© Getty Images

Goede vraag: vanwaar komt dat bolle buikje bij peuters?

Peuters zijn er in alle vormen en maten. Maar groot of klein van gestalte, potige baasjes of frêle popjes, heel vaak hebben ze dat opgezette, bolle peuterbuikje. Hoe komt dat toch?

Bolle buikje bij peuters: overgewicht of niet?

Heeft jouw peuter zo’n ‘tonnetje’? Wel, we kunnen je geruststellen dat dat bolle buikje bij peuters in de meeste gevallen geen probleem is.

Soms heeft het te maken met overgewicht, maar dan is het hele kindje wat steviger, met huidplooien en lichaamsvet op meerdere plekken zoals de armen en benen.

Is dat niet het geval? Dan hoef je je geen zorgen te maken over dat bolle buikje bij peuters. Je kind heeft niet de bierbuik van opa of papa geërfd. 😉

Bolle buikje bij peuters: bolle rug, slappe buikspieren

Jonge kinderen die nog niet lang lopen, gaan vaak vooruit met hun buik naar voren en een holle rug omdat ze hun evenwicht nog niet zo goed kunnen bewaren.

Daarnaast is het mogelijk dat de buikspieren van je peuter nog niet zo goed ontwikkeld zijn. Die moeten zijn of haar organen op zijn plaats houden.

Doen de slappe buikspieren dat nog niet? Dan komt die buik naar voren. In dat geval is het buikje ’s ochtends wat platter en ’s avonds of na een stevige maaltijd weer wat boller, maar die buikspieren worden vanzelf sterker.

Wanneer wel naar de dokter?

Zolang het buikje zacht is en niet gevoelig, hoef je je geen zorgen te maken. Bij een harde, pijnlijke buik ga je best wel langs bij de huisarts.

Het kan wijzen op een intolerantie voor lactose of gluten, al komen dergelijke voedingsproblemen gelukkig niet veel voor. Start sowieso nooit zonder overleg met een arts een gluten- of lactosevrij dieet op voor je kleintje.

Meer weten over de ontwikkeling van je kind?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content