Autovakantie met de kinderen: 5 tips om verveling voor te zijn

Kleine kinderen en een autovakantie: betekent dat per definitie het jezelf moeilijk maken? Met onze 5 tips vermijd je een zenuwinzinking voor jezelf én geef je je kinderen een zalige vakantie!

Een goede planning is al half gewonnen!

Stel op voorhand een checklist samen met de dingen die je écht niet mag vergeten. Zo’n lijstje zorgt voor meer gemoedsrust.

Stippel je route zorgvuldig uit met leuke tussenstops voor de kinderen. Twee tripjes van 2 uur, met als tussenstop een speeltijd zijn veel aangenamer dan één trip van 4 uur. Een lange reis voor de boeg? Langs de route kom je ongetwijfeld langs zoveel mooie plekken. Splits de trip op 2 dagen, boek een hotel en bezoek een leuk dierenpark of speeltuintje.

Tip: Wil je na een lange autorit graag afkoelen? Boek dan een hotel met zwembad!

Reis zo veel mogelijk als de kinderen slapen

Heb je een autorit van enkele uren voor de boeg? Vertrek dan in de late namiddag. Tijdens de eerste pauze kunnen jullie dan iets eten. Na het avondeten kunnen de kinderen naar dromenland en kunnen jullie probleemloos heel wat kilometers verder rijden. Idealiter kan je halverwege wisselen met je partner en zelf wat slaap inhalen.

Rij je op een drukke route? Vertrek dan om 12 uur ‘s middags. Volgens VDAB één van de beste ogenblikken om te vertrekken!

“We zijn er bijna, we zijn er bijna! Maar nog niet helemaal…”

Zorg voor sfeer in de wagen. Neem de cd’s van K3, Piet Piraat of Kabouter Plop mee en zing luidkeels mee met ‘Mamasé’ of ‘De kabouterdans’. Die meebrul-momentjes doen de tijd veel sneller passeren.

Zorg voor reisspelletjes

Spelletjes voorzien blijft de beste manier om kinderen bezig te houden. Peuters en kleuters kunnen zich uitleven met kleur- en/of magneetboeken. Van veel gezelschapsspelletjes bestaan ook handige reisversies, dus koop op voorhand enkele spelletjes die je kinderen kunnen spelen in de auto. Spelletjes zoals  ‘ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’ of ‘ik ga op reis en ik neem mee’ zijn ook ideaal om je kinderen kilometerslang plezier te laten maken.

Wees efficiënt bij het inpakken

Het is belangrijk om de auto efficiënt te vullen. Zelfs een grote gezinswagen raakt snel gevuld met koffers, snacks, spelletjes, boeken, etc. Net zoals je kiest voor reisversies van gezelschapsspelletjes, kies je best voor een praktische boekenstapel: een e-reader, bijvoorbeeld de Kobo Aura Edition 2. Leesplezier voor het hele gezin, verzameld op één plaats.

Uitgetest: de e-reader

Redacteur Thijs testte de Kobo Aura e-eader uit. Zijn bevinding? “Zowel jeugdliteratuur, als leesvoer voor volwassenen zet je er met sprekend gemak op, zodat jullie met het hele gezin kunnen lezen. De gebruiksvriendelijke Kobo Aura 2 maakt het mogelijk voor je kinderen om dat zonder jouw hulp te doen. Een eenvoudige tik links of rechts op het scherm draait de pagina om of terug. Wedden dat je kinderen urenlang rustig in de auto zitten te lezen?

“Opgepast: werkt verslavend! Reserveer de e-reader ook af en toe voor voorleesmomenten om ruzie op de achterbank te voorkomen”

Opgepast: werkt verslavend, dus reserveer de e-reader in de auto af en toe voor voorleesmomenten. Zo voorkom je achterbankruzies. Met een eenvoudige schuifbeweging vergroot je bovendien het lettertype zodat je kinderen gemakkelijk kunnen meelezen. Enkel strips lezen zijn uitgesloten, de e-reader toont enkel zwart-wit beelden. Handig om te weten: de Kobo Aura 2 gaat maar liefst 2 weken zonder oplaadbeurt.”

Meer reistips:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

Partner Content