijn droge crackers of reepjes wortel een veilige optie.

Zijn jullie al een heel eind onderweg tijdens deze eerste autoreis met peuter en moet er duchtig onderhandeld worden om de reis verder te zetten? Dan is een ongezonde chocoladekoek vaak het ultieme redmiddel. En onderweg zijn de regels qua gezonde voeding altijd net iets minder streng, toch?

Voorzie verrassingspakketjes

Wanneer het voor je kind allemaal te lang duurt en je absoluut niet kunt stoppen omdat je pakweg op de périphérique rond Parijs bumper aan bumper rijdt, zijn verrassingspakjes vaak een goed idee. Pak een simpele knuffel of lichtgevende bal uit de supermarkt in en overhandig wanneer je de stop nog even moet uitstellen. Je kind zal opnieuw even tevreden bezig zijn.

Deze zomer ook enkele weekenden thuis? Lees ook: Staycation met kinderen: ontdek deze kidsproof wandelingen

In het winkeltje bij het wegrestaurant kun je ook gewoon plooien wanneer je kind weer iets ziet dat hij ab-so-luut nodig heeft, maar voor die Paw Patrol-knuffel daar betaal je wel iets meer. 😉

Speel onze reisbingo tijdens je autoreis met peuter

Heb je graag wat interactie in de auto of reist er al een groter kind mee? Download dan onze reisbingo! Wie zag een groene wagen of het eerste zonnebloemenveld? Je zult zien: je kinderen kijken naar buiten wat wagenziekte vermindert én er passeren enkele uren zonder het bekende is-het-nog-ver-mantra.

Download je pdf hier.

Succes!

Heerlijk zomeren met het hele gezin doe je zo:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content