
Goede vraag: vanwaar komt dat bolle buikje bij peuters?
Bolle buikje bij peuters: overgewicht of niet?
Heeft jouw peuter zo’n dikke buik? Wel, we kunnen je geruststellen dat dat in de meeste gevallen geen probleem is. Soms heeft dat bolle buikje bij peuters te maken met overgewicht, maar dan is het hele kindje wat steviger, met huidplooien en lichaamsvet op meerdere plekken zoals de armen en benen. Is dat niet het geval? Dan hoef je je geen zorgen te maken over dat bolle buikje bij peuters. Je kind heeft niet de bierbuik van opa of papa geërfd. 😉
Holle rug, slappe buikspieren
Jonge kinderen die nog niet lang lopen, gaan vaak vooruit met hun buik naar voren en een holle rug omdat ze hun evenwicht nog niet zo goed kunnen bewaren. Daarnaast is het mogelijk dat de buikspieren van je peuter nog niet zo goed ontwikkeld zijn. Die moeten zijn of haar organen op zijn plaats houden.
Doen de slappe buikspieren dat nog niet? Dan komt die buik naar voren. In dat geval is het buikje ’s ochtends wat platter en ’s avonds of na een stevige maaltijd weer wat boller, maar die buikspieren worden vanzelf sterker.
Wanneer wel naar de dokter?
Zolang het buikje zacht is en niet gevoelig, hoef je je geen zorgen te maken. Bij een harde, pijnlijke buik ga je best wel langs bij de huisarts. Het kan wijzen op een intolerantie voor lactose of gluten, al komen dergelijke voedingsproblemen gelukkig niet veel voor. Start nooit zonder overleg een gluten- of lactosevrij dieet op voor je kleintje.
Meer weten over de ontwikkeling van je kind?
- Bang voor de tandarts: hoe pak je het aan?
- Goede vraag: waarom willen peuters overal op klimmen?
- Ik heef geslaapt! Alles over de taalontwikkeling van je kleuter
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!