Getty Images.

Blijf in uw kot: 12 x inspirerende activiteiten voor je kind

Je kinderen vijf weken lang geamuseerd bezig houden én dat zonder op bezoek te gaan bij vriendjes of hen naar de scouts te sturen? Daar is heel wat creativiteit voor nodig. Een paar leuke en originele activiteiten van anderen mama’s op een rij!

Origineel uit de hoek blijven komen nu je zo’n dikke vijf weken zo goed als nergens terechtkunt en soms zelfs nauwelijks buiten je eigen deur mag: simpel is het niet. Gelukkig valt er in deze moeilijke dagen online héél wat inspiratie te rapen: op Instagram en andere social media-accounts delen jonge mama’s en papa’s massaal wat ze nú weer met hun kroost aan het uitsteken zijn – of hun kroost met hen.

‘Blijf in uw kot’: 12 x zo doen andere mama’s dat

Met deze verrassende en absoluut verfrissende activiteiten houden andere ouders hun kinderen deze dagen zoet.

1. Beetje groen: bouw een terrarium

Nee, heel jammer, maar je mogelijkheden om de komende weken veel buiten te komen zijn aardig ingeperkt. Wandelen in het bos of een toertje fietsen in het park of een wedstrijdje voetbal in de tuin mogen natuurlijk wel, maar dan toch ook weer liefst niet al té veel. Maar geen nood: want een beetje groen in huis halen kan ook.

Maak van de gelegenheid gebruik om met je kinderen eens een terrarium te maken. Een beetje aarde, een paar kleine plantjes, wat mossen en grassen en eventueel nog een paar stenen, plastic figuurtjes of andere creatieve toevoegsels erbij en klaar!

https://www.instagram.com/p/B-Eo4NTDcnZ/

2. Doe een familie-choreo

Een populaire bezigheid om de ‘teamspirit’ binnen het gezin een beetje te boosten deze dagen, is opnemen van een familie-TikTok-choreo. Neem het favoriete muziekje van een van je kinderen – of nog leuker: dat van jou, natuurlijk – en bedenk er een leuke visuele uitvoering of choreografie bij. Evi Hanssen en haar kroost tonen alvast even hoe het moet.

https://www.instagram.com/p/B9_zmJUHuqa/

3. Maak een tijdscapsule

Nog een superleuk en trending idee op Instagram: gebruik al die extra tijd eens om een tijdscapsule te maken. Duik terug in oude fotoboeken van je kindertijd of ga samen met je kinderen op zoek naar nostalgische voorwerpen die veel voor jullie betekenen. Verzamel de belangrijkste foto’s en objecten die jij en je kinderen (een doos voor ieder is wel leuk) graag zouden doorgeven aan de volgende generatie. Je favoriete knuffelbeer, een dagboek, een ansichtkaart van die leuke vakantie in Frankrijk of het lievelingsarmbandje van je kind: heerlijke herinneringen toch?!

https://www.instagram.com/p/BXnbD3JlWOW/

4. Laat je kinderen een work-out doen

Ook altijd een goed idee: mat je kinderen alvast een beetje af voor wanneer jij weer graag een tijdje ongestoord achter je bureau zou gaan zitten. Wat dacht je van een online groepswork-out vroeg in de ochtend?

https://www.instagram.com/p/B-EzkiFhjPF/

5. Koekjes tegen corona

Een hartverwarmende en lekkere bezigheid bovendien: bak eens een lading koekjes voor alle mensen die jullie vandaag moeten missen, maar wel een enorm warm hart toedragen. Nee, op bezoek gaan bij oma en opa mag niet meer, maar van een mandje koekjes met een boodschap voor de deur zetten, is voorlopig niets gezegd.

https://www.instagram.com/p/B-EuZKzHh-N/

6. Ochtendfilmpje bij het ontbijt

Speciaal voor alle kinderen – maar toch ook vooral voor de gemoedsrust van hun ouders – speelt Ketnet tijdens de ‘light lockdown’ elke weekdag een ochtendfilm. Rustig wakker worden met je kleine uk, of net van de gelegenheid gebruik maken om even naarstig door te werken? Bekijk de programmatie van de deze week!

https://www.instagram.com/p/B9vr-F0FGG6/

7. Maak een Washi-tape artwork

Ooit een knutselmateriaal zo dankbaar geweten als een rolletje kleurrijke washi-tape? Je kunt het werkelijk overal voor gebruiken: wil je een schattig bootje in elkaar toveren: gebruik washi-tape voor de vlaggenmast. Ook bij een artistieke collage, een creatief raamkunstwerk of een zelfs een hele kartonnen dozen-constellatie in elkaar zetten: een rolletje washi-tape does the trick.

Ook altijd een fijn idee: gebruik de zelfklevende tape eens om een heus stadsgrondplan op je vloer uit te tekenen.

https://www.instagram.com/p/B97PdGnBbNI/

8. Speel galgje met de buren

Je woont in rijhuis of appartement in de stad en hebt geen tuintje, maar wel overburen? Top: bestel online dan eens een stel raamstiften op waterbasis waarmee je kinderen probleemloos op het raam kunnen kliederen. Zijn je kinderen oud genoeg, trommel dan de kids van de overburen eens op en ga voor een partijtje galgje via het raam. Gebruik het glas als tekenbord voor het woord dat de andere partij moet raden – en voor de prent van de galg natuurlijk.

https://www.instagram.com/p/B-Cgrk4Br9X/

9. Mooi voor elkaar: beauty workshop

Een paar meisjes of creatieve jongens in het gezin? Dan is een namiddagje nagels lakken, make-up uittesten, crèmes en andere skincare productjes smeren en aan de slag gaan met mama’s lippenstift vast altijd een winner. Ook de dochters van moderedactrice en influencer Tiany Kiriloff zijn er gek op.

https://www.instagram.com/p/B-AN3mwnDrJ/

10. Hou een quarantainedagboek bij

Creatief of onrustig aangelegde kinderen? Dan is dit het uitgelezen moment om een dagboek bij te houden. Stimuleer je kind om elke dag een paar knipsels, prentjes of andere leuke dingen te verzamelen die hij of zij graag in z’n dagboek zou plakken. Laat je kind er elke dag een paar anekdotes of overpeinzingen van de afgelopen dag bijschrijven. Gezellig en leuk om later nog eens terug te lezen.

https://www.instagram.com/p/B-FAGdlhHtL/

11. Hartjes op de stoep

Nog een superleuke activiteit om je kinderen zich ook in deze vreemde corona-tijden nog eens creatief buiten de deur te laten uitleven, is #hartjesopdestoep. Trek er samen met je kinderen én met een emmertje stoepkrijt en een hart vol liefde op uit: naar oma en opa, naar klasgenootjes, naar het rust- of zelfs ziekenhuis, maar ga niet binnen! Teken in plaats daarvan de stoep vol hartjes. Een leuke verrassing voor wie ‘s ochtends de gordijnen opentrekt!

https://www.instagram.com/p/B-EgmJ2DcUU/

12. Theetjes en taart in de zon

Laat al die onrust en het isolement tot slot niet aan je hart komen en trek er op een mooie maandag- (of zondag- of woensdag-) middag eens even met de kinderen op uit: naar het park of naar de dichtstbijzijnde picknickbank op het dorpspleintje in de buurt en drink er thee of koffie uit je thermos in de zon. En wie weet: misschien zit er in je mand zelfs een stukje zelfgebakken taart voor erbij.

https://www.instagram.com/p/B-DQALvDPky/

Meer tips in tijden van corona:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content