Blijven zitten?

Het zoontje van Marlies (35) moet blijven zitten en kijkt op tegen het nieuwe schooljaar. Wat kan ze hieraan doen?

Viviane Vlaeyen, schoolpsychologe: "Kinderen nemen gemakkelijk de houding van hun ouders over. Het is belangrijk dat je volledig achter de beslissing staat om je zoon te laten blijven zitten en er zelf geen negatief oordeel over velt. Jij staat model voor hoe hij er zelf mee kan omgaan: blijf er dus rustig onder."

"Laat hem de voordelen zien: hij zal betere punten halen, mee kunnen met de groep, 's avonds minder hard moeten werken… Kader ook de oorzaak van het dubbelen zo goed mogelijk. Leg het probleem wat buiten hemzelf. Zeg bijvoorbeeld niet 'je bent slecht in lezen', maar 'je hebt nu even een probleem met lezen'."

"Help je kind ook om de juiste woorden te vinden om het op die manier aan zijn vriendjes te vertellen. Zit hij er erg mee in met wat anderen gaan zegge of voelt hij zich nu al uitgesloten, dan kan het zinvol zijn om zijn jaar te dubbelen in een andere school. Voelde je kind zich tot nu toe goed in de school, heeft hij een goed contact met de leerkracht en haalt hij steun uit de vertrouwde schoolcultuur, laat hem dan daar blijven. Het is afwegen wat emotioneel de meest positieve balans kan geven."

[imageid:922259;width:140;height:;align:left;caption:Vitaya magazine]

Bron: Vitaya – september 2013

Partner Content